Nogomet

Welbeck, Sturridge in Balotelli tarče rasističnih sporočil

London, 18. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski napadalec Mario Balotelli, član Liverpoola, je v tej sezoni prek družbenih omrežij prejel že več kot 4000 rasističnih sporočil, je objavila britanska protidiskriminacijska organizacija Kick It Out, ki opozarja na porast tovrstnega početja, predvsem prek družbenih omrežij.

Daniel Sturridge
Daniel Sturridge FOTO: Reuters

Arsenalov Danny Welbeck in Liverpoolov Daniel Sturridge sta prav tako prejela več kot tisoč tovrstnih sporočil. Organizacija ocenjuje, da je bilo v tej sezoni skupno poslanih 134.000 rasističnih sporočil, od tega jih je bilo 39.000 namenjenih članom angleških prvoligaških klubov. Angleški nogomet se že nekaj časa ponaša s svojo protirasistično politiko, za razliko od angleških zelenic je bilo na nekaterih drugih evropskih večkrat zaznati rasistične vzklike proti temnopoltim igralcem na tekmah. Toda dokazi organizacije Kick it Out namigujejo, da anonimnost na družbenih omrežjih predstavlja novo platformo za rasistične izpade v Angliji. "Vse skupaj je res šokantno. Vedeli smo, da obstajajo tovrstni izpadi, toda število teh žalitev nas je šokiralo. Da dobi igralec 8000 rasističnih sporočil, je naravnost grozno," je dejala direktorica organizacije Kick It Out Roisin Wood in nadaljevala: "Težav ne bo konec. Nekateri pošiljatelji so mladi ljudje, ki se morajo naučiti, da ne moreš sedeti v svoji sobi in žaliti ljudi na tak način. To je tudi stvar, ki se dotika družbenih omrežij in kako bodo odreagirala na takšne težave."

Danny Welbeck
Danny Welbeck FOTO: Reuters

Mario Balotelli, ki se z rasizmom sooča že vso kariero, je bil tudi sam decembra kaznovan s prepovedjo igranja na eni tekmi in plačilom 35.000 evrov kazni, ker je objavil kontroverzno podobo Super Maria na Instagramu in s tem kršil pravila angleške nogometne zveze.

Pod podobo junaka računalniške igrice je med drugim pisalo "skače kot črnec in grabi kovance kot žid".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ustup1d
18. 04. 2015 11.39
-4
tipična liberalistična propaganda. spet nobenega govora o rasističnem nasilju nad belcim
Trend01
18. 04. 2015 08.50
+0
Kakorkoli obrneš, bi bilo za te fante najbolje, da nadaljujejo kariero v Španiji. Od vseh držav kjer se igra top nogomet, je v Španiji še najmanj rasizma. Seveda obstaja, a v manjši meri kot v Angliji, Franciji, Italiji. Ajd, morda bi šla skozi tudi Nemčija. Problem bi bil seveda jezikova bariera. Balotteli bi še najlažje kaj takšnega naredil. Pametnega, karizmatičnega trenerja in morda bi bil spet tam kamor po sposobnostih sodi.
Felipao
18. 04. 2015 11.42
+4
V Španiji da je najmanj rasizma??? To sploh ni res, ravno v Španiji črne igralce redno zmerjajo z rasističnimi opazkami, v tem pa presenetljivo prednjačijo ne navijači, pač pa nasprotniki. Preberi si, kaj je Seydou Keita povedal o času, ko je igral v Španiji in s čim vse so ga provocirali. Ravno tako se je lanski incident z banano zgodil v Španiji, ne v Angliji.
Trend01
18. 04. 2015 11.50
-3
Felipao - kaj se dogaja med igralci, je njihov problem. To so provokacije. Sicer primitivne, a to vidiš in bereš tudi na tem forumu. Ali ostalih. Vseeno. Kar se pa tiče navijačev, so pa vseeno nekoliko bolj strpni kot v državah, ki sem jih navedel. In tudi dosti logike je v tem, zakaj so v tej državah bolj alergični na določene ljudi. (beri gospodarstvo, oz. odžiranje delovnih mest). Žal.
Felipao
18. 04. 2015 18.09
+1
Trend saj ti pravim, da je to bolj tvoja percepcija kot pa dejansko stanje. Rasizem je v Španiji še kako živ saj imajo ravno tako veliko priseljencev iz Afrike in Latinske Amerike. Edina razlika je v tem, da so po lanskem metanju banan v Alvesa malce bolj poostrili kazni za tovrstne izgrede.
Trend01
18. 04. 2015 18.23
OK. Dosti dobro poznam situacijo v Španiji in Franciji. V Angliji manj - le kar berem. Ampak, imaš prav, to je le moj pogled na to.
bohinj je zakon
18. 04. 2015 08.35
+5
vse je to skrito za svobodo govora..............tožilstvo v slo redno zavrača tovrstne prijave in žaljivke ki spodbujajo sovraštvo do skupin ki so manjšina v družbi..................tožilstvu se ne da ukvarjati z temi prijavami
aviktora
18. 04. 2015 07.21
+18
Sami nismo nič boljši južnjak gor južnjak dol. Nobenega spoštovanja do ljudi, tudi do starih ne.