Nogomet

FOTO in VIDEO: Wengerjeva srečna trinajstica? Topničarji premagali prvake in sezono končali z lovoriko

London, 27. 05. 2017 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na slovitem stadionu Wembley je bilo na sporedu zadnje dejanje angleškega klubskega nogometa v letošnji sezoni. Za pokal angleške nogometne zveze (FA) sta se namreč pomerila londonska rivala Arsenal in Chelsea. Zmage pa so se po zaslugi Aarona Ramseyja z 2:1 veselili topničarji, ki so uspeli sezono končati z lovoriko v pokalu FA, trinajsto v klubski zgodovini.

Sloviti Wembley je bil prizorišče velikega finala pokala angleške nogometne zveze (FA Cup). Za najstarejšo nogometno lovoriko na svetu pa sta se tokrat pomerila londonska rivala Chelsea in Arsenal. Modri so v letošnji sezoni pod taktirko Antonija Conteja že osvojili angleško Premier League in bi z osvojitvijo pokalne lovorike prišlo do t.i, 'dvojčka'. Na drugi strani pa so nogometaši Arsenala lovili vsaj en kos "srebrnine" v letošnji sezoni. Varovanci Arsena Wengerja so namreč prvenstvo končali na petem mestu in tako ostali brez mesta v Ligi prvakov v prihodnji sezoni. Topničarji so sicer naskakovali 13. naslov v omenjenem tekmovanju, s katerim bi postavili nov rekord. Trenutno si z 12. naslovu delijo prvo mesto z Manchester Unitedom, ki je lani osvojil laskavo lovoriko. 

Čustven obračun se je v prestolnici Anglije začel z minuto molka, s katero so se spomnili na žrtve terorističnega napada v Manchestru. Potem, pa je bil v ospredju zgolj še nogomet. Topničarji so ekspresno povedli. V 4. minuti je hudo napako v ožji obrambi novih angleških prvakov izkoristil Alexis Sanchez in popeljal Arsenal v vodstvo. Nogometaši v modrih dresih so se sicer močno hudovali nad glavnim sodnikom Anthonyem Taylorjem, ki s svojimi pomočniki ni dosodil prepovedanega položaja, v katerem je stal Aaron Ramsey in očitno vplival na igro, preden je Sanchez žogo poslal za hrbet Thibauta Courtoisa. V 15. minuti so prvič zapretili tudi nogometaši Chelseaja, a so branilci Arsenala še pravočasno skočili v blok in preprečili, da bi Diego Costa ogrozil Davida Ospino. Štiri minute kasneje pa je znova zapretil Arsenal. Po kotu je najvišje skočil Danny Welbeck in že premagal Courtoisa, a mu je veselje preprečila vratnica. Do odbitka je prvi prišel Aaron Ramsey, ki pa je nespretno odreagiral in žogo še enkrat poslal v vratnico in nato izven igre. Chelsea je imel veliko sreče, da je zaostajal zgolj za zadetek. V 28. minuti pa je bil znova na delu Ospina, ki je s prekrasno obrambo preprečil izenačujoči gol po strelu Coste. Dve minuti kasneje pa so v protinapad krenili topničarji, a Welbeck tudi Welbeck ni uspel premagati belgijskega čuvaja v dresu modrih. V prvem polčasu se izid ni več spremenil in nogometaši Arsenala so na odmor odšli z minimalno prednostjo.

Arsene Wenger je Arsenal popeljal do nove lovorike, čeprav so navijači celotno sezono zahtevali, da se po koncu sezone izkušeni Francoz poslovi.
Arsene Wenger je Arsenal popeljal do nove lovorike, čeprav so navijači celotno sezono zahtevali, da se po koncu sezone izkušeni Francoz poslovi. FOTO: AP

Drugi polčas so veliko bolje otvorili angleški prvaki. V 51. minuti je z močnim strelom znotraj kazenskega prostora poskusil Victor Moses, a je bil Ospina tudi tokrat na pravem mestu. Osem minut kasneje je nevarno zapretil tudi Pedro Rodriguez, ki je sprožil z roba kazenskega prostora. a za malenkost zgrešil levo vratnico. Deset minut po priložnosti Pedra, pa je Chelsea na zelenici Wembleyja ostal zgolj z deseterico nogometašev. Nigerijski reprezentant je v nasprotnikovem kazenskem prostoru poskušal izsiliti enajstmetrovko, sodnik Taylor ni nasedel in mu za teatralni vložek pokazal drugi rumeni karton in posledično rdečega, ter predčasno pot pod prho. A izključitev Mosesa nogometašev Chelseaja ni zmedel, saj so v 77. minuti prišli do izenačenja. Costa je po predložku odlično zaustavil žogo nekaj metrov od gola, iz igre vrgel Roba Holdinga, ter z natančnim strelom ob bližnji vratnici premagal Ospino in v delirij poslal navijače v modrem. A slavje se še ni poleglo, ko je Ramsey izkoristil napako nogometašev Chelseaja in z zadetkom ponovno popeljal Arsenal v vodstvo. Z asistenco se je izkazal Olivier Giroud, ki je le nekaj trenutkov pred tem vstopil v igro namesto Welbecka, Valižan pa je z glavo brez težav premagal Courtoisa. Pet minut za tem je imel novo lepo priložnost Costa, a se je z novo instinktivno obrambo izkazal Ospina. Iz naslednjega protinapada je imel Mesut Özil na nogi zaključno žogo za zmago, a mu je veselje po strelu iz neposredne bližine preprečila vratnica. Chelsea do konca srečanja ni uspel priti do izenačenja in velike zmage so se veselili nogometaši Arsenala, ki so še tretjič v zadnjih štirih sezonah osvojili prestižno lovoriko. Za nogometaše iz severnega Londona je to že 13. naslov v najstarejšem klubskem tekmovanju, s katerimi so sedaj sami na vrhu večne lestvice. Chelsea pa je ostal brez dvojne krone, saj uspehu v Premier League niso uspeli dodati zmago v pokalu FA. Arsene Wenger pa si je z zmago morda celo podaljšal bivanje na klopi Arsenala, čeprav navijači že dalj časa zahtevajo njegov odstop. Za izkušenega Francoza je to sicer že sedmi naslov za najboljšega v pokalu FA, kar je tudi absolutni rekord.

Izid:
Arsenal - Chelsea 2:1 (1:0)
Sanchez 4., Ramsey 79.; Costa 77. 
RK: Moses 68.

Nogometaši Arsenala so se na zadnji tekmi sezone razveselili lovorike.
Nogometaši Arsenala so se na zadnji tekmi sezone razveselili lovorike. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečiKarton
28. 05. 2017 10.42
+0
No, pa tudi slepa kura zrno najde...
Nacek2
28. 05. 2017 10.07
-1
Ramsey je zadel!!!! "Slavni" se morajo danes čuvat. :))
Hachi
27. 05. 2017 22.59
-2
zasluzeno ali ne, dejstvo je, da je prvi gol bil podarjen z namenom, da se ta tekma ocitno konca z zmago Arsenala. Najprej tako ocitno igranje z roko, pravzaprav namerno ustavljanje zoge kar z obema rokama. no, nato pa se AKTIVNI ofsajd. ja, ni slo za pasivni ofsajd, saj je Ramsey takoj stekel proti zogi. sele nato, ko je videl, da bo pritekel do nje tudi Sanchez in da je obramba ter Courtois obstala, je obstal tudi Ramsey. torej ni slo za pasiven ofsajd, ampak za aktiven. kar se same tekme tice, Arsenal bistveno boljsi v prvem polcasu, Chelsea boljsi v drugem. vseeno cestitke Arsenalu. Je pa tekmo odlocil Conte, ki je zopet z nespametno postavo (Matic namesto Fabregasa), podaril zogo in tempo Arsenalu, tako pa tudi tekmo. za namecek pa proti koncu, ko bi moral iti na vse ali nic, dal v igro Batsuja, iz igre pa namesto recimo Kanteja, ali koga iz obrambe, potegnil Costo. pac, nekaterih njegovih potez enostavno ne razumem. ne vem, kaj vidi v tem Maticu, ki ni ne popolni destruktor, se manj pa kakrsenkoli kreator. potem pa se spet zanasajo na neke poteze posameznikov.
Le vkup uboga gmajna
28. 05. 2017 09.42
+5
Offside se piska, ko igralec, ki naj bi bil v prepovedanem položaju, ustvari kontakt z žogo, Ramsey tega ni storil, zato......pssst. Bil je pasivni offside.
CFC1
28. 05. 2017 11.35
+1
kaj pa očitno zavstavljanje žoge z obema rokama v tej isti situaciji, ne iztrgaj iz konteksta samo to kar tebi odgovarja ....
JbmTiMt
27. 05. 2017 21.43
+6
Iniesta
27. 05. 2017 21.07
-1
Lejga no, pa je venherju le uspelo osvojiti lovoriko ... kdo bi si to mislil? To je definitivno najvecje presenecenje letosnje sezone ... Venher je trener leta!
RdečiKarton
28. 05. 2017 10.43
-1
Chelsea1991
27. 05. 2017 20.36
-14
gol po igranju z roko je odločil tekmo že po 3 minutah...pa še ofsajd pasiven je bil...a je to naključje, da je sponzor tekmovanja EMIRATES?Verjetno ne....že to, da je med 15 klubi ravno arsenal nabasal na petoligaša v osmini finala, potem pa še enkrat ravno na petoligaša med sedmimi možnimi klubi v četrfinalu, ni nobeno naključe...vse je podrejeno da "njihovi" zmagajo, saj tako emirates zmeče več dnarja v sponzorstvo...
Chelsea1991
27. 05. 2017 20.39
-1
pa to ni izgovor za poraz ker je bil chelsea zanič, ampak pač dejstva