Nogomet

VIDEO: West Ham na zadnji tekmi na Upton Parku Manchester Unitedu najbrž preprečil uvrstitev v LP

London, 11. 05. 2016 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
16

Poslovilni obračun na stadionu Upton Park je imel filmske značilnosti. Začelo se je z zamudo gostov in napadom na njihov avtobus. Nato pa je odlična predstava West Hama (3:2) najbrž poskrbela, da Manchester United v prihodnji sezoni ne bo udeleženec Lige prvakov.


Andy Carroll
Andy Carroll FOTO: AP
Zaostala tekma 35. kroga v angleški Premier League na londonskem vzhodu je imela epske razsežnosti. Začetek je bil prestavljen za 45 minut, ker se je moštvo Manchester United na stadion Upton Park pripeljalo skoraj dve uri pozneje, kot je to običajno.
Pred tekmo so domači navijači v bližini stadiona napadli avtobus z nogometaši Manchester Uniteda, zato je bila tekma preložena za 45 minut. To je bila zadnja tekma, ki jo je West Ham igral na Upton Parku, saj se v prihodnji sezoni po 112 letih seli na olimpijski stadion.
To je bil že drugi podoben spodrsljaj uprave Manchester Uniteda v tej sezoni. Rdeči vragi so zelo pozno prispeli tudi na londonski White Hart Lane v nedeljo, 10. aprila, kjer jih je nato s 3:0 porazil Tottenham. Zaradi zamude se je avtobus z manchestrskimi nogometaši in strokovnim štabom zagozdil v gneči, ki je vladala v neposredni okolici stadiona po starem imenovanega Boleyn Ground. Naval ljubiteljev nogometa na stadion je bil pričakovan, še zlasti ker je bil to prav zadnji dogodek na tem igrišču in zaradi dejstva, je bil ta izveden na delovni dan. Razposajeni navijači West Hama so z metanjem različnih predmetov v luksuzni avtobus pri tem razbili devet oken. V avtobusu je – sodeč po posnetkih, ki so jih naredili potniki, torej zvezdniki Manchester Uniteda – zavladala manjša panika. Policijsko spremstvo je nato poskrbelo, da so gostje varno prispeli do garderob. Lažje je bil ranjen en navijač in tudi en policist, medtem ko prijetih ni bilo. Preiskava od dogodku še poteka. V že tako napetem ozračju in v izjemni sopari se je tekma naposled le začela. Z zgodnjim vodstvom so igralci West Hama kronali začetno premoč. Gol je dosegel Diafra Sakho. Ekstaza na tribunah je bila nepopisna. Manchester United je igral zelo negotovo. Praktično v vseh dvobojih so bili boljši igralci moštva trenerja Slavena Bilića. Še posebej sta blestela domači kapetan Mark Noble in visoki napadalec Andy Carroll. Šele v 39. minuti se je prvič zgodilo, da je obramba Manchester Uniteda suvereno zaustavila preboj West Hama čez polovico igrišča. Rdeči vragi bi brez vratarja Davida DeGeae ob odmoru najbrž zaostajali še več kot pa le za en gol.

Slaven Bilić
Slaven Bilić FOTO: Reuters
Začetek drugega polčasa je bolj stabilno igro in več posesti prinesel gostom. Lepo akcijo je po predložku Juana Mate po tleh ob bolj oddaljeni vratnici brez težav končal Antony Martial. Tekma se je spreobrnila v enakovreden boj, v katerem pa so si zaradi izjemne požrtvovalnosti večino odbitih žog še naprej uspevali prilastiti domačini. Vendar je še en izjemen prodor mladega Francoza Martiala po levi strani in njegov strel iz ozkega kota znova razveselil privržence Manchester Uniteda. Ti so tako povedli v 72. minuti. Manchester United je v tistem trenutku dejansko prvič v letu 2016 na tabeli dosegel vodilno četverico. To pa je obenem pomenilo, da se bo četi trenerja Louisa Van Gaala ob zmagi v nedeljo proti Bournemouthom uspelo uvrstiti v Ligo prvakov. Še več. Kaj takega bi preprečila mestnemu tekmecu Manchester Cityju in nenazadnje tudi njegovemu novemu trenerju Pepu Guardioli. Toda optimizem unitedovcev je izpuhtel že čez štiri minute. Najprej je gol po predložku s prostega strela z glavo zabil Mihael Antonio.
West Ham, ki se bo poleti preselil na bližnji Olimpijski stadion, je svojim zvestim navijačem - na tribunah Upton Parka se jih je zbralo 34.602 - priredil še šov, ki je vključeval ognjemet ter program, v katerem so sodelovali nekatere klubske legende. Med njimi Martin Peters, tudi član angleške reprezentance, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov leta 1966, pa Italijan Paolo Di Canio in Teddy Sheringham.
V 80. minuti pa je iz podobnega položaja, le da je šlo tokrat za predložek Dimitrija Payeta z leve strani, žogo s strelom z glavo v mrežo spravil še centralni branilec Winston Reid. Upton Park je doživel še eno erupcijo, ki se ni polegla vse do zadnjega sodnikovega žvižga. Westhamovci so si zmago zagotovo zaslužili bolj, saj so na vrata nasprotnikov sprožili 20 strelov (od tega 6 natančnih), medtem ko so gostje poskusili le 6-krat (komaj 2-krat v okvir). West Ham si je po presenetljivem sobotnem porazu doma proti Swansea Cityju zdaj spet priboril 6. mesto na tabeli, kar bo najbrž dovolj za uvrstitev v Ligo Evropa. Manchester United pa mora v primeru nedeljske zmage nad Bournemouhtom računati tudi na poraz mestnega tekmeca Manchester Cityja v Swanseaju. Kateri izmed premierligaških klubov se bo še uvrstil v Ligo Evropa, bo znano šele po finalu angleškega pokala, v katerem se bosta 21. maja na Wembleyju pomerila Manchester United in Crystal Palace.

Louis Van Gaal
Louis Van Gaal FOTO: AP
Louis Van Gaal je bil po tekmi razumljivo besen na zapravljeno prednost v drugem delu: "Nikakor si ne bi smeli privoščiti prejeti dva odločilna zadetka po predložkih, ki sta sledila prekinitvam. Vseeno naše možnosti za dosego končnega 4. mesta še niso pokopane. Lahko se godi, da Cityju v Swanseaju ne bo uspelo zmagati." Van Gaal je na tiskovni konferenci zapadel tudi v malodušje. Zdelo se je, da novinarji sprašujemo človeka, ki se nepreklicno poslavlja od Premier lige. Nasprotujoče so si bile tudi njegove ocene o tem, ali so dogodki pred tekmo vplivali na igro in končni izid. Na drugi strani je trener domačega moštva Slaven Bilić kar žarel od zadovoljstva: "Igrali smo fantastično, za nami je čudovita sezona. Slovo od našega zgodovinskega doma ni smelo biti drugačno."

Izid:
West Ham 
– Manchester United 3:2 (1:0)
Sakho 10., Antonio 76., Reid 81.; Martial 51., 72.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TvojPrijatelj
11. 05. 2016 11.20
+18
Zadnji čas da prideta in združita moči in predvsem znanje Simeone ter Mourinho. Tole je trenutno slabše od katastrofe. Film s tragedijo bi imel več elementa nogometa kot včerajšnja tekma Man Uniteda. Man City sovražim ampak pošteno povedano velik bolj si City zasluži kot naš preljubi Man United. Včerajšnjo tekmo, najbrž eno izmed najpomembnejših v zgodovini kluba, smo izgubili :-(
Trend01
11. 05. 2016 15.08
+3
"Zadnji čas da prideta in združita moči in predvsem znanje Simeone ter Mourinho".... Resno? Obramba z "bunkerjem" z malo še več bunkerja?
TvojPrijatelj
11. 05. 2016 16.29
+0
Največja znanost nogometa je ravno obramba!
mariomandzukic
11. 05. 2016 11.01
-3
slaven bilic,nekdaj najdrazji obrambni nogometas na svetu,dans pa vrhunski nogometni menadzer.juric se je z najcenejso ekipo serie B uvrstil v serie a,kovac je resil frankfurt pred cvajto,tko da bomo v naslednji sezoni imeli 3 trenerje v ligah 5tice.
chelsealove
11. 05. 2016 11.40
+6
BayernGomez
11. 05. 2016 19.28
Erik432
11. 05. 2016 09.56
+17
Liverpool pa je zdaj tudi postavljen pred dejstvo, da mora premagati Sevillo, sicer drugo leto ne bo nič z Evropo. Kaj pa so naredili West Hamovi navijači pred tekmo pa je sramota, tekma prestavljena za 45 minut.
plat84
11. 05. 2016 14.07
+4
Obe ekipi morata zmagat če želita drugo leto igrat v ligi prvakov...zanimivo bo
TRUMPP
11. 05. 2016 09.33
+16
Lojz je zanič trener,......To je dejstvo.......
Inhumed
11. 05. 2016 09.12
+3
Blind 3 - 2 Martial...pri prvem golu žal smola ampak oba druga gola sta pa čist po njegovi krivdi, da ne omenjam še ostalih napak zarad katerih bi mogl zgubit še za velik več golov. Mislm da je ta tekma nekakšna kulminacija celotne sezone- vsi vezisti neprepričljivi, obramba enako, napadalci pa odlični ampak skoraj da brez uporabnih žog. Poškodbe so naredile veliko luknjo v obrambi (Jones, Young, Shaw...), niso se vsi nakupi obrestoval (faking Depay) in pa zelo nenavadne poteze LVGja in zdej smo tle k smo. Res škoda.
ECantona
11. 05. 2016 09.36
+3
Tale Blind nima kaj početi v prvi postavi ali pa na CB. Ne vem kako to, da tega niso opazili drugi nogometni strokovnjaki?
Inhumed
11. 05. 2016 10.30
+2
Blind ni CB ampak druzga pač ni, vsi poškodovani. Načeloma je on
ECantona
11. 05. 2016 14.58
Včeraj je bil na razpolago PJ, ki se sicer vrača po poškodbi, ampak glede na to, da je LVG gemblal z Martialom in Carricom, ki sta bila oba poškodovana se mi zdi skrajno neumno, da ga ni bilo v postavi.
grozjak
11. 05. 2016 08.49
+13
V LIGI PRVAKOV BI MORALI NASTOPATI SAMO AKTUALNI PRVAKI. MAN UNTD JE SVETLOBNA LETA DALEČ.....................
tedo9GWTSmedo
11. 05. 2016 10.36
+11
Po en klub iz vsake države? Potem bi bila kvaliteta lige prvakov slabša, če bi bili notri vsi evropski prvaki, tudi slovenski prvak. Za biznis je boljše imeti po 3 ali 4 klube iz Nemčije, Anglije, Španije.
Peter Selan 1978
11. 05. 2016 10.50
+7
Ne vem kdaj bi pol real madrid vidu ligo prvakov