Nogomet

Rekorder Salah rdečim priskrbel Ligo prvakov, Wenger odšel z zmago

London, Huddersfield, Manchester, Liverpool, 13. 05. 2018 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
4

Liverpool bo ne glede na razplet finala Lige prvakov tudi v naslednji sezoni igral v najelitnejšem evropskem tekmovanju, potem ko so rdeči v zadnjem krogu sezone Premier League z zmago nad Brighton & Hove Albionom potrdili končno četrto mesto (4:0). Chelsea se bo moral zadovoljiti z Ligo Evropa, medtem ko je Arsene Wenger na zadnji tekmi kot trener Arsenala slavil zmago.

Salah in Mane (na fotografiji) proslavljata enega od golov v aktualni sezoni, ki je bila za Egipčana zgodovinsko uspešna.
Salah in Mane (na fotografiji) proslavljata enega od golov v aktualni sezoni, ki je bila za Egipčana zgodovinsko uspešna. FOTO: AP

Večina pozornosti otoške nogometne javnosti je bila usmerjena v stadion Anfield, kjer je finalist Lige prvakov Liverpool moral iztržiti vsaj remi proti Brighton & Hove Albionu, da bi si zagotovo priigral nastop v naslednji sezoni najelitnejšega evropskega tekmovanja. Na koncu se je izkazalo, da bi lahko rdeči tudi izgubili, saj je njihov najtesnejši zasledovalec Chelsea visoko klonil pri Newcastlu Unitedu (0:3), medtem pa so varovanci Jürgna Kloppa navijačem pripravili izjemno slovo od sezone, ki bi se lahko končala z evropsko lovoriko.

Mohamed Salah je z golom za 1:0 v prvem polčasu podrl rekord Premier League po številu golov v eni sezoni, to je bil Egipčanov 32. prvenstveni zadetek, skupno 44. v sezoni v vseh tekmovanjih. Salah se je v 26. minuti lepo obrnil in zadel v spodnji kot vrat gostov z južne obale, potem ko je v zadnjih dneh prejel vse možne nagrade za predstave v tej sezoni, na dan tekme z Brightona pa ga je okronala še Premier League.

Wenger odšel s tremi točkami
Liverpoolčani so obračun sicer že začeli s prepoznavnim tempom in Mat Ryan je moral najprej ustaviti Dominica Solankeja, ob Salahovem padcu v kazenskem prostoru pa je sodnik Kevin Friend zgolj odmahnil z roko. Salah je nato zabil rekordni gol, Odlično popoldne za navijače Liverpoola pa se je nadaljevalo z golom hrvaškega branilca Dejana Lovrena. Ta je z glavo žogo zabil v mrežo po podaji Andrewa Robertsona, na končnih 4:0 pa sta v drugem polčasu povišala Solanke in Robertson. Solankeja je izvrstno zaposlil Salah, Robertson pa je po še eni lepi akciji pritisnil piko na i.

Zadnja tekma na klopi Arsenala se je za Arsena Wengerja končala zmagovito, na tekmi s Huddersfield Townom slovenskega branilca Jona Gorenca-Stankovića, ki je bil na klopi, je zmagoviti gol za topničarje prispeval Pierre-Emerick Aubameyang v 38. minuti. Prvak Manchester City je na dinamičnem obračunu v Southamptonu slavil v enem zadnjih napadov, zadel je Gabriel Jesus, privrženci sinje modrih pa so skupaj z domačimi svetniki proslavljali obstanek oziroma naslov prvaka z rekordnimi stotimi točkami na lestvici.

Swansea in Stoke skupaj v nižji rang tekmovanja
Podprvak Manchester United je na poslovilni tekmi kapetana Michaela Carricka, ki bo v naslednji sezoni pomočnik Joseja Mourinha, premagal Watford na Old Traffordu z golom Marcusa Rashforda v 34. minuti, ki je bil lep uvod v prihajajoči finale pokala FA (1:0). Tottenham se je od domačih navijačev na prizorišču finala, legendarnem Wembleyju, poslovil z neverjetno zmago nad Leicester Cityjem (5:4). Po dvakrat so zadeli Harry Kane, Erik Lamela in Jamie Vardy.

Čudeža v zadnjem krogu ni bilo in Swansea City je s porazom proti prav tako že izpadlemu Stoke Cityju padel v nižji rang tekmovanja (1:2). Na stadionu Liberty so labodi povedli z golom Andyja Kinga, ob tem, ko so navijači obeh ekip večkrat zapeli žalostne pesmi o izpadu, pa so vsaj s kislim nasmeškom v Championship odšli gostujoči lončarji, saj so njihovi ljubljenci izid najprej znižali po zaslugi Badouja Ndiayeja, ki ga je zaposlil Xherdan Shaqiri, Peter Crouch pa je še pred polčasom zaokrožil preobrat. Shaqiri bi lahko z enajstih metrov še povišal končni izid, a je strel z bele točke nekdanji član Bayerna zapravil.

Izidi 38. kroga Premier League:

Burnley ‒ AFC Bournemouth 1:2 (1:0)
Wood 39.; King 74., Wilson 90.

Crystal Palace ‒ West Bromwich Albion 2:0 (0:0)
Zaha 69., Van Aanholt 78.

Huddersfield Town ‒ Arsenal 0:1 (0:1)
Aubameyang 38.
Jon Gorenc-Stanković (Huddersfield) je bil na klopi.

Liverpool ‒ Brighton & Hove Albion 4:0 (2:0)
Salah 26., Lovren 40., Solanke 53., Robertson 86.

Manchester United ‒ Watford 1:0 (1:0)
Rashford 34.

Newcastle United ‒ Chelsea 3:0 (1:0)
Gayle 23., Perez 59., 63.

Southampton ‒ Manchester City 0:1 (0:0)
Jesus 90.

Swansea City ‒ Stoke City 1:2 (1:2)
King 14.; Ndiaye 31., Crouch 41.
Xherdan Shaqiri (Stoke) je v 54. minuti zapravil enajstmetrovko.

Tottenham Hotspur ‒ Leicester City 5:4 (1:2)
Kane 7., 76., Lamela 49., 60., Fuchs 53./ag.; Vardy 4., 73., Mahrez 16., Iheanacho 47. 

West Ham United ‒ Everton 3:1 (1:0)
Lanzini 39., 82., Arnautović 63.; Niasse 74.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ledr
14. 05. 2018 10.33
+2
Kje so pa vsi tisti, ki so trdili, da Guardiola ni dober trener in še posebaj, da ni za angleško ligo??? Kdo v Angliji je že nazadnje dosegel 100 točk???
idiu3krasne
13. 05. 2018 20.20
-4
nič komentarjev...aja ni zlate kopačke pa so se sezonski navijači odločili navijat za druge...hahaha...era Messi se nadaljuje.hahaha
poserjemsenavas
14. 05. 2018 07.48
+0
imaš prav, messi igra sam. se vidi da nisi navijač kluba ampak igralca.
idiu3krasne
14. 05. 2018 10.35
-2
Ti si trol...kaj ima klub Barca pa Salalalah skupnega...kot pamet in ti...in isto so kotalke in krava.