Odbojka

Selektor Kovač odkrito priznava: Z žrebom smo lahko zelo zadovoljni

Ljubljana, 30. 11. 2017 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarska reprezentanca je v Firencah dobila tekmece na SP, ki bo na sporedu prihodnjo jesen v Italiji in Bolgariji. Kapetan Tine Urnaut in druščina bodo svetovni vrh naskakovali najprej v predtekmovalni skupini A, kjer bodo merili moči z gostiteljico mundiala Italijo, Argentino, Belgijo, Japonsko in Dominikansko republiko. V slovenskem taboru ne skrivajo zadovoljstva.

V taboru slovenske odbojkarske izbrane vrste niso skrivali zadovoljstva po opravljenem žrebu skupin za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto prvič v zgodovini tekmovanja na sporedu v dveh državah - Italiji in Bolgariji.

Sploh prvi nastop na SP evropskih podprvakov izpred dveh let je svojevrstna prelomnica za našo moško reprezentančno odbojko; dejstvo, da bo naslednji mundial v Italiji in Bolgariji, pa dviguje dodatno zanimanje, saj bo Slovenija tekme skupinskega dela odigrala v Firencah, kjer bi glede na bližino lahko bila deležna številčne podpore s tribun. Tako bodo kapetan Tine Urnaut in druščina na 19. svetovnem prvenstvu nastopili v predtekmovalni skupini A skupaj z gostiteljico Italijo, Argentino, Japonsko, Belgijo in Dominikansko republiko.

Vsaka tekma bo izjemno pomembna, na zahodne sosede - sicer trikratne svetovne prvake - imamo lepe spomine, saj smo jih v polfinalu EP-ja pred dvema letoma po epskem boju premagali in se uvrstili v prvi finale na velikih tekmovanjih; Argentinci imajo nesporno kakovost, a so premagljivi, podobno kot Japonci in Belgijci, ki so jih Kovačevi varovanci letos poleti premagali v drugem kakovostnem razredu svetovne lige (Japonska) oziroma kvalifikacijah za že omenjeno SP 2018 v ljubljanskih Stožicah (Belgija). Dominikanska republika pa dolžnemu spoštovanju navkljub ne bi smela predstavljati previsoke ovire za slovenske odbojkarje. 

Slovenski odbojkarji spoštujejo vse tekmece, a ne skrivajo zadovoljstva po opravljenem žrebu skupin za SP v Firencah.
Slovenski odbojkarji spoštujejo vse tekmece, a ne skrivajo zadovoljstva po opravljenem žrebu skupin za SP v Firencah. FOTO: CEV
Kovač in Pajenk: "Lahko smo zadovoljni."

Kot je po žrebu priznal selektor Slobodan Kovač, so lahko v našem taboru s 'plesom kroglic' v Firencah kar zadovoljni: "Mislim, da smo lahko s skupino, ki smo jo dobili, zadovoljni. Nikogar ne smemo podcenjevati, saj so Italija, Japonska, Belgija in Argentina reprezentance, ki jih je treba spoštovati. Tudi na Dominikansko republiko ne smemo pozabiti. Ampak lahko smo zadovoljni z žrebom in, če bomo igrali dobro, lahko upamo na ugoden rezultat. V skupini bi lahko imeli še močnejše reprezentance, tako da se je izšlo precej dobro za nas."

Dolgoletni slovenski reprezentant Alen Pajenk je žreb pospremil z zanimanjem: "Lahko rečem, da smo zelo zadovoljni z našo skupino, sploh glede na to, kakšne so ostale tri. Italija, Argentina, Belgija, Japonska in Dominikanska republika seveda niso slabe ekipe, vseeno pa je lažje igrati proti njim, kot pa denimo proti Srbiji, Rusiji ali Braziliji. Žreb nas je uvrstil v precej dobro skupino."

Slovenski blok bo prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Italiji na velikih preizkušnjah.
Slovenski blok bo prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Italiji na velikih preizkušnjah. FOTO: CEV

V prvem delu prvenstva se bo 24 reprezentanc, med katerimi je novinka le Slovenija, po sistemu vsaka z vsako, pomerilo znotraj štirih skupin. Napredovanje v drugi del tekmovanja si bodo zagotovile po štiri ekipe iz vsake skupine. 

Prvenstvo bo potekalo od 10. do 30. septembra, v osmih mestih, v italijanskih Rimu, Firencah, Bariju, Milanu in Bologni ter v bolgarskih Varni, Ruseju in Sofiji. Veliki finale bo v Torinu. V Rimu in v Sofiji bosta uvodni tekmi prvenstva odigrali reprezentanci Italije in Bolgarije, ostale tekme v skupinah A in D pa bodo v Firencah in Varni. 

Naslov svetovnih prvakov bodo branili Poljaki, ki so bili v finalu domačega prvenstva boljši od Brazilcev. Tretje mesto je osvojila Nemčija, ki se na prvenstvo 2018 ni uvrstila. Z največ naslovi svetovnih prvakov se sicer lahko pohvalijo Rusi, ki so si svetovno elito pokorili šestkrat, Brazilci in Italijani so bili najboljši po trikrat, Poljaki dvakrat, Američani pa enkrat.

Skupina A (Rim in Firence, ITA): Italija, Argentina, Japonska, Belgija, Slovenija, Dominikanska republika.
Skupina B (Ruse, BOL): Brazilija, Kanada, Francija, Egipt, Kitajska, Nizozemska.
Skupina C (Bari, ITA): ZDA, Rusija, Srbija, Avstralija, Tunizija, Kamerun.
Skupina D (Sofija & Varna, BOL): Bolgarija, Poljska, Iran, Kuba, Finska, Portoriko.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
01. 12. 2017 10.51
+1
Brez poškodb, dobre priprave, pa bo tudi rezultat dober. Srečno, fantje.