FIVB postavila našo reprezentanco na stranski tir, a Slovenci se ne predajajo

Mednarodna odbojkarska zveza pravzaprav ni presenetila z odločitvijo, da ustanovi Ligo narodov, ob tem pa je spregledala uspehe slovenske moške reprezentance, ki si je v kvalifikacijah priborila nastop v sedaj že "mrtvi" svetovni ligi. Slovenska zveza še ni obupala, čaka na razplet pritožbe in pripravljeni so tudi na razsodbo CAS.

Slovenija - Poljska

Slovenci so bili rezultatsko zelo uspešni v svetovni ligi. (Foto: CEV)

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je že nekaj časa napovedovala, sedaj pa je tudi uradno objavila, da ukinja odbojkarsko svetovno ligo (FIVB World League), ki ga bo v letu 2018 nadomestilo novo tekmovanje, Liga narodov. Vse skupaj je seveda povezano tudi s slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki je v tem primeru oškodovana. Slovenci so pod vodstvom selektorja Slobodana Kovača igrali v kvalifikacijah za preboj v elitno skupino svetovne lige. To so si tudi izborili na igrišču, na zadnjem kvalifikacijskem turnirju v Avstraliji, a nato se je mednarodna zveza odločila, da to tekmovanje ukine in uvede novo. Ob tem so seveda sami tudi določili moštva, ki bodo sodelovala.

FIVB razkril format tekmovanja s 16 reprezentancami
Na FIVB so razkrili, kakšen bo format tekmovanja in katere države so dobile pravico nastopa v novonastali ligi. Med njimi so recimo tudi reprezentance Avstralije, Japonske in Južne Koreje, ki so jih Slovenci premagali na zaključnem kvalifikacijskem turnirju. Sicer bo v Ligi narodov nastopalo 16 reprezentanc, elitno dvanajsterico setavljajajo Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska in Rusija, poleg njih pa še štiri moštva tako imenovanih "izzivalcev": Avstralija, Južna Koreja, Kanada in Bolgarija.

Slovenski odbojkarji niso dobili povabila v novoustanovljeno Ligo narodov. OZS čaka na rešitev pritožbe, v primeru neugodne rešitve pa se lahko pritožijo na CAS.

Slovenije, kot zmagovalke druge kakovostne skupine svetovne lige, ni med njimi. FIVB je novo tekmovanje predstavila v sklopu proslave 70-letnice FIVB, na katero je bil povabljen tudi predsednik OZS Metod Ropret. Ropret in generalni sekretar Gregor Humerca sta v Francijo sicer odpotovala in se tam, na temo evropskega prvenstva 2019, sestala s predstavniki francoske, belgijske in nizozemske zveze, nato pa Pariz predčasno zapustila, vabila za pogovore o Ligi narodov pa sploh nista prejela.

Slovenija - Poljska

Slovenski odbojkarji so zmagali v kvalifikacijah za preboj v elitno skupino svetovne lige. (Foto: CEV)

OZS čaka na odločitev v pritožbenem postopku
Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je sporočila, da je FIVB moško reprezentanco povabila k sodelovanju v tekmovanju drugega kakovostnega razreda (Challenger League), a slovenska zveza moške reprezentance v tekmovanje ni prijavila, kar so soglasno podprli vsi reprezentanti. Slednje pa iz razloga, ker si je moška članska reprezentanca izborila mesto v najvišjem rangu tekmovanja, Ligi narodov.

Na OZS pravijo, da se pritožbeni postopek  glede odločitve FIVB o nenastopanju v tem tekmovanuju še ni zaključil. Zato OZS meni, da je objavljanje udeležencev novoustanovljenega tekmovanja najmanj preuranjeno in ni v skladu z dobrimi poslovnimi praksami. OZS čaka na izid pritožbenega postopka pred FIVB. Glede na odločitev pritožbene komisije se bo OZS odločila kako postopati v nadaljevanju. V primeru neugodne rešitve ima OZS namreč možnost vložiti tožbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
6packpira 13.10.2017 14:52:28
To je naša Slovenska resnica ,že dom nas večino Slovence daje elita v hlapčevski CEH.Lahko se posamezniki trudijo z delom.Elita nas z...e ,če ne prej pa na sodišču
Več komentarjev