Odbojka

KOMENTAR: Četrtfinale naših odbojkarjev je bil vendarle uspeh

Ljubljana, 12. 09. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ervin Čurlič, komentator odbojke na Kanalu A
Komentarji
5

Predvsem veliki apetiti po zgodovinski medalji naših odbojkarjev na zadnjem prvenstvu stare celine so razlog, da so mnogi domači navijači izpad v četrtfinalu prvenstva dojemali kot neuspeh. A resnica je - pokazali so toliko, kot zmorejo in kolikor jim sistem, ki ga mednarodna zveza popravlja z danes na jutri, sploh dopušča.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je na Poljsko, na prizorišče jubilejnega 30. tega evropskega prvenstva, prvič odpravila z veliko popotnico z zadnjega druženja najboljših vrst stare celine. Pred dvema letoma so namreč naši fantje kar senzacionalno prodrli vse do velikega finala in ob koncu osvojili zgodovinsko, prvo, kolajno na največjih tekmovanjih. In to srebrno.

Ob tem so na Poljsko odšli po izjemno dolgi in tudi uspešni reprezentančni sezoni 2017. Najprej so si, pod vodstvom novega selektorja Slobodana Kovača, priigrali sploh prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo, nato pa z odliko opravili nalogo še v drugi kakovostni skupini svetovne lige. A se je kmalu izkazalo, da so bila številna potovanja v juniju, vse od Japonske do Avstralije, nekako zaman.

Svetovna odbojkarska zveza je namreč že spet pripravila nov koncept tega tudi komercialnega tekmovanja. V katerega pa, očitno, majhna Slovenija nekako ne "paše". A to je posebna zgodba.

Rusija - Slovenija
Rusija - Slovenija FOTO: OZS

In tudi s to popotnico, ter predvsem izčrpanostjo (morda še bolj psihično kot fizično) glavnih akterjev, se je reprezentanca podala novim izzivom naproti. A ne glede na vse, saj tudi mimo poškodb nekaterih ključnih mož ne moremo, so bili cilji visoko postavljeni. To je seveda razumljivo in pravilno. Tudi pričakovanja javnosti so, po prvi kolajni, jasno postala veliko večja.

In fantje se vsega niso ustrašili. Nenazadnje jih je kar veliko iz udarne postave v najboljših odbojkarskih letih, z veliko izkušnjami tudi s klubskih tekmovanj v najmočnejših evropskih ligah.

Svetovna odbojkarska zveza je namreč že spet pripravila nov koncept tega tudi komercialnega tekmovanja. V katerega pa, očitno, majhna Slovenija nekako ne "paše". A to je posebna zgodba.

In morda je še nekaj pomembno. Sloveniji žreb nikakor ni bil naklonjen. V prvem delu prvenstva je bila v zelo zahtevni skupini skupaj z odbojkarsko velesilo Rusijo in stalnico na največjih tekmovanjih Bolgarijo. V nadaljevanju pa sta bili možni nasprotnici še dve izjemni reprezentanci: gostiteljica prvenstva Poljska, ki je tudi aktualni svetovni prvak in Srbija, ki se ponaša s kolajnami tudi z olimpijskih iger.

In naši fantje so na 30. tem evropskem prvenstvu ljubiteljem športa ponudili zares vse: od pričakovane in zanesljive zmage nad Španijo, do izjemne predstave, a s kakšno lepotno napako v zaključkih prvih dveh nizov, na prvi tekmi proti Rusiji do blede predstave v srečanju s čvrsto Bolgarijo. Ta tekma je tudi vnesla določen nemir v našo izbrano vrsto, nekaj negotovosti, a tudi poskrbela da se je razočaranje ob porazu in slabi predstavi sprevrglo, kot se za prave reprezentance spodobi, v izjemno odločnost za nov juriš.

In sledila je prava poslastica. Tekma za četrtfinale proti, gostiteljem prvenstva, Poljakom v mogočni Tauron areni. Več kot 13.000 gledalcev je pripravilo izjemno vzdušje, nadvse opazni so bili tudi slovenski navijači. In slednji so, tako kot naša reprezentanca na čelu s kapetanom Tinetom Urnautom, rasli iz niza v niz. Vse glasnejši so bili, vse bolj razigrani. Odbojkarska poezija Slovenije v eni najbolj odbojkarskih dežel. Nepozabno.

A že hip po izjemni predstavi in še kako odmevni zmagi, gostitelji so bili v šoku, je bilo jasno, da bodo fantje Slobodana Kovača, le dobrih 19 ur kasneje, težko kos, še drugič v nekaj dneh, veliki Rusiji.

Rusija - Slovenija
Rusija - Slovenija FOTO: OZS

Da tudi o sistemu tekmovanja in predvsem razporedu ključnih tekem bi se dalo veliko razpravljati. A ker pred dvema letoma naše reprezentance ni nič zaustavljalo in motilo, potem tudi sedaj ne gre iz vsega delati dramo. Tako ali tako se čez dve leti obetajo velike spremembe. Na 31. tem evropskem prvenstvu bo prvič igralo kar 24 reprezentanc in prvič ga bodo gostile kar 4 države. Tudi Slovenija. In to prvič. Mikavna odbojkarska zgodba se torej nadaljuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mremre
12. 09. 2017 15.33
Slovenci smo res ....... Toliko vrhunskih uspehov, toliko vrhunskih posameznikov, senzacionalnih rezultatov na praktično vseh športnih področjih in na koncu nam uspeh kot je ta kar naenkrat ne pomeni nič, oziroma vzbudi veliko razočaranje. Prav bolno. BRAVO ZA VSE NAŠE ŠPORTNICE IN ŠPORTNIKE. Upam, da me razveseljujete še naprej.
Deko
12. 09. 2017 10.46
+3
postajamo miti in legende. usi nas poznajo pod presežek v športu in nikomur ni lahko igrat proti sloveniji! bravo fantje. Rusija je pač najboljša bila in žreb je tako določil. Pa drugič!
User792410
12. 09. 2017 09.59
+13
Uvrstitev naše reprezentance v četrtfinale zagotovo ni neuspeh. So pač imeli smolo. da so naleteli ravno na preporojeno Rusko reprezentanco. Sam sicer menim, da je bil tokratni max. domet ekipe polfinale, pa še to le preko Italije, Češke, Bolgarije ali Belgije. Dejstvo je, da je bila naša reprezentanca, glede na število odigranih tekem v zadnjem letu, preobremenjena in posledično je povsem logično so imeli fantje že "poln kufer" en drugega in z takšno kemijo v ekipi je skoraj nemogoče priti do vrhunskega dosežka. In če ocenjujemo iz tega vidika je četrtfinale vsekakor uspeh!
Castrum
12. 09. 2017 08.06
+22
Ma vse fantastično! Med 8 najboljših, s tem da so izgubili proti prvakom. Odbojka, rokomet medalja na SP, Maribor v ligi prvakov, košarka (najmanj) med osem na EP, Ilka, Gajser....samo najodmevnejši, kaj še vse bo do konca leta! BRAVO SLOVENIJA!
Maddox
12. 09. 2017 09.19
+7