Odbojka

Slovenski odbojkarji v zlati ligi z Nizozemci, Turki in Ukrajinci

Ljubljana, 12. 12. 2017 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v prihodnji sezoni nastopala v evropski ligi oziroma zlati ligi. Izbranci selektorja Slobodana Kovača se bodo v skupini B pomerili z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino, so danes sporočili iz odbojkarske zveze Slovenije (OZS).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bi morala v letu 2018 nastopati v elitni skupni svetovne lige, a je to tekmovanje Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) nepričakovano ukinila in namesto njega ustanovila novo tekmovanje (Nations League). V novi ligi za slovenske odbojkarje, sicer zmagovalce druge kakovostne skupine svetovne lige, ni bilo prostora. Odbojkarska zveza Slovenija (OZS) moške izbrane vrste zato ni želela prijaviti v drugi kakovostni razred tekmovanja (Challenger League), je pa oddala prijavo za nastopanje v evropski ligi.

Slovenski odbojkarji so v sumljivih okoliščinah ostali brez uvrstitve med elito.
Slovenski odbojkarji so v sumljivih okoliščinah ostali brez uvrstitve med elito. FOTO: OZS

"Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB, ki bi morala najkasneje do 29. avgusta odločiti o zahtevah Slovenije oziroma OZS po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v zvezi z dogajanjem v svetovni ligi. Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki, v skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem CAS. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško reprezentanco prijavimo za nastopanje v evropski ligi," je odločitev pojasnil predsednik OZS Metod Ropret. "Če bo komisija FIVB odločila v korist Slovenije, bo naša reprezentanca vseeno lahko nastopila v svetovni ligi oziroma Nations League. Na sestanku, ki je potekal v okviru EP na Poljskem, smo se s predstavniki CEV in predstavniki držav udeleženk evropske lige namreč dogovorili, da Slovenija in tudi Belgija lahko iz evropske lige izstopita brez kakršnihkoli posledic," še pojasnjuje Ropret.

V skupini z Nizozemsko, Turčijo in Belgijo, zaključni turnir junija
Evropska odbojkarska zveza Cev je v Luksemburgu razkrila, kakšen bo format tekmovanja. Evropska liga bo razdeljena na dve skupini, zlato in srebrno. V zlati bo nastopalo po 12, v srebrni pa po osem ženskih in moških reprezentanc. Te bodo razdeljene v tri oziroma dve skupine, ekipe v skupini se bodo med seboj pomerile po dvakrat, enkrat doma, drugič v gosteh. Zmagovalke skupin v zlati ligi se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, na katerem bo nastopila še država organizatorica. Najslabša ekipa v zlati ligi bo izpadla v srebrno ligo. Slovenski odbojkarji bodo kot drugi nosilci lige igrali v skupini B, skupaj z Nizozemsko, Turčijo in Belgijo. Prvo tekmo bodo predvidoma odigrali 20. maja v gosteh pri Nizozemski, nato jih čaka še gostovanje v Ukrajini, 27. maja pa naj bi se prvič predstavili pred domačim občinstvom proti Turčiji. S Turki se bodo Kovačevi varovanci pomerili še 30. maja, predvidoma 3. in 6. junija pa jih doma čakata še obračuna z Ukrajino in Nizozemsko. Zaključni turnir najboljše četverice bo 15. in 16. junija.

Za razliko od moške reprezentance ženske pod taktirko Alessandra Chiappinija ne bodo nastopile v evropski ligi.
Za razliko od moške reprezentance ženske pod taktirko Alessandra Chiappinija ne bodo nastopile v evropski ligi. FOTO: OZS

Slovenske odbojkarice, ki so pod vodstvom Alessandra Chiappinija z dobrimi predstavami navdušile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nato pa na domačem SP do 23 let osvojile srebrno odličje, v evropski ligi ne bodo nastopile. "Tekmovanje v srebrni ligi, v kateri bi nastopala naša ženska reprezentanca, se terminsko prekriva s sredozemskimi igrami, ki jih bo prihodnje leto gostila Španija. Po posvetu s selektorjem Alessandrom Chiappinijem smo se odločili, da bodo dekleta nastopila na sredozemskih igrah, zato reprezentance v evropsko ligo tokrat nismo prijavili," je pojasnil generalni sekretar OZS Gregor Humerca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.