Odbojka

Turkinje ustavile pohod Slovenk v finalu svetovnega prvenstva do 23 let

Ljubljana, 17. 09. 2017 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca do 23 let je na svetovnem prvenstvu v Ljubljani osvojila srebrno odličje. V finalu je z 0:4 (-12, -11, -13, -8) izgubila s Turčijo.

Pri Slovenkah sta bili v nedeljo še najbolj razpoloženi Iza Mlakar z devetimi in Lana Ščuka z osmimi točkami. Tretje mesto je osvojila Bolgarija, ki je v malem finalu s 4:2 premagala Dominikansko republiko. Pete so bile Brazilke, šeste Kubanke, sedme Kitajke in osme Tajke.

Slovenke (na fotografiji Eva Mori) niso bile kos Turkinjam.
Slovenke (na fotografiji Eva Mori) niso bile kos Turkinjam. FOTO: OZS

Slovenska dekleta so tako osvojila srebrno odličje in dosegla izjemen uspeh ter prvo žensko odličje v moštvenih športih na svetovnih prvenstvih. Finalno srečanje svetovnega prvenstva do 23 let v Ljubljani med Slovenijo in Turčijo so nekoliko bolje začele gostje, ki so povedle z 2:0, nato pa so Mlakarjeva, Ščuka in Tina Grudina z napadi poskrbele za prvo vodstvo Slovenije (5:4). Po zaslugi dobrih začetnih udarcev Dilikove in zaključkov Sahinove in Karakurtove pa so povedle tekmice in Alessandra Chiappinija prisilile v prvi odmor (5:8). Sledila sta še dva zaporedna bloka Turkinj za 10:5. Turkinje so še naprej dobro servirale, a so jih borbene Slovenke v končnici niza začele loviti in se približale na 10:12. Turška klop je reagirala z odmorom, za enako potezo se je pri 10:13 odločil še slovenski strateg. Mlakarjeva je izid znižala na 11:13, a je dve točki za zmago Turkinj, s 15:12, prispevala Karakurtova. Tudi začetek drugega niza je pripadel turškim odbojkaricam, ki so hitro prišle do vodstva s 3:1, a je Ščuka, z dvema napadoma in blokom, naši vrsti hitro prinesla izenačenje. Po asu Baladinove je sledil še en preobrat (4:6), v napadu pa je bila nato nezaustavljiva še Senoglujeva (8:4). Chiappini je svoje varovanke poklical na klop, a se zaostanek Slovenk tudi v nadaljevanju ni zmanjšal. Turkinje so namreč še naprej igrale praktično brez napak, medtem ko je naša vrsta bolj grešila in nasprotnicam omogočila vodstvo s 13:8. Zadnjo točko za zmago s 15:11 je Turkinjam zopet prinesla Karakurtova. 

Saša Planinšec, Grudina in Mlakarjeva so zrežirale zelo dober uvod v tretji niz in vodstvo s 4:0. Baladinova s servisi in Kalacova s tremi bloki sta turško ekipo popeljali do izenačenja. Slovenska klop je posegla po odmoru, niz gostij pa je prekinila Ščuka. Eva Mori z varanjem in Mlakarjeva z napadi sta prispevali točke za 7:4, v obrambi je napade turških odbojkaric dobro lovila Maja Pahor. Po bloku Morijeve so naša dekleta vodila z 9:6, a Turkinje niso popuščale ter na račun servisov Dilikove in bloka Aricijeve izenačile na 9:9 ter povedle z 11:10. Spremljali smo še en preobrat in vodstvo naših z 12:11, nato pa je Aricijeva spet dosegla as, v napeti končnici pa so Turkinje dvakrat zaustavile napada naše vrste in si priigrale še tretji niz (15:13). Po vodstvu naših deklet z 2:1 in 3:2 je nov niz točk na tej tekmi uspel Turkinjam, ki so spet izkoristile slabšo igro Slovenk in prišle do prednosti dveh točk (5:3). Po točki Grudine so naša dekleta grešila pri začetnih udarcih in tudi v napadu, zato je moral Chiappini pri zaostanku s 4:7 vzeti svoj prvi odmor. Gostiteljice tudi v nadaljevanju niso mogle zaustaviti razpoloženih Turkinj, po dveh asih Senoglujeve za 10:5 in 11:5 pa je bila tekma praktično že odločena. Gostje so niz mirno pripeljale do konca in se zasluženo veselile zmage s 15:8. Posamične nagrade za najboljše igralke prvenstva so v vrstah Slovenije prejele Saša Planinšec, najboljša blokerka, Eva Mori, najboljša podajalka, in Iza Mlakar, najboljša korektorica SP.

Finale svetovnega prvenstva v odbojki do 23 let za ženske:

Slovenija ‒ Turčija 0:4 (-12, -11, -13, -8)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.