Odbojka

Za prihodnost se ni bati: odbojkarice v polfinalu EP

Ljubljana, 22. 07. 2019 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska kadetska odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu do 16 let, ki sta ga med 13. in 21. julijem gostili Hrvaška in Italija, po porazu proti Rusinjam osvojila končno četrto mesto, kar je nov izjemen dosežek za slovensko odbojko.

Slovenske odbojkarice, pod vodstvom selektorke Žive Cof, so na tekmi 1. kroga tekmovanja v Zagrebu morale priznati premoč Rusinjam, ki so bile uspešnejše s 3 : 1. Sledil je še nesrečen poraz proti Nemkam z 2 : 3, potem pa so naša dekleta začela svoj zmagoviti niz. S 3 : 2 so odpravile Hrvatice, nato pa s 3 : 1 še Francozinje. Ko so slednje v 5. krogu premagale Nemke, so bila našim kadetinjam na široko odprta vrata v izločilne boje. S suvereno zmago s 3 : 0 nad Finsko so si Slovenke priborile svoje mesto med najboljšimi štirimi ekipami v Evropi. V polfinalu so se pomerile s Turčijo, ki v skupinskem delu ni oddala niti enega niza. Mlade Slovenke so pogumno začele tekmo in proti favoriziranim Turkinjam slavile v prvem nizu. V nadaljevanju so nasprotnice stopnjevale pritisk, v naši izbrani vrsti pa je padla zbranost in tekmice so se na koncu veselile zmage s 3 : 1. Na tekmi za tretje mesto se je Slovenija zopet srečala z Rusijo, ki se je ponovno izkazala za previsoko oviro. Rusinje so že takoj na začetku prevzele pobudo in vseskozi držale prednost nekaj točk. Tudi dobri začetni udarci Taje Gradišnik Klajnšček in Selene Leban niso zadoščali za preobrat in Rusinje so slavile s 25:19. V drugem nizu so Slovenke vseskozi narekovale tempo igre in ob prvem tehničnem odmoru vodile za pet točk. Do konca niza so svojo prednost le še povečale poravnale rezultat na 1 : 1.

Slovenija je del evropske odbojkarske elite tudi v mlajših kategorijah.
Slovenija je del evropske odbojkarske elite tudi v mlajših kategorijah. FOTO: OZS

V nadaljevanju srečanja so Rusinje prikazale boljšo predstavo ter predvsem v ključnih trenutkih odigrale bolj zbrano. Slovenkam je padla zbranost, ruski blok pa se je izkazal za previsoko oviro. Tudi številne menjave niso prinesle sprememb – priložnost za igro je Cofova ponudila prav vsem svojim varovankam. Rusija se je na koncu z zmago s 3 : 1 (19, -18, 18, 14) veselila bronaste medalje. "Na tem evropskem prvenstvu smo si res nabrali ogromno izkušenj. Punce so rasle iz tekme v tekmo in napredovale kot posameznice, pa tudi kot ekipa. Mislim, da jim bodo te izkušnje v nadaljevanju prišle še kako prav. Naučili smo se vztrajati v težkih situacijah in kaj bo v prihodnosti treba še popraviti. Zelo smo motivirani, da na naslednje tekmovanje pridemo še močnejši in boljši. Rezultatsko smo presegli naša pričakovanja, tudi na finalnem turnirju med najboljšimi štirimi ekipami smo dokazali da nismo "outsiderji". Borili smo se in vsem ekipam odščipnili vsaj niz. Izkazalo se je, da so predvsem Rusinje in Turkinje fizično nad našim nivojem, tehnično in taktično pa je naša ekipa tudi na visokem nivoju," je po končanem EP povedala selektorka Živa Cof. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teoretik zarot
23. 07. 2019 09.03
+1
apodgra
22. 07. 2019 09.14
+20
Pogrešam komentarje o uspehi naše mlade rokometne reprezentance do 21 let. Kaj oni ne igrajo za Slovenijo in niso vredni medijske pozornosti . Še dobro da imamo športne TV programe komercialnih televizij , da si lahko ogledamo prenose teh tekem . Mačehovski odnos do nekaterih športov. Največja kritika leti tu na našo RTV Slovenija , ki prenaša svetovno prvenstvo v plavanju iz Kitajske ,kjer naši plavalci s skromnimi rezultati ne privabijo veliko gledalcev k malemu ekranu . Komu so namenjeni ti prenosi, če so zastonj , potem je razumljivo , da z njimi krpajo svoj osiromašeni program.