Šport

OI: Pregled dogodkov dneva

Atene, 16. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Tretji dan tekmovanj na poletni olimpijadi v Atenah so zaznamovali slabi nastopi slovenskih športnikov.

KONČNE ODLOČITVE

Suzanne Balogh z zlato olimpijsko kolajno v trapu
Suzanne Balogh z zlato olimpijsko kolajno v trapu FOTO: Reuters

V Atenah so v ponedeljek podelili štirinajst kompletov olimpijskih medalj. Avstralska strelka Suzanne Balogh je obdržala vodilno mesto po kvalifikacijah in v finalu z 88 točkami osvojila zlato olimpijsko kolajno v trapu. Avstralka je bila s štirimi točkami prednosti boljša od Španke Marie Quintanal na drugem mestu, bron pa je s 83 točkami in najboljšim streljanjem v finalu po šestem mestu v kvalifikacijah osvojila reprezentantka Južne Koreje, Lee Bo-na.

V streljanju z zračno puško za moške je zlato odličje osvojil Kitajec Zhu Qinan, srebro njegov rojak Li Jie, bron pa Slovak Jozef Gonci.

Yvonne Bönisch, ponosna na svoj dosežek
Yvonne Bönisch, ponosna na svoj dosežek FOTO: Reuters

V judu je v kategoriji do 57 kg zmago slavila Nemka Yvonne Bönisch in s tem nemški reprezentanci priborila prvo zlato odličje na igrah v Atenah. Drugo mesto je pripadlo severnokorejski judoistki Kyei Suni Hui, tretje pa sta si razdelili Nizozemka Deborah Gravenstijn in Kubanka Yurisleidy Lupetey.

Pri judoistih je v kategoriji do 73 kg prvo mesto osvojil Južnokorejec Lee Won Hee, ki je v finalnem obračunu ugnal svetovnega prvaka iz leta 2001 Rusa Vitalija Makarova. Bronasti odličji sta si priborila Američan James Pedro in Brazilec Leandro Guilheiro.

Kitajska reprezentantka Chen Yanqing pa je osvojila zlato olimpijsko kolajno v dviganju uteži. Chenova je v kategoriji do 58 kg premagala Ri Song-hui iz Severne Koreje, tretja pa je bila Tajka Wandee Kameaim.

Kitajec Zhiyong Shi je na olimpijskih igrah v Atenah v dviganju uteži postavil nov olimpijski rekord, potem ko je v kategoriji do 62 kilogramov s sunkom dvignil 152,5 kilograma. Za zlato odličje je "premagal" skupaj 320,0 kilogramov, drugi je bil Grk Leonidas Sampanis (312,5), tretji pa Venezuelec Jose Israel Rubio (295,0).

Kitajska dvojica Lao Lishi/Li Ting je osvojila zlato kolajno v sinhronih skokih v vodo z desetih metrov. Drugo mesto sta osvojili Rusinji Natalija Gončarova in Julija Koltunova, bronasta pa je bila kanadska naveza Blythe Hartley/Emilie Heymans.

Grka Nikolaos Siranidis in Thomas Bimis sta zmagovalca olimpijske preizkušnje sinhronih skokov v vodo s trimetrske deske. Srebro sta osvojila Nemca Andreas Wels in Tobias Schellenberg, bronasta pa je bila avstralska dvojica Robert Newbery/Steven Barnett.

Ian Thorpe je na letošnjih olimpijskih igrah osvojil že drugo zlato medaljo
Ian Thorpe je na letošnjih olimpijskih igrah osvojil že drugo zlato medaljo FOTO: Reuters

Avstralski plavalec Ian Thorpe je v zvezdniškem finalu v disciplini 200 metrov prosto z novim olimpijskim rekordom 1:44,71 premagal branilca naslova iz Sydneyja Nizozemca Pietra van den Hoogenbanda. Bron je osvojil Američan Michael Phelps.

Nov olimpijski rekord je postavila tudi kitajska plavalka Luo Xuejuan. Na 100 metrov prsno je z rezultatom 1:06,64 premagala Avstralki Brooke Hanson in svetovno rekorderko iz Barcelone Leisel Jones.

Ameriški plavalec Aaron Peirsol je slavil v disciplini 100 m hrbtno. Srebro je osvojil Avstrijec Markus Rogan, bron pa Japonec Tomomi Morito.

V disciplini 100 metrov hrbtno za ženske je zmagala ameriška plavalka Natalie Coughlin in s tem osvojila drugo odličje v Atenah. Svetovna in olimpijska rekorderka je premagala Zimbabvejko Kirsty Coventry, tretja je bila evropska prvakinja, Francozinja Laure Manaudou.

V sabljanju je zlato s floretom osvojil Francoz Brice Guyart. V odločilnem boju je 23-letnik premagal Italijana Salvatoreja Sanza. V dvoboju za bronasto kolajno med Rusom Renalom Ganejevom in Italijanom Andreo Cassaro je bil boljši slednji.

Po razburljivem troboju gimnastičnih reprezentanc Romunije, Združenih držav Amerike in Japonske za prestižni olimpijski ekipni naslov v moški športni gimnastiki so tako želeno zlato kolajno osvojili bronasti z zadnjega SP, Japonci. Pred nastopom na zadnjem orodju je sicer vse kazalo na to, da se bodo z zlatom okitili Romuni, a je Razvan Dorin Selariu s padcem na drogu pokopal vse upe. Kljub temu je romunski izkupiček zadostoval za bron. Ameriški telovadci so se morali tako kot lani na svetovnem prvenstvu na domačem terenu zadovoljiti s srebrom. Olimpijski in svetovni ekipni prvaki Kitajci so napravili preveč napak in pristali na petem mestu.

SLOVENCI

Slovenski športniki tudi tretji dan olimpijskih iger v Atenah niso bili uspešni, saj je vseh pet obtičalo v kvalifikacijah. Judoist Sašo Jereb je izgubil že uvodni dvoboj v kategoriji do 73 kilogramov. Žirovec je moral priznati premoč Izraelcu Hamedu Malekmohammadiju, čeprav je na začetku sicer povedel, kmalu zatem pa je njegov nasprotnik zmagal z iponom. Neuspešni sta bila tudi obe predstavnici v plavanju. Najmlajša slovenska olimpijka, radovljiška plavalka Sara Isakovič, je zasedla 18. mesto na 200 m prosto, prav tako pa je brez polfinalnega nastopa po 18. mestu na 200 m mešano ostala še Alenka Kejžar.

Slovenski rokometaši so za gol izgubili proti hrvaški reprezentanci (Foto: Reuters)
Slovenski rokometaši so za gol izgubili proti hrvaški reprezentanci (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Premoč so morali hrvaškim nasprotnikom priznati še slovenski rokometaši, ki so izgubili s 26:27 (10:13). Slovenski reprezentant Zoran Jovičič je v šesti minuti dvoboja obležal po trku s hrvaškim krožnim napadalcem Igorjem Vorijem, zdravniki pa so mu ugotovili zlomljen nos. Levega krilnega igralca so prepeljali v bolnišnico.

V kvalifikacijah je kočal tudi strelec Rajmond Debevec, ki je v svoji prvi disciplini - streljanju z zračno puško na 10 metrov - z rezultatom 589 krogov (povprečje 9,187 kroga) zasedel 29. mesto, kar je njegova najslabša uvrstitev na OI doslej.

VESLAČEM ŠE NAGAJA VETER

Močan veter še kar kroji sestavljanje tekmovalnega razporeda v olimpijskih veslaških odločitvah. Na današnjem zasedanju vodij ekip je bil sklenjen dogovor, da se repesaži v vseh disciplinah izvedejo v torek z začetkom ob 13.30, če bo veter takrat še premočan, pa bi repesaže uro kasneje skušali izvesti vsaj v skupini A, kamor sodita tudi obe v ponedeljek neuspešni slovenski posadki - skifist Davor Mizerit in dvojec brez krmarja Andrej Hrabar/Matija Pavšič. Veslaški delavci pa razmišljajo tudi o rezervnem scenariju, ki bi vse repesaže premaknil na sredo zjutraj, če bodo razmere v torek preslabe, odločitev o tem pa bo znana v jutri. Veter na progi je še naprej tako močan, da veslači na njej niti ne trenirajo. Slovenski reprezentanti so zato ostali kar v olimpijski vasi in trening izvedli na suhem - na ergometrih. Iz veslaškega tabora pa še novica, da je v ponedeljek v Atene prispel tudi predsednik nacionalne panožne zveze Tomo Levovnik.

VINČEC BREZ JAMBORA

Gašper Vinčec je imel danes res smolo
Gašper Vinčec je imel danes res smolo FOTO:

Močan in sunkovit veter z obale tudi v ponedeljek povzroča težave jadralcem in jadralkam na morju pred Atenami. Na regatno polje so odpluli le jadralci v razredu finn, med njimi tudi slovenski predstavnik Gašper Vinčec, ki pa se je že po 20 minutah jadranja znašel nemočen sredi morja, saj mu je sunek vetra prelomil jambor na dva dela. Tako je peto regato končal na zadnjem mestu in bo moral v nadaljnje boje z novim jamborom, ki pa ni narejen za tako močan veter, kot že nekaj dni piha v Atenah in naj bi še do konca tedna.

ZASLIŠANJE II

Costasa Kenterisa so že suspendirali
Costasa Kenterisa so že suspendirali FOTO: Reuters

Disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki preiskuje primere dopinga, je v ponedeljek znova preložila zaslišanje grških atletov Kostasa Kenterisa in Ekaterini Thanou, na katerem naj bi ugotovila, zakaj sta se minuli četrtek izognila dopinški kontroli. Atleta danes nista prišla na zaslišanje, prišel pa je njun odvetnik Michalis Dimitrakopoulos, ki je po srečanju sporočil, da je komisija zaslišanje preložila na sredo. Kenteris in Thanoujeva sta od minulega četrtka, ko sta doživela manjšo nesrečo z motorjem, v bolnišnici. Naslednji dan naj bi se pojavila pred komisijo, vendar je bilo zaslišanje na njuno zahtevo preloženo na ponedeljek. Po besedah njunega odvetnika to ni bilo dovolj, zato je zahteval novo preložitev. Kenteris in Thanoujeva sta izključena iz grške olimpijske ekipe, dokler MOK o vprašanju ne sprejme odločitve.

DOPING

Munyasia trdi, da je khatin zaužil nevede in je zaprosil za nov dopinški test
Munyasia trdi, da je khatin zaužil nevede in je zaprosil za nov dopinški test FOTO: Reuters

Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) je na izrednem zasedanju v Atenah zavrnilo pritožbo kenijskega boksarja v bantamski kategoriji Davida Munyasie. Pri Kenijcu so namreč 6. avgusta odkrili sledi enega od prepovedanih stimulansov, zaradi česar mu je Mednarodni olimpijski komite (MOK) odvzel akreditacijo in ga izključil z olimpijskih iger v Atenah. Prav tako pa je CAS zavrnil pritožbo predsednika Bolgarskega olimpijskega komiteja Ivana Slavkova, ki se je pritožil zaradi suspenza njegovega članstva v MOK ter odvzema olimpijske akreditacije v Atenah. Tričlanski senat CAS je v Atenah odločil, da je ukrep MOK, ki je Bolgara minulo soboto suspendiral zaradi suma korupcije, utemeljen.

FIG ZAVRNILA PRITOŽBO GLEDE MARASA

Maras ne bo nastopil v olimpijskem finalu 23. avgusta pred domačim občinstvom
Maras ne bo nastopil v olimpijskem finalu 23. avgusta pred domačim občinstvom FOTO: Reuters

Pritožba, ki jo je grški olimpijski komite naslovil na Mednarodno gimnastično zvezo (FIG), ko se je domačemu junaku in kandidatu za zlato Vlasiosu Marasu v kvalifikacijah po manjši napaki v sestavi na drogu uvrstitev v finale izmuznila iz rok, je zavrnjena.

Po natančnem pregledu video posnetka je tehnični komite FIG namreč odločil, da so mednarodni sodniki v primeru Grka, ki v sestavi poleg slovenskega asa Aljaža Pegana izvaja zahtevno prvino pegan, gimnastični pravilnik spoštovali "do zadnje črke" in, da je Maras za prikazano "prejel pravično oceno".

BAALA V ATENE

Baala bo kljub poškodbi kolena nastopil na olimpijskih igrah
Baala bo kljub poškodbi kolena nastopil na olimpijskih igrah FOTO: Reuters

Svetovni podprvak v teku na 1.500 metrov Francoz Mehdi Baala je saniral poškodbo kolena in bo nastopil na olimpijskih igrah v Atenah. Kot je sporočil tehnični direktor francoske ekipe Robert Poirier, je Baala že na poti v Atene. Evropski prvak in srebrni z lanskega svetovnega atletskega prvenstva v Parizu je poškodbo desnega kolena staknil minuli teden na treningu.

ČEHI NA POHODU

Tomas Dvorak si je poškodoval ahilovo tetivo na desni nogi
Tomas Dvorak si je poškodoval ahilovo tetivo na desni nogi FOTO: Reuters

Nekdanji svetovni prvak v deseteroboju, Čeh Tomas Dvorak bo kljub poškodbi ahilove tetive nastopil na olimpijskih igrah v Atenah. "To so moje zadnje igre in močno sem se boril za nastop na njih," je 32-letni Dvorak povedal za češke medije. "Boli me, vendar grem vseeno tja," je še dejal. Trikratni svetovni prvak, ki si je ahilovo tetivo na desni nogi poškodoval na tekmovanju maja, je prvi naslov osvojil leta 1997 v Atenah. Medtem je v Atene že odpotoval trikratni olimpijski zmagovalec Jan Železny. Metalec kopja se je v Grčijo odpravil dva dni prej, da bi saniral poškodbo ahilove tetive. Za Železnyja so to pete OI. V Seulu je osvojil srebro, v Barceloni, Atlanti in Sydneyu pa zlato.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja