Drugi športi

61,58 je bilo premalo, Martina Ratej brez odličja

Zürich, 14. 08. 2014 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska atletinja Martina Ratej je na evropskem prvenstvu v Zürichu ostala brez odličja. Z 61,58 je tekmovanje končala na 6. mestu. Evropska prvakinja je pričakovano postala Barbora Špotakova. Tina Šutej, druga slovenska finalistka, je v skoku s palico zasedla deseto mesto.

Slovenska atletinja Martina Ratej si je finale na evropskem prvenstvu zagotovila že s prvim metom, si pred dnevom odločitve primerno odpočila, v četrtek zvečer pa si je za cilj zastavila pokoriti elito. Čeprav se ni mogla pohvaliti z najboljšim izidom sezone na svetu in je bilo jasno, da je potrebno bodočo evropsko prvakinjo iskati predvsem v Barbori Špotakovi, je verjela da bo to njen dan. A začelo se je slabo. 32-letnica je orodje vrgla manj kot 60 metrov, v drugo pa je kopje poletelo 61,58 s čimer se je prebila na četrto mesto. A ga ni zadržala do zaključka prvega dela tekmovanja. Po treh metih je bila namreč peta. Četrti meti ji ni uspel, v peti seriji pa je kazalo, da bo orodje poletelo preko 62 metrov, a je še drugič pristalo pri 61,58. Medtem, ko je Špotakova s 64,58 metra že prevzela vodstvo, na drugem pa je bila presenetljivo Srbkinja Tatjana Jelača (64,21), je imela še zadnji poizkus Ratejeva. Belorusinja Tatjana Hladovič je z 61,66 m je z zadnjim metom v šesti seriji prehitela slovensko rekorderko (67,16 m). Ratejeva je končala s 56,84 m, kar je več kot devet metrov manj, kot je letos že zmogla (66,13 m), ter se prijela za glavo. Za Špotakovo je druga v seštevku diamantne lige, izjemne sezone pa ni nadgradila na največji tekmi leta.

"Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. To je moj največji poraz v karieri, saj sem bila v igri za medalje in ta je bila zaradi odsotnosti treh vrhunskih tekmovalk še bolj dosegljiva. Pa tudi zaradi razpleta in daljav, ko niso bile posebej dolge. Očitno sem pregorela v preveliki želji. Poskušala sem spreminjati zalet, vendar nisem imela pravega pospeška. Trener Andrej Hajnšek mi je dejal, da naj skrajšam korake in naredim hitrejši izmet. Tega nisem zmogla, sesula sem se. Šesto ali četrto mesto, to je vseeno glede na letošnjo sezono, ko sem na vsaki tekmi prebila mejo 64 m. To je to, poraz. Na ogrevanju sem se dobro počutila in metala okrog 60 m. Menila sem, da bo šlo v prvem metu okrog 63 m. Potem pa je bilo le 58 m. To me sicer ni zlomilo, vendar ni bilo prave energije za daljše mete. Čutila sem sicer, da se prebujam, vendar to ni bilo dovolj. O kolajni sicer nisem na glas govorila. Skušala sem se izogniti pritisku, vendar mi očitno ni uspelo. Vse letošnje dosežke in denarne nagrade bi zamenjala za medalje, ki se delijo le enkrat letno," je bila vidno razočarana Ratejeva.

Martina Ratej
Martina Ratej FOTO: Reuters
Kranjc presenetil
Matija Kranjc se je na evropskem prvenstvu v Zürichu uvrstil v nedeljski finale meta kopja. V kvalifikacijah je kot prvi Slovenec presegel 80 m (80,46 m) in bil z državnim rekordom skupno šesti. "V finalu si želim, da bi izkoristil vso moč, ki jo imam, in dosegel še en tak ali boljši met. Če bom začel finalno serijo tako kot danes, bo to odlično. Sem izjemno pripravljen, nisem prišel le sodelovat, ampak doseči dober izid," je bil zadovoljen Kranjc.

Ob tem dodajmo, da je slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej tekmovanje končala na desetem mestu. Na evropskem prvenstvu v Zürichu je preskočila 4,35 metra. Šutejeva je začela finale in podrla letvico na začetni višini 4,35 m, v drugi pa je bila še bolj oddaljena od cilja, saj je šla pod letvico, ki pa jo je zmogla v tretjem poskusu. Podobno je bilo na višini 4,45 m, vsaj na začetku. Letvico je prvič podrla, drugič je le stekla mimo, ker ni dobro zadela korita za palico, v tretjem poskusu pa je letvico podrla in končala tekmovanje. Za odličje je bilo dovolj 4,60 m, kar je deset cm več od letošnjega najboljšega dosežka Šutejeve, ki je na prostem skočila že 5,61 m.

"Na ogrevanju mi ni šlo, potem pa se je to nadaljevalo na začetni višini in na naslednji. Danes sem zelo slabo izvajala tekaški del skoka in potem tudi s palico nisem mogla nič narediti. Na koncu sem slabo obrnila korake in sem slabo odrinila. Kot vso sezono me muči zadnji del zaleta, ko se ne nagnem dovolj nazaj. Danes sem imela tudi težave, ker nisem prihajala na isto mesto pred odrivom, kar se mi običajno tudi ne dogaja. Zato sem bila še bolj zmedena, ker običajno pridem vedno na isto mesto, tokrat pa sem imela še te težave. Sama sem si tudi naredila prevelik pritisk. Razočaranje je kar veliko. Pričakovala sem malo več, saj sem sposobna skočiti višje. Fizično sem bolje pripravljena kot doslej. Morala pa bom izboljšati tehniko zadnjega dela zaleta. S prvenstva zato ne odhajam z najboljšim občutkom," je dogajanje opisala Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barbato333333
15. 08. 2014 07.21
+1
A ste ze slisal za to slovensko..v VLOGI FAVORITA in MOZNOST ZA DOSEGO NEKAJ KAR SE NI BILO..to je kombinacija v kateri predvsem slovemski ekipni sportniki pogorijo v 90 %...in ta kombinacija se pojavlja zdej v tekmi maribor celtic..vsi misljo to bo lahko..ja 90% da bodo zgubl..nekak so favoriti glede na prikazano..in na pragu nekaj velikega..tko da NIC NOVEGA V DEŽELI GNILI
Wanderlei
15. 08. 2014 01.31
martin je zgleda tudi danes odpovedal...
Mitutoyo
14. 08. 2014 23.51
-2
nic novega za Ratejevo...
odkimasin
14. 08. 2014 22.22
-8
Nej gre rajš v kakšno indijansko plem, da bo divje prašiče lovila!
monika raikonnen
14. 08. 2014 22.23
-5
El Diablo 2013
15. 08. 2014 01.12
+1
A moldavijo ste ze ujel po revscini as?....hehehe
monika raikonnen
14. 08. 2014 22.06
-11
to bravo jelaca .najbolji smo .srbija :))
El Diablo 2013
15. 08. 2014 01.13
+3