Drugi športi

Alonso pred morebitnim prestopom k Mercedesu: McLarna nisem zapustil zaradi spora s Hamiltonom

Madrid, 07. 12. 2016 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski dirkač formule 1 Fernando Alonso je eden glavnih kandidatov za izpraznjeno mesto Mercedesa. Da si Španec vsaj malce želi sedeža moštva iz Brackleyja, pričajo tudi njegove besede v nedavnem intervjuju, v katerem je dejal, da McLarna po vsega eni sezoni (predčasno) ni zapustil zaradi osebnih težav z Lewisom Hamiltonom.

Tako hladen odnos je bil med Alonsom in Hamiltonom ob koncu sezone 2007 ...
Tako hladen odnos je bil med Alonsom in Hamiltonom ob koncu sezone 2007 ... FOTO: AP

"Z najboljšim avtom smo izgubili oba naslova (konstruktorskega in posamičnega, op. p.). To je bil dober razlog, da sem zamenjal ekipo. Tega nisem storil zaradi osebnih težav z Lewisom, niti zaradi težav z Ronom Dennisom, kajti voziti moram za ekipo, ki je sposobna dati sto odstotkov. Če ekipa ni sposobna nadzorovati pritiska, raje poiščem drugo ekipo. Tukaj sem, da uživam in dajem sto odstotkov, a če ekipa ne dela tega, kar od nje pričakujem, jo zamenjam, če le imam priložnost. To sem vedno imel,'' je odhod iz McLarna leta 2007 po vsega eni sezoni ta teden za španski AS opisal Fernando Alonso. Skoraj deset let pozneje se mu ponuja izvrstna priložnost, da se znova priključi ekipi, v kateri vozi Lewis Hamilton. Španec je po pisanju španskih medijev eden glavnih kandidatov za izpraznjeno mesto pri Mercedesu, potem ko se je šokantno upokojil zadnji svetovni prvak Nico Rosberg. Sedež Mercedesa je zelo mikaven za vse dirkače, saj gre za moštvo, ki v zadnjih treh sezonah ni imelo nikakršne konkurence v boju za oba naslova prvaka. 

... sodeč po prizorih iz leta 2016 pa so stare zamere že pozabljene.
... sodeč po prizorih iz leta 2016 pa so stare zamere že pozabljene. FOTO: AP

Za prepoznavnost formule 1 bi odhod Alonsa k Mercedesu zagotovo močno pripomogel. Spomin na hladen odnos, ki sta ga imela Hamilton in Španec v ekipi McLarna leta 2007, je zelo živ, poleg tega pa bi imel Alonso priložnost, da v boju z najboljšim dirkačem zadnjih treh let Hamiltonom upraviči sloves najboljšega pilota zadnjega desetletja, ki mu ga pripisujejo mnogi strokovnjaki. Kako se Španec spominja prihoda Hamiltona v ekipo McLarna pred slabimi desetimi leti? "Nič nisem razmišljal. Na začetku so mi rekli, da bo moj moštveni kolega Kimi Raikkonen, nato smo videli, da je šel Kimi k Ferrariju. Pozneje so mi dejali, da bo prišel Montoya, toda poškodoval se je. Naslednje ime je bilo Pedro De la Rosa, na koncu pa se je nekaj mesecev pred začetkom sezone pojavil Hamilton. Rekel sem si 'OK, v redu je'." A pozneje se je izkazalo, da ni bilo v redu. Tedaj novinec Lewis Hamilton je povzročal ogromno preglavic dvakratnemu svetovnemu prvaku, ki je zaradi Britanca, ki so mu bili vse bolj naklonjeni tudi v ekipi Mercedesa, saj je šlo za 'Dennisovega otroka', vse bolj izgubljal živce. Tako sta se po vsega eni sezoni McLaren in Alonso kljub prvotni triletni pogodbi sporazumno razšla, brez odškodnine.

Tako je Alonso v kvalifikacijah zadrževal mesto v boksih moštvenemu kolegu Hamiltonu, da ta ni mogel opraviti hitrega kroga, s čimer je Španec dobil pet kazenskih startnih mest pribitka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool123
07. 12. 2016 18.10
+3
Odlično da še tretjič osvoji naslov potem pa v pokoj
AS1983
07. 12. 2016 16.18
-2
kar naj pride Alonso h Mercedesu, ga bo Hamilton na lahka obvladal
Albatross
07. 12. 2016 16.17
+4
Po moje so to mokre sanje Alonsa in vseh Špancev...realnost pa...no bomo videli...mogoče pa le.
flisd
07. 12. 2016 15.05
+4
Dvomim, da ima mercedes še enkrat željo imet tako kombinacijo v ekipi. Upam pa, da bo tako. Bo vsaj zanimivo.
FCL
07. 12. 2016 14.10
+7
Če hočejo narediti F1 vsaj malo zanimivo, bo Alonso pri Mercedesu drugo leto.
krnekilojz
07. 12. 2016 15.25
+9
Zanimiva že dolgo ni več in če ne dajo vsaj V8 motorjev in 3.0 prostornino jo ne gledam. To je idealna uspavanka za po kosilu, štart in čez dva ovinka že spim.
hondanaked
07. 12. 2016 20.22
+5