Drugi športi

Andy Murray poskrbel za konec 79-letnega posta Britancev

Gent, 29. 11. 2015 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Škotski teniški igralec Andy Murray je v četrtem dvoboju finala Davisovega pokala v Gentu poskrbel, da se Velika Britanija po letu 1936 znova veseli osvojitve prestižne lovorike. S 3:0 v nizih je premagal Belgijca Davida Goffina.

Andy Murray je po osvojeni zaključni žogici takole od veselja padel po tleh.
Andy Murray je po osvojeni zaključni žogici takole od veselja padel po tleh. FOTO: Reuters

Pred 13.000 gledalci v Gentu je Andy Murray že v prvem dvoboju zadnjega tekmovalnega dne z odlično igro na kolena spravil najboljšega belgijskega igralca Davida Goffina, ki mu v prvih dveh nizih razpoloženemu Škotu ni uspelo odvzeti servisa. V tretjem nizu je Goffin povedel z 2:0, toda že v naslednji igri mu je Murray vrnil z isto mero, nato je v sedmi igri Britanec tekmecu odvzel še en servis, v deveti igri pa je le še potrdil končno zmago Velike Britanije.

"Zdi se mi neverjetno, saj si nikoli nisem mislil, da nam bo to uspelo. Za nami je res neverjetno leto, zmagali smo nekaj velikih tekem, za končno zmago pa so zaslužni vsi, ki so letos igrali za reprezentanco Velike Britanije. Zdaj, ko smo na koncu, moramo uživati v tej zmagi, kajti nikoli ne veš, če bomo še kdaj dobili takšno priložnost," je po zmagi nad Goffinom dejal 28-letni Murray.

Škotski tenisač je prvi igralec po Petu Samprasu, ki je v finalu Davisovega pokala slavil na vseh treh obračunih, dveh v posamični konkurenci in še v igri dvojic. Sloviti Američan je imel leta 1995 največ zaslug, da so ZDA v Moskvi s 3:2 premagale Rusijo. Prav tako se je pridružil Johnu McEnroeju in Matsu Wilanderju, ki sta sezono v Davisovem pokalu končala brez poraza. "Občutke po zmagi je nemogoče opisati, Andy Murray pa je samo potrdil, da je velik igralec. Bil je pravi vodja naše reprezentance," je 28-letnega Škota hvalil tudi kapetan britanske reprezentance Leon Smith.

Britanci so takole razkazovali pokale za zmago v Davisovem pokalu.
Britanci so takole razkazovali pokale za zmago v Davisovem pokalu. FOTO: Reuters
Prvi dan tekmovanja sta se reprezentanci razšli z 1:1. Najprej je Goffin v petih nizih premagal Kyla Edmunda, nato pa je Andy Murray izenačil izid po zanesljivi zmagi s 3:0 v nizih proti Rubenu Bemelmansu. V soboto sta v igri dvojic brata Andy in Jamie Murray premagala domačo navezo Steve Darcis in David Goffin s 3:1.Do zadnjega finalnega obračuna med Belgijcem Rubenom Bemelmansem in Britancem Kylem Edmundom po velikem zmagoslavju britanske reprezentance ni prišlo.

Belgija je tako še drugič v zgodovini nastopov v finalu Davisovega pokala ostala praznih rok. Tudi prvič leta 1904 je morala priznati premoč Veliki Britaniji, ki je zmagala s 5:0. Velika Britanija je do tako želenega naslova, na katerega je čakala dolgih 79 let, sicer pa je njen deseti, prišla brez Aljaža Benedeta, sicer njenega drugega najbolje uvrščenega tenisača na lestvici ATP. Ljubljančan z britanskim potnim listom zaradi predhodnega igranja za slovensko reprezentanco v tem tekmovanju ni imel pravice nastopa za svojo novo domovino v finalu Davisovega pokala.

Veselje v britanski reprezentanci.
Veselje v britanski reprezentanci. FOTO: Reuters

Finale Davisovega pokala:
Izidi:
BELGIJA - VELIKA BRITANIJA 1:3
David Goffin - Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0
Ruben Bemelmans - Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7
Steve Darcis/David Goffin - Andy Murray/Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6
David Goffin - Andy Murray 3:6, 5:7, 3:6
Ruben Bemelmans - Kyle Edmund neodigrano

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.