Drugi športi

Badmintonisti si želijo poslati dva igralca v Rio

Ljubljana, 27. 01. 2015 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Badmintonska zveza Slovenije si je za glavni cilj naslednjega obdobja zadala to, da na olimpijske igre v Rio de Janeiro leta 2016 pošlje po enega igralca in igralko. Zaenkrat sta najbližje temu Iztok Utroša v moški in Maja Tvrdy, povratnica na igrišča po porodu, v ženski konkurenci.

"Glede ključnega projekta BZS, to je uvrstitve naših igralcev na OI v Riu, bi rad poudaril zlasti to, da si prizadevamo, da bi nudili vso podporo našim igralcem. Kvalifikacijsko obdobje poteka eno leto od začetka maja. V tem času je treba nabirati točke na turnirjih različnih rangov, zlasti v tujini," je uvodoma na prvi novinarski konferenci BZS v tem letu pojasnil predsednik Andrej Pohar. Med te turnirje spada tudi mednarodno prvenstvo Slovenije, ki bo prav v začetku maja. "S tem našim tekmovanjem se v bistvu za nas odpira nabiranje točk za OI. Zaenkrat ima zveza evidentiranega enega kandidata tudi pri OKS, to je Iztok Utroša. V širšem naboru kandidatov pa še dosedanjo olimpijko Majo Tvrdy, Kajo Stanković in Alena Roja. Torej imamo nekaj notranje konkurence, seveda pričakujemo, da se bosta na OI kvalificirala en moški in ena ženska," pravi Pohar, ki je pojasnil še pogoje za uvrstitev na OI. "Pogoj s strani mednarodne zveze je uvrstitev med 39 igralcev oziroma igralk na prečiščeni lestvici, torej upoštevajoč nacionalne kvote. Zaenkrat je Iztok 36., seveda pa bo treba to mesto zadržati ali izboljšati. Ključni datum je 30. april 2016. Takrat bodo zadeve dokončno jasne. Kar se pa Maje tiče, je trenutno okoli 300. mesta, veliko mest je namreč izgubila zaradi nosečnosti. Zelo pomemben dejavnik so tudi evropske olimpijske igre v Bakuju. Na te igre se lahko kvalificira do konca marca, Iztok pa je tja praktično že uvrščen. Tam si sicer želimo uvrstitev med 16 najboljših," še dodaja Pohar. Tvrdyjeva, nekdaj uvrščena okrog 70. mesta na svetovni lestvici, si ne ustvarja pritiska.

Badminton
Badminton FOTO: Reuters

"Počasi se vračam po porodu. Iz treninga v trening se počutim bolje. Odigrala sem že svojo prvo tekmo, in sicer v Estoniji pred 14 dnevi. Igrala sem bolje od pričakovanj, čeprav ne toliko rezultatsko uspešno. Osnovni cilj je, da se do 1. maja, torej do začetka olimpijskih kvalifikacij, vrnem v staro formo in normalno konkuriram tekmicam," meni Tvrdyjeva. Precej bolj jasen glede svojih ciljev je bil Utroša. "Sem pripravljen, redno tekmujem na mednarodnih tekmovanjih in v švicarski ligi. Dvanajstega februarja imam prvi turnir v Teheranu, kjer sem tretji nosilec. To pomeni tudi dobro izhodišče za točke na lestvici. Danes sem dobil obvestilo, da bi bil uvrščen na OI, če bi se kvalifikacije končale danes. Ampak čaka me še eno leto nabiranja točk. Med njimi tudi na svetovnem prvenstvu avgusta v Indoneziji in na evropskih olimpijskih igrah v Bakuju, kamor sem skoraj stoodstotno uvrščen. So pa te igre velika želja, saj so to prve evropske igre. Cela sezona je sicer namenjena lovljenju norme za OI. Upam, da se bom kot prvi moški iz Slovenije v tem športu uvrstil na OI," pravi Utroša.

Že konec tedna ga tako kot Tvrdyjevo čaka nastop na državnem prvenstvu v Kungoti, kjer bo branil naslov prvaka med posamezniki, moškimi dvojicami in mešanimi dvojicami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.