Drugi športi

Možnosti za okrevanje Biachija so minimalne, FIA uvedla preiskavo

Suzuka, 08. 10. 2014 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nesrečni dirkač formule 1 Francoz Jules Bianchi, ki je na dirki za VN Japonske v Suzuki v nedeljo nekaj krogov pred koncem doživel hudo nesrečo, ima resne možganske poškodbe, je sporočila njegova družina. Specialisti pa opozarjajo, da so njegove možnosti za okrevanje zgolj minimalne.

Dirkač formule 1 Jules Bianchi je danes tretji dan po hudi nesreči na intenzivnem oddelku bolnišnice v Jokaičiju, ob njegovi bolniški postelji sta tudi njegova zaskrbljena starša Philippe in Christine Bianchi, ki sta na Japonsko poletela takoj po nesreči. "Jules ostaja na intenzivnem oddelku bolnišnice. Utrpel je hude poškodbe glave, zato ostaja v kritičnem, a za zdaj stabilnem stanju," je sporočila njegova družina: "Zdravniško osebje bolnišnice se zanj trudi in mu nudi najboljšo možno oskrbo. Zelo smo jim hvaležni za vse, kar so storili za Julesa po njegovi nesreči."

Julesa Bianchija so po nesreči takoj prepeljali v bolnišnico v Jokaičiju.
Julesa Bianchija so po nesreči takoj prepeljali v bolnišnico v Jokaičiju. FOTO: Reuters
Petindvajsetletni Bianchi je na nedeljski dirki pri veliki hitrosti 203 km/h grozljivo trčil v žerjav (avto-dvigalo) na progi, ki je s steze odstranjeval poškodovani dirkalnik, pri tem izgubil zavest in utrpel hude poškodbe glave. Dirkača so takoj operirali. Strokovnjaki pravijo, da je okrevanje pri tovrstnih možganskih poškodbah, ki jih je sicer veliko v prometnih nesrečah, zelo redko. Ičiro Mijao, ki na Japonskem vodi skupino za pomoč žrtvam v prometnih nesrečah, je dejal, da imajo tisti, ki po takšnih poškodbah le okrevajo, ponavadi posledice vse življenje.

Poleg japonskih zdravnikov sta Bianchiju na pomoč priletela tudi Gerard Saillant, ki je lani zdravil nekdanjega dirkača F1 Nemca Michaela Schumacherja po njegovi smučarski nesreči, ter Alessandro Frati, nevrokirurg iz rimske univerzitetne bolnišnice La Sapienza. "Tako Saillant kot Frati se po sestanku z japonskimi kolegi strinjata, da so Julesu tu na Japonskem nudili odlično nego, za kar se jim res zahvaljujemo," so še sporočili iz Bianchijeve družine.

Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zlezel še Francoz, trčil v dvigalo in se huje poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

Nekdanji svetovni prvak F1 Alain Prost je dejal, da avto-dvigalo sploh ne bi smelo biti na progi. "Vstop žerjava na dirkališče brez varnostnega avta je popolnoma nesprejemljiv. Vodstvo dirke je naredilo ogromno in nedopustno napako, ki se v dirkaškem svetu nikoli ne sme ponoviti," je ogorčen Prost.

Charlie Whiting
Charlie Whiting FOTO: Reuters

FIA uvedla preiskavo o nesreči

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), ki bdi tudi nad svetovnim prvenstvom v formuli 1, je danes na zahtevo predsednika FIA Jeana Todta uvedla preiskavo o Bianchijevi nesreči, so potrdili iz krovne avtomobilistične zveze. Na čelu preiskave bo direktor dirkališča v Suzuki Charlie Whiting, sicer vodja tehničnih služb pri FIA. "Z namenom, da bi bilo poročilo o nesreči kar se da izčrpno in popolno, za zdaj še ni na voljo," so sporočili iz FIA.

Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zletel še Francoz, trčil v dvigalo in se huje poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beeamer
09. 10. 2014 07.28
+3
Ta nesreča je posledica bedastih pravil, ki jih je uvedla FIA v zadnjih letih v F1. Najbolj je tukaj krivo pravilo o pnevmatikah in njihove različice. Včasih so dirkači vozili v hudem dežju z gumami, ki so jim rekli "monsum", ki so bile res prave dežne gume. Spomnite se zlatih časov moderne F1, Senne in Schumija v dežju, poezija za pogledat. Sedaj pa sama pravila, omejitve, pomoči pri prehitevanju in ne vem kaj še. Nekateri komentirate, da so varnostniki mahali z zeleno zastavo, seveda, po mestu kjer veljajo rumene zastave se pokaže zeleno zastavo in od nje dalje velja konec nevarnosti. Žalostno dejstvo je, da je imel Bianchi neverjetno smolo in mislim, da bi dosegel v F1 še veliko. Bil je neverjetno nadarjen in med drugimi sem navijal tudi zanj, sploh ker je redno in konkretno premagoval moštvene tekmece. Veliko sreče pri okrevanju, to je vse kar mu lahko sedaj želimo.
24UBRISAN
08. 10. 2014 21.29
-7
Samo, da dolarčki žvenketajo...
John Kitajcek
08. 10. 2014 21.28
+1
jah tk je... nevem kokrat so z žerjavi že vlekl dol avte med dirko pač nikol se še ni to zgodl, zdej se pa je. motošport je izjemno nevarn šport, kjer se ti lahko kadarkol zgodi karkol. biachi je imel preveliko hitrost pod dvojno rumeno zastavo in na to se bo fia tudi izgovarjala, vedno pa je tut blo tako, saj takrat zaostali dirkači nadoknadijo razlike in lovijo tiste pred sabo... žalostno je da se je to zgodil, ampak lejte tut direktor dirke je bit zaje''', zdej če bi dau gor sc bi se lohk kdo kej prtožvau zakaj ker tega nikol niso delal, tko ga pač niso dal in zgodil se je nesrečen dogodek...
Ata_Smrk
08. 10. 2014 18.46
+20
Grozljiva nesreca! Ta revez pa vprasanje, ce bo se kdaj zdrav... Srhljivo... Izjemno smolo imel... Neverjetno res... Drzimo pesti zanj!!!
linux44
08. 10. 2014 17.58
-5
še enkrat koperam k so na 24 ur "samo" dvakrat dal en in isti odstavek v en članek Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zletel še Francoz, trčil v dvigalo in se huje poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.
mikeTHEbike
08. 10. 2014 18.37
-3
leichy14
08. 10. 2014 17.00
+30
Težko je reči kaj je prav in kaj ni v tem trenutku, le da je vsem zelo hudo zaradi Bianchija, ker gre res za zelo hudo poškodbo Diffuse axonal injury, 90% se jih nikoli ne zbudi iz kome.Treba vedeti, če bi za vsak izlet avtomobila imeli varnostni avtomobil bi se gledalci zelo pritoževali...veliko je primerov in dirk kjer je to popoloma običajno če gre avto na izletno cono, s tem da se pred odsekom obesijo dvojne rumene zastave, in morajo vozniki voziti previdno in zmanjšati hitrost...vendar seveda v praksi nihče noče zgubljati preveč časa in zato je to lahko tudi nevarno ker vsak po malem hoče tvegat in pridobiti čas...sploh pa je to nevarno v dežju. V kolikor pa je avtomobil ustavljen na progi in je odstranitev bolj nevarna pa se na stezo pokliče varnostni avto, kot vedno do sedaj. Jaz osebno si ne predstavljam da bi za vsak izlet s steze moral biti varnostni avto, dokler ne odstranijo avtomobila. Moje mnenje je da Fia ni nič drugače ukrepala, le bianchi je pač imel izredno smolo in res nesrečen splet okoliščin da se je to zgodilo. Ne pozabite da tudi če nebi bilo žerjava, je bilo zelo blizu da povozi delavce ob progi in so imeli velikansko srečo da so jo vsi odnesli s celo kožo, v tem primeru bi verjetno okrivili bianchija da ni prilagodil vožnje (sklepam). F1 je nevaren šport, prav tako kot se poškodbe dogajajo pri smučanju, skokih in ostalih športnih...se lahko zgodijo tudi v f1 in 100% varnost je nemogoče zagotoviti, je pa zagotovo eden najbolj varnih športov na svetu še vedno, kjub visokim hitrostim.To je moje mnenje, čeprav bi tudi sam glede na situacijo raje videl da je bil pred tem na stezi varnostni avto in da se ta dogodek nebi zgodil. Jules, drži se!
mate4
08. 10. 2014 18.20
+7
24UBRISAN
08. 10. 2014 21.30
-9
Potem pa naj ti gledalci, ki bi se pritoževali, plačajo njegovo zdravljenje in dosmrtno oskrbo....
blue3dragon
08. 10. 2014 15.28
+3
Grdo je udaril. Upam na najboljše.
ubogislovenci
08. 10. 2014 15.18
+1
Mini žerjav je pa kar fajn dvignilo... ne kaže nič dobrega, upajmo pa da se motim...
mirinjo
08. 10. 2014 15.00
+5
Prost ne modruj - zdej si pameten ! Kje si bil leta 2003 VN Brazilije, ko je bil bager prav tako na izletni coni, pa se na SREČO ni nič zgodilo. Tudi Šumi je pristal nekaj metrov stran.
mate4
08. 10. 2014 12.49
+14
Kdor si res želi ogledati posnetek njegove nesreče, si ga lahko, če napiše "Posnetek grozljive nesreče Bianchija". Ampak opozarjam, ni kaj prida za oči. Kljub slabim napovedim mu želim vse dobro in čimprejšnje okrevanje. Drugih besed nimam.
Hugh_Mungus
08. 10. 2014 13.44
-14
taja40
08. 10. 2014 17.27
+2
grozjak
08. 10. 2014 11.56
+1
takšne nesreče so del avtomobilskega športa. zato se tudi reče - nesreča. obkladanje z raznimi tu spodaj, to je pa bol stvar lune in vremena........................
Sindi Jagarinec
08. 10. 2014 12.05
-1
se strinjam z tabo,da pa pri tej nesreci nekaj zelo smrdi in nekaj zelo prikrivajo je vidno.in kaj pomeni v tem casu dirke zelena zastava na mestu nesrece in ko se niso odstranili drugega dirkalnika no nevem?
grozjak
08. 10. 2014 13.09
-1
iz posnrtka ni vidno, da bi koga od delavcev kaj zadelo....
Sindi Jagarinec
08. 10. 2014 13.29
si videl pravi video?desno od zadaj v trenutku udarca je bager vrglo na enega od delavcev
Sindi Jagarinec
08. 10. 2014 13.32
boy36
08. 10. 2014 13.32
+3
berglander potem veliko ne veš o F1,da so nesreče del športa sploh pa v takih ,kjer so hitrosti veleik.Vendar tako kot je rekel Prost dvigalo v času dirke ko ni bilo varnostnega avtomobila nima kaj početi na izletni coni.
Sindi Jagarinec
08. 10. 2014 11.16
-6
zelim mu vse najboljse.ampak nihce ne omeni delavca na progi,katerega je ta bager dobesedno pokopal pod sabo,se lepo vidi na videu in sigurno ni lazje poskodovan.
grozjak
08. 10. 2014 13.09
+5
iz posnetka ni vidno, da bi koga od delavcev kaj zadelo ali pokopalo....
NicNeVem
08. 10. 2014 09.46
+40
...mislim da ima Prostova izjava zelo veliko težo...nedopustna napaka...
mikeTHEbike
08. 10. 2014 18.41
-3
Ne nima!!! Prost bluzi kot ze celo kariero!
kr ena iz nekje
08. 10. 2014 08.48
-102
pa zdaj bodo spet vsi pisal o tem derkaču. Želim mu okrevanje, toda vsak dan se poškoduje na milijone ljudi.
POŠTENO JEBENO
08. 10. 2014 08.56
+97
se mi zdi, da si imel ti tud možgane pokvarjene in nisi nikoli okreval..........sram naj te bo!!!
ZatoA
08. 10. 2014 09.12
+9
Ce se pa ne bi pisalo,pa bi bil spet negativno kriticen,tiena iz nekje
Tulum
08. 10. 2014 10.15
+10
Nekatere nas zanima stanje tega dirkača, to nesrečo so videli povsod po svetu in si ljudje želijo sicer dobrih novic, vendar ta danes ni najboljša. Če pa tebe ne zanima ta novica pa res ne vem zakaj jo bereš in nato še komentiraš, jo lahko mirne duše spregledaš.....
a.kralj1994
08. 10. 2014 10.25
+0
POŠTENO JEBENO
08. 10. 2014 12.40
+3
Driftar Plešast....a ti men verjameš, da se daleč sliši???! Pa mama se ti dere, da je kosilo.....takoj vn iz lokala!!!
Domen Dolenc 1
08. 10. 2014 08.40
+48
Tudi meni ni jasno, kako so sploh dopustili na tistem ovinku tega vilicarja?
RoadracerSLO
08. 10. 2014 08.44
+61
Brez varnostnega avta res nima gradbena mehanizacija kaj počet na progi.
vidix5
08. 10. 2014 09.52
-1
res obžalujem da je imel tako nesrečo, ampak kaj naj zdej ob vsakem odstopu ki se zgodi varnostni avto gor pride? pol bo skos dirka za varnostnim avtom... dirkanje je nevaren šport in žal občasno pride tudi do takih nesreč.
a.kralj1994
08. 10. 2014 10.27
+5
ne ob vsakem odstopu...ampak v takšnih deževnih razmerah pa ja...teh pa ni veliko...ampak ti je valda jasno, da na mokri stezi hitreje pride do zdrsa in takšnih nesreč...kaj ne?
boy36
08. 10. 2014 13.32
+1
ja na vsaki dirki bi bilo morala biti tako ,ali pa v coni rumene zastave omejit hitrost,kar bi bilo veliko lažje narediti.
Hugh_Mungus
08. 10. 2014 13.46
+1