Drugi športi

Bodo najboljšim v državi, (končno) sodili najboljši?

Ljubljana, 10. 05. 2016 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredin večer bo rezerviran za prvi derbi končnice državnega prvenstva. V Rdeči dvorani se bosta udarila velenjsko Gorenje in Celje Pivovarna Laško. Bo prvič v letošnji sezoni dvoboj sodil najboljši slovenski sodniški par Bojan Lah – David Sok?

Potem, ko so imeli slovenski ljubitelji priložnost videti še en razburljiv večni nogometni derbi, ko sta se v Stožicah udarila Olimpija in Maribor, sedaj sledi še večni rokometni, med velenjskim Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško. V najverjetneje pretesni Rdeči dvorani. Po uvodnih štirih krogih končnice državnega prvenstva, kjer prav omenjeni moštvi bijeta boj za državni naslov, posledično za mesto v elitni Ligi prvakov, pa si mnogi poznavalci razmer v slovenskem rokometnem prostoru zastavljajo vprašanje, o tem, kdo izmed slovenskih sodniških parov je sposoben korektno opraviti nalogo? Če bi se Rokometna zveza Slovenije oz. osebje zadolženo za delegiranje sodnikov, zgledovalo po Nogometni zvezi Slovenije, dvomov ne bi bilo.

Blaž Jan in Blaž Blagotinšek sta se lani veselila naslova državnih prvakov s Celjem Pivovarno Laško.
Blaž Jan in Blaž Blagotinšek sta se lani veselila naslova državnih prvakov s Celjem Pivovarno Laško. FOTO: Damjan Žibert

To bi bil avtomatsko najboljši slovenski sodniški par Bojan Lah David Sok. Par, ki bo deželo na sončni strani Alp zastopal na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Pa bo res tako? To bo jasno tik pred začetkom obračuna, po dvoboju legend velenjskega in celjskega kluba. V letošnji končnici je bilo na sojenje povedanega ogromno, zaenkrat sila malo javno, zadnji se je opogumil krilni rokometaš mariborskega Branika Darko Cingesar, ki se z ravnjo sojenja v zaključku dvoboja z Velenjčani (Mariborčani so izgubili z 31:30), nikakor ni mogel sprijazniti s kriterijem Ozrena Backovića in Boštjana Nahtigala. Tudi v Škofji Loki niso bili zadovoljni z opravljenim delom sodnikov na njihovem domačem obračunu končnice z vodilnim prvoligašem.

Sojenje v slovenskem prostoru pač je in bo težava, sploh zato, ker gledalci dobivajo občutek, da ni razlike ali delivca pravice sodita obračun, ki se konča z 20 goli razlike za eno izmed moštev, ali pa gre za obračun, na katerem o zmagovalcu odločajo malenkost, morda celo samo gol. In če smo lahko na večnem nogometnem derbiju, samo nekaj dni po povratnem obračunu polfinala Lige prvakov med Real Madridom in Manchester Cityjem, videli najboljše slovenske sodnike, bi bilo prav in korektno do najboljših slovenskih rokometnih moštev, da dvoboj 'piskata' ta hip najboljša slovenska sodnika. Prvi derbi letos sta v Zlatorogu sodila Mitja Smolko in Boštjan Žitnik, drugega Mitja Smolko in David Sok, pokalni obračun pa ista, kot uvodni medsebojni obračun pivovarjev in os.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sspan
10. 05. 2016 16.02
+3
A to žrebate, kam boste vtaknili vejice?