Drugi športi

Bolt 'dokazal, da je največji' - tudi od Alija, Peleja in Phelpsa?

Rio de Janeiro, 19. 08. 2016 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmaga v teku na 200 metrov je Usainu Boltu prinesla še eno zlato olimpijsko odličje za osebno zbirko. Njegovi dosežki ga že zdaj uvrščajo med "nesmrtne" atlete, sam pa pravi, da ga je vedno motiviralo lovljenje uspehov največjih športnikov.

Največji atletski dogodki so že vsaj deset let v znamenju izjemnega Jamajčana. Tudi Rio ni nobena posebnost.
Največji atletski dogodki so že vsaj deset let v znamenju izjemnega Jamajčana. Tudi Rio ni nobena posebnost. FOTO: AP

Jamajčan Usain Bolt je kot prvi Zemljan osvojil tri zaporedne olimpijske naslove tako v teku na 100 kot 200 metrov. Prepričan je, da si zato zasluži, da ga štejemo med največje športnike vseh časov in da ga lahko ob bok postavimo boksarju Muhammadu Aliju, nogometni legendi Peleju in plavalcu Michaelu Phelpsu. "Trudim se, da bi bil eden največjih. Da bi bil kot Ali in Pele," je dejal Bolt takoj po zmagi v teku na 200 metrov, s katero je osvojil že svojo osmo zlato olimpijsko medaljo v karieri. "Svetu sem dokazal, da sem največji, za to sem prišel sem," je kasneje dodal, s čimer je takoj spomnil na nedavno preminulega boksarja Alija, katerega vzdevek je bil The Greatest (Največji). "Celotno kariero sem trdo delal, trudil sem se celo življenje za ta trenutek. Upam, da boste o meni lahko brali kot o enem največjih športnikov. Na to se osredotočam," je povedal najhitrejši človek na svetu, katerega igre v Riu so bržkone zadnje, tek na 200 metrov pa zadnji individualni olimpijski nastop.

"Ničesar ni več, v čemer se lahko dokažem. Da sem postal osemkratni olimpijski prvak, je velika stvar, šokantno je. Gnal sem se, da bi bil najboljši, zdaj ni ničesar več, kar lahko naredim," pravi "jamajška strela". V teku na 200 metrov je sicer Bolt želel izboljšati tudi sedem let star svetovni rekord iz Berlina, a ko je postavil počasnejši čas od načrtovanega, je bil ob preteku ciljne črte nekoliko nejevoljen. "Želel sem teči hitreje, čeprav sem vedel, da bom težko podrl svetovni rekord. Noge me niso ubogale. Nisem bil popolnoma zadovoljen, toda ključno je, da sem zmagal in za to sem prišel. Nisem več star 21," je dejal Bolt, ki bo prav v nedeljo, ko se bodo igre zaključile, dopolnil 30 let. Boltove dosežke lahko primerjamo tudi z uspehi ameriškega plavalca Phelpsa, ki je svojo športno pot sklenil kot najboljši olimpijec vseh časov s 23 zlatimi olimpijskimi medaljami - pet jih je k tej beri dodal v Riu. "Plavanje in tek sta popolnoma različna športa," je ob vprašanju, kdo je boljši olimpijec, Bolt skomignil z rameni: "Brez dvoma je dokazal, da je eden izmed najboljših. Osvojil je veliko medalj in prevladoval v plavanju. Toda oba sva dobra, vsak v svoji disciplini."

Bolta v Riu čaka le še en izziv. Z Jamajko bo nastopil v štafeti na 4 x 100 metrov. Če mu uspe priti do novega zlata, se lahko v olimpijsko zgodovino zapiše s trojnim trojčkom - tri zlate medalje v treh disciplinah na treh zaporednih igrah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kor22
19. 08. 2016 18.21
-15
mah kaki ali, kaki pele(nikoli se ni dokazal v evropi) kaki phelps(neatraktivn brez vezn šport), pa kakšen bolt(tud brez vezn šport)
Feels_good_man
19. 08. 2016 19.47
+11
Najboljši šport je sedenje na riti in pisanje bebavih komentarjev
komarec
19. 08. 2016 16.24
-2
Postaja rumen, kot rumeni tisk, ki ga dviga v oblake. Ko pride resnica na dan o pripomočkih, ki ti baje dajo moč in eksplozivnost, pa bo ves bogi.
ola-ola
19. 08. 2016 14.46
-5
Tudi Carl Lewis je bil nesmrten in največji dokler ni prišlo na dan, da ni tekmoval čist kot solza, ampak si je pomagal tudi na nedovoljen način, tako kot Marion Jones. Ker Jamajčani niso izjema bo nesmrten in ob boku legend kot sta Pele in Ali le kratek čas, vsekakor pa ne večno. Še najbolj na tak scenarij nakazuje njegovo nastopaško obnašanje, ki niti malo športno.
PartyTime
19. 08. 2016 13.57
-1
Šale so na desni strani! Če pa ste sami ena velika šala potem pa ok.
komarec
19. 08. 2016 13.49
-4
En ubogi gladiator je, ki nima mirnega življenja in se mora hraniti tako kot hočejo drugi.
NisteResni
19. 08. 2016 13.35
-10
Aliju ni do gleznja, Pele ni poznal niti ofsajda, niti pritiska na nasprotnike, saj sta te dve inovacije prisle v 70., Phelps je pa itak X-Men. Tako da dva sta nesmiselna za omenjat, prvi pa je nesmrten.
MaunelNeuer
19. 08. 2016 14.10
+2
haha ne bit smešn dej, tudi Bolt bo nesmrten, za phelpsa se bo na konc izvedlo da je bil dopingiran (kot armstrong)
Alteist
19. 08. 2016 14.42
+13
Z Alijem pretiravate. Aktiven je bil v popolnoma drugem času, ko so bili vrhunski športniki redkost. Današnje postavljanje rekordov je zaradi številčne konkurence precej zahtevnejše.
bus303
19. 08. 2016 18.06
+7
Štukelj je bil jači od Alija, če smo že pr tem.