Drugi športi

Boonen utišal kritike

Pariz, 13. 04. 2008 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmagovalec 106. kolesarske dirke Pariz-Roubaix je postal Belgijec Tom Boonen in tako ponovil uspeh iz leta 2005.

Najtežja in najbolj slavna enodnevna kolesarska preizkušnja na svetu, dirka Pariz-Roubaix, v svoji 106. izvedbi ni postregla s presenečenji. Po skoraj 260 kilometrih "Severnega pekla" so se za zmago v zaključku udarili trije favoriti, največ moči pa je imel v sprintu na velodromu v Roubaixu Belgijec Tom Boonen, ki je dirko dobil že leta 2005.

Tom Boonen je dobil najtežjo enodnevno kolesarsko dirko.
Tom Boonen je dobil najtežjo enodnevno kolesarsko dirko. FOTO: Reuters

Drugo mesto je zasedel Švicar Fabian Cancellara, zmagovalec leta 2006, tretje pa Italijan Alessandro Ballan. Prva zasledovalna skupina je za trojko zaostala približno tri minute. Edini slovenski predstavnik Borut Božič (Collstrop) svojega nastopa na dirki ni končal.

Dirka vseh dirk, ki vsebuje 28 odsekov oziroma dobrih 52 kilometrov tlakovanih cest, je tudi letos postregla z vsem, kar jo dela neprimerljivo z drugimi kolesarskimi tekmovanji. Tudi tokrat so številni gledalci videli veliko padcev (padla in odstopila sta tudi Juan Antonio Flecha in Filippo Pozzato, ki sta sodila v krog favoritov), okvar koles in pa tudi dramatičen zaključek na velodromu v Roubaixu. Manjkal je pravzaprav le dež, ki dirko lahko naredi še zahtevnejšo, čeprav je bilo tudi letos nekaj blata na cestišču.

Odločilen trenutek se je zgodil 35 kilometrov pred ciljem, ko je po številnih neuspelih poskusih tekmecev napad uprizoril Švicar Cancellara, dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas. Kolesarju CSC-ja, danskega moštva, ki je to dirko dobil v zadnjih dveh letih (leta 2006 Cancellara, leto pozneje pa Stuart O'Grady), sta lahko sledila le nekdanji svetovni prvak Belgijec Boonen in Italijan Ballan, sicer moštveni kolega Simona Špilaka, ki so ga po uspehu na dirki po Flandriji pogrešali slovenski ljubitelji kolesarstva in tudi vodstvo Lampreja.

Ubežna trojica je do konca dirke složno narekovala ritem, večala prednost pred zasledovalci, ko pa je skupno prišla na dirkališče v Roubaix, je bilo jasno, da bo Boonenu težko odvzeti zmago. Belgijec namreč slovi kot odličen sprinter, tako da bi bil njegov poraz v zadnjih metrih prava senzacija. "Ne samo, da sem najboljši sprinter, tudi najbolj svež sem bil, saj sem skozi dirko manj napadal kot Fabian in Alessandro. Vsekakor pa zmaga ni bila lahka, saj je tako močne tekmece vedno težko ugnati. Izredno sem ponosen, da mi je uspelo zmagati. Upam, da sem zdaj utišal kritike, ki so menili, da v letošnji sezoni nisem dobro pripravljen. Sam sem bil prepričan o nasprotnem, samo dokazati sem se moral. To je bilo najlažje prav na dirki, ki mi izredno ustreza. V zadnjih petih letih sem bil namreč vedno med najboljšim desetimi, že leta 2002 pa sem bil drugi," je bil zadovoljen 27-letni kolesar Quick Stepa, nekoliko slabšo voljo je kazal Cancellara: "Poskušal sem se otresti Boonena, saj sem se zavedal, da bo v sprintu močnejši. A bil je dovolj močan, odgovoril je na vse moje poskuse." Še bolj razočaran pa je bil Ballan. Predvsem zaradi dejstva, da Italijan na tej dirki ni zmagal že od leta 1999 (Andrea Tafi).

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.