Drugi športi

Pri dveh letih hudo opečen, pri petih ugrabljen, pri desetih po padcu z drevesa ostal brez ledvice, zdaj dobitnik treh medalj v Riu

Rio de Janeiro, 20. 08. 2016 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kako pogosto rečemo, da je bila medalja na olimpijskih igrah težko priborjena? Ali da je bila pot do nje težka? V primeru brazilskega kanuista Isaquiasa Queiroza dos Santosa ne bi niti malo pretiravali.

Isaquias Queiroz.
Isaquias Queiroz. FOTO: AP

V Riu je kanuist kot prvi Brazilec v zgodovini osvojil tri medalje na istih olimpijskih igrah: zlato v kanuju dvosedu na 1000 metrov, srebrno v enojcu na 1000 metrov ter bronasto na 200 metrov. Še bolj občudovanja vredni so Queirozovi dosežki, če poznamo njegovo zgodovino. Ko je bil star tri leta, je danes 22-letni Brazilec dobil hude opekline zaradi vroče vode. Dve leti pozneje mu je umrl oče in mati ga je vzgajala sama skupaj s še devetimi otroki. Nekaj pozneje so takrat petletnega Queiroza ugrabili in ponudili v posvojitev, a so ga uspeli nepoškodovanega vrniti k materi.

To pa še ni vse: kot desetletni deček je pri plezanju na drevo, da bi si od blizu ogledal kačo, padel in zadel ob kamen. Odpeljati so ga morali v bolnišnico - kjer so mu odvzeli eno ledvico. Tedaj se ga je prijel vzdevek Sem Rim (Brez ledvice). Brazgotino od operacije je mogoče videti še danes, kadar Queiroz sleče svojo majico.

"Zelo sem bil zadovoljen, da sem po vseh preprekah, ki sem jih moral premagati, osvojil to medaljo," je dejal v torek, ko je v Riu osvojil prvo medaljo. To je povedal z olajšanjem, saj so bila pričakovanja brazilske javnosti zelo velika, potem ko se je s svetovnih prvenstev v letih 2013, 2014 in 2015 vrnil s po dvema medaljama. Queiroz o svoji usodi govori zelo malo in redko. O svojem otroštvu v intervjujih za brazilske medije vztrajno govori kot o srečnem.

Težke so bile zanj predvsem brezštevilne ure trdega treninga, da bi postal kanuist svetovnega razreda. "Menim, da na poti športnika čakajo številne težave," je Queiroz dejal za tiskovno agencijo AP in dodal: "To ne teče gladko, to ni enostavno." Le kdo bi lahko to bolje vedel kot on?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nonna
20. 08. 2016 18.01
+7
To pa je trdna volja in vztrajnost. Čestitam. Vi novinarji se pa odločite ali je bil hudo opečen ko je imel dve leti ali tri leta. Pa ne upate v istem članku navesti dva različna podatka no. Imejte vsaj malo resnosti. "Pri dveh letih hudo opečen," " Ko je bil star tri leta...."
York
20. 08. 2016 17.18
+13
Isak, upočasni korak in uživaj v vsem kar si si priboril!