Drugi športi

Britanska invazija na Touru: Cummings hitrejši od oglasnega loka, ki se je zrušil na cesto in oviral kolesarje

Pariz, 08. 07. 2016 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanec Stephen Cummings (Dimension Data) je zmagovalec prve gorske etape letošnje francoske pentlje, potem ko je karavana kolesarjev slovite dirke po Franciji v sedmi etapi zapeljala v Pireneje. Kolesar iz Združenega kraljestva je zmagal po posamičnem pobegu z naskokom več kot minute pred zasledovalci v cilju etape v Lac de Payolle v Pirenejih.

Stephen Cummings je takole slavil ob zmagi na sedmi etapi Toura.
Stephen Cummings je takole slavil ob zmagi na sedmi etapi Toura. FOTO: AP

Kolesar BMC Belgijec Greg Van Avermaet je tudi po sedmi etapi, ta se je začela v kraju L'Isle-Jourdain, dolga je bila 162,5 kilometra, ubranil rumeno majico vodilnega. Etapo je končal na petem mestu, za Cummingsom pa zaostal tri minute in štiri sekunde. Za Cummingsom, ki je tako kot zmagovalec četrtkove šeste etape Mark Cavendish Britanec in član ekipe Dimension Data, sta v cilj prikolesarila na drugem in tretjem mestu Južnoafričan Daryl Impey (Orica) in Španec Daniel Navarro (Cofidis), zaostala sta minuto in pet sekund. Pred vodilnim Belgijcem se je uvrstil Italijan Vincenzo Nibali (Astana), zaostal je dve minuti in 14 sekund. Južnoafriška zasedba Dimension Data, pred letošnjo sezono je bila znana z imenom MTN-Qhubeka, je s Cummingsom in Cavendishem na tokratnem francoskem krogu na uvodnih sedmih etapah vpisala še četrto zmago, tri od teh je vknjižil Cavendish.

Najboljšo slovensko uvrstitev na prvi etapi letošnjega Toura s ciljem v gorski verigi Pirenejev, gre za naravno pregrado, ki Francijo loči od Španije in Iberskega polotoka, je vpisal Jan Polanc (Lampre - Merida) s 60. mestom, bil je del skupine z zaostankom sedmih minut in 15 sekund za zmagovalcem. Luka Pibernik (Lampre-Merida) je bil 88. (+13:55), Borut Božič (Cofidis) 115., Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) pa 133., oba sta vpisala zaostanek 18 minut in 15 sekund.

V skupnem seštevku je Van Avermaet celo pridobil nekaj dodatne prednosti pred prvimi zasledovalci. Francoz Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) je etapo končal na 14. mestu ter zaostanek povečal za debelo minuto, njegov zaostanek zdaj znaša šest minut in 36 sekund, Španec Alejandro Valverde (Movistar) zaostaja dve sekundi več, njegov rojak Joaquin Rodriguez Oliver (Katjuša) pa še sekundo več. Britanec Christopher Froome (Sky) je zdrsnil na peto mesto in zaostaja šest minut in 42 sekund. Ta zaostanek si deli še z enajstimi kolesarji. Polanc je v skupnem seštevku 83. (+33:30), Pibernik 90. (36:25), Koren 147. (48:59), Božič pa še nižje.

Van Avermaet ostaja v rumenem.
Van Avermaet ostaja v rumenem. FOTO: AP

Zmagovalec etape 35-letni Cummings je osvojil drugo etapo na dirki po Franciji, potem ko je bil lani najboljši na 14. etapi. Danes ga je spremljala tudi sreča, saj se je po golem naključju izognil oviri, ki se je prečno zrušila na stezo. Televizijske kamere so v zelo neroden položaj spravile organizatorje dirke. Posnetek je namreč prikazoval kolesarje, ki so se zapletli v balonasti lok, gre za z zrakom napolnjeno cev iz lahke umetne tkanine z reklamnim napisom, ki se uporablja za oznako za finalni kilometer. Ta se je znašla na cesti, rezervirani za kolesarje. Pripetljaj ni bil nič kaj smešen, saj se je v lok zapletel mladi britanski kolesar Adam Yates (Orica) in ga podrl na tla, pri nesrečnem dogodku pa jo je odnesel z okrvavljeno brado. Padlega loka, ki je kar nekaj časa ležal na tleh in se spremenil v konkretno visoko oviro, nihče od organizatorjev ni takoj odstranil ali vsaj prerezal oziroma razparal. Ta zračna cev je ustavila nekaj favoritov, vključno z branilcem skupne zmage Britancem Froomom in Kolumbijcem Nairom Quintano.

Cummings je bil del skupine 29 kolesarjev, v njej je bil tudi vodilni v rumeno oblečeni Belgijec, ki je pobegnila glavnini, 27 kilometrov pred ciljem pa se je odločil za samostojni pobeg, ki se je izkazal za uspešnega. Na poti do cilja ga ni mogel ujeti niti zmagovalec Toura leta 2014 Italijan Vincenzo Nibali. Zaradi spodrsljaja z oglasnim lokom prvega večjega vzpona na letošnje Touru, na Col d'Aspin, organizatorji niso proslavili z že pripravljenim prižiganjem ognjemeta.

"Na vzponu na Col d'Aspin sem mislil, da bo z mano konec, da me bo Vincenzo (Nibali) ujel. Premleval sem že scenarij, kako ga bom prisiljen spustiti predse in ga nato loviti v finišu. Bilo je res grozno, skrbelo me je, da me bo prehitel v slogu Marca Pantanija. Vendar pa sem vztrajal pri solo pobegu in vzdržal do konca. Razočaran sem bil, ker me niso izbrali v britansko olimpijsko odpravo za Rio 2016, vendar sem zdaj dobil najlepše zadoščenje. Za nas kolesarje je Tour veliko večji in pomembnejši od nastopa na olimpijskih igrah. Zahvalil bi se ekipi, ki mi je zaupala, verjela vame in mi dovolila, da grem po zmago," je po koncu etape vrelo iz zadovoljnega Cummingsa.

Izidi, 7. etapa (L'Isle-Jourdain - Lac de Payolle/162,5 km):
1. Stephen Cummings (VBr/Dimension Data) 3:51:58
2. Daryl Impey (JAR/Orica) + 1:05
3. Daniel Navarro (Špa/Cofidis) isti čas
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 2:14
5. Greg van Avermaet (Bel/BMC) 3:04
6. Luis Angel Mate Mardones (Špa/Cofidis) 4:29
7. Geraint Thomas (VBr/Sky)
8. Wouter Poels (Niz/Sky)
9. Gorka Izaguirre Insausti (Špa/Movistar)
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) vsi isti čas
...
60. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) + 7:15
88. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 13:55
115. Borut Božič (Slo/Cofidis) 18:15
133. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) isti čas

Skupno:
1. Greg van Avermaet (Bel/BMC) 30:18:38
2. Julian Alaphilippe (Fra/Etixx-Quick Step) + 6:36
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 6:38
4. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 6:39
5. Chris Froome (VBr/Sky) 6:42
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar)
7. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin)
8. Pierre Rolland (Fra/Cannondale)
9. Daniel Martin (Irs/Quick Step)
10. Fabio Aru (Ita/Astana) vsi isti čas
...
83. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 33:30
90. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) + 36:25
147. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 48:59
. Borut Božič (Slo/Cofidis)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.