Drugi športi

Cavendish slavil v skupinskem sprintu

Marseille, 03. 07. 2013 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dirki po Franciji so najboljši kolesarji končali s peto, kar 228,5 kilometra dolgo etapo. Mark Cavendish je znova dokazal, da spada med najboljše sprinterje na svetu in je v ciljnem sprintu za seboj pustil vse tekmece. V skupnem vodstvu ostaja Avstralec Gerrans.

Najboljši kolesarji so na sloviti francoski pentlji opravili s peto, 228,5 kilometra, dolgo etapo od Cagnes-sur-mera do Marseillea. Etapnega zmagovalca je odločil skupinski sprint, v katerem je bil najmočnejši Britanec Mark Cavendish. Drugo mesto je zasedel Norvežan Edvald Boasson Hagen, tretje pa Slovak Peter Sagan. Za kolesarja Omega Pharme je to prva letošnja zmaga na dirki in skupno 24. na Touru. V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Avstralec Simon Gerrans (Orica GreenEdge). Etapo so zaznamovali številni padci v skupini, med drugim je do popolnega kaosa zaradi padca prišlo tudi v ciljni ravnini. Tako je moralo s kolesa stopiti praktično več kot pol karavane, padec je zaustavil tudi oba slovenska predstavnika, ki pa sta tako kot favoriti za skupno zmago vseeno dobila čas zmagovalca.

Mark Cavendish se je veselil zmage na peti etapi kolesarske dirke po Franciji.
Mark Cavendish se je veselil zmage na peti etapi kolesarske dirke po Franciji. FOTO: Reuters

Sredina etapa je bila razgibana, odvijala pa se je povsem po napovedih. Edino vprašanje je bilo, ali bo šesterica ubežnikov, ki je imela že več kot 12 minut prednosti, zdržala do konca ali ne. Na koncu je glavnina zadnjega ubežnika (Astaninega Alekseja Djačenka) ujela štiri kilometre pred ciljem, nato pa se je začel boj sprinterskih ekip, ki ni postregel s presenečenjem, tako da se je zanesljive zmage veselil sprinterski "kralj" Cavendish. "V prvi etapi je mene zaustavil padec, tako da se nisem mogel boriti za zmago, tokrat je ta nesreča doletela druge, predvsem tu mislim na zmagovalca uvodne etape Marcela Kittla. Moja ekipa je bila tokrat mnogo bolj previdna in me je varno pripeljala do sprinta, na razgibani progi pa smo morali kar garati, da smo ulovili ubežnike. Upam, da je to začetek zbiranja etapnih zmag, želim si jih še kar nekaj," je na cilju dejal zmagovalec.

Izidi:
1. Mark Cavendish (VBr/Omega Pharma-Quick-Step) 5:31:51
2. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky)
3. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
4. Andre Greipel (Nem/Lotto Belisol)
5. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida)
6. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
7. Juan Lobato (Špa/Euskaltel Euskadi)
8. Ramunas Navardauskas (Lit/Garmin-Sharp)
9. Cyril Lemoine (Fra/Sojasun)
10. Jose Rojas (Špa/Movistar)
...
56. Kristijan Koren (Slo/Cannondale)
147. Jani Brajkovič (Slo/Astana) isti čas

- skupni vrstni red:
1. Simon Gerrans (Avs/Orica-GreenEdge)
2. Daryl Impey (Jar/Orica-GreenEdge)
3. Michael Albasini (Švi/Orica-GreenEdge)
4. Michal Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step) + 0:01
5. Sylvain Chavanel (Fra/Omega Pharma-Quick Step) isti čas
6. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky) 0:03
7. Christopher Froome (Vbr/Sky)
8. Richie Porte (Avs/Sky) isti čas
9. Nicolas Roche (Irs/Saxo-Tinkoff) 0:09
10. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff)
...
50. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 0:56
82. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 6:12

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.