Drugi športi

'Če bo brexit dvignil porast angleških igralcev, je to dobrodošlo. A nihče ne želi izgubiti najboljših evropskih nogometašev'

London, 24. 06. 2016 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski nogometni klubi bodo zaradi glasovanja Britancev za izhod iz Evropske unije poleti težko kupovali želene nogometaše, so prepričani strokovnjaki. Mladoletne nogometaše klubi ne bodo mogli pripeljati v svoje vrste, če ne bodo izpolnjevali raznih pogojev, tudi plače bi lahko porasle, tako kot tudi odškodnine za prestope.

Brexit bo imel velik vpliv tudi na angleški nogomet.
Brexit bo imel velik vpliv tudi na angleški nogomet. FOTO: Thinkstock

"Klubi bodo kar naenkrat ugotovili, da so igralci veliko dražji, ker je funt vreden manj," je za BBC povedal Simon Chadwick, profesor z univerze Salford, kjer se ukvarja s športnim poslovanjem. Tudi Greg Dyke, predsednik Angleške nogometne zveze, je prepričan, da bo odločitev na britanski nogomet imela velik vpliv: "Velika škoda bi bila, če nekateri izjemni evropski igralci ne bi mogli priti k nam, toda mislim, da temu tako ne bo. Celotna številka upada bo odvisna od pogojev izhoda."

"Moje osebno mnenje je vselej bilo, da je upad angleških nogometašev v prvih ekipah v Premier League sramota. Če bo brexit dvignil porast angleških igralcev, je to dobrodošlo. Toda nihče ne želi izgubiti najboljših evropskih nogometašev," še pravi Dyke.

Chadwick je še za BBC dejal, da bi lahko brexit vplival na plače igralcev, v celoti pa bo trpela Premier League. "Naš šport je več obdobij podprt z zakonodajo EU. Morali bomo premisliti o novih pravilih, o novih načinih. To bi lahko trajalo pet, mogoče deset let. Prvi udarec bo viden v kratkem roku, že med tem prestopnim rokom."

Harry Kane je eden bolj prepoznavnih angleških nogometašev v angleški Premier League.
Harry Kane je eden bolj prepoznavnih angleških nogometašev v angleški Premier League. FOTO: AP

Ena glavnih sprememb bo kupovanje igralcev, ki so mlajši od 18 let. Z zakonodajo EU so angleški klubi svoje vrste lahko krepili z mladoletnimi nogometaši, zdaj temu ne bo več tako. Nekateri britanski mediji so poročali, da bo delovno dovoljenje izgubilo okrog 100 tujih igralcev iz Premier League. Z izhodom iz EU bodo tuji nogometaši v Angliji obravnavani tako kot delavci iz držav, ki niso članice EU. Za pridobitev delovnega dovoljenja bodo morali izpolnjevati razne pogoje, kot je igranje določenega odstotka tekme za svojo domovino.

"Treba se bo pogajati, proces lahko traja leto ali dve, kdo ve, in najti sistem, kako priti do tujih nogometašev. Pričakujemo lahko omejene prestopne aktivnosti, dokler igralci, zastopniki, klubi, vodstvo Premier Leauge in vsi, ki so vpleteni, ne bodo prepričani, kako bo vse potekalo," je dodal Chadwick.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.