Drugi športi

Celjani bodo že triindvajsetič med evropsko rokometno elito, a tudi domačih lovorik ne nameravajo prepustiti

Celje, 30. 08. 2017 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V najboljši slovenski rokometni ekipi vseh časov se zavedajo, da je pred njimi zahtevna naloga. Mesto grofov so po koncu sezone zapustili številni nosilci igre, med njimi tudi trije reprezentanti. Celjani so v minuli sezoni osvojili obe domači lovoriki, navzlic močno spremenjeni zasedbi nameravajo zadržati primat na domačem prizorišču.

Krilni igralec Blaž Janc bo kariero nadaljeval na Poljskem, kjer se je v Kielcah pridružil Urošu Zormanu in Deanu Bombaču.
Krilni igralec Blaž Janc bo kariero nadaljeval na Poljskem, kjer se je v Kielcah pridružil Urošu Zormanu in Deanu Bombaču. FOTO: SEHA
Sezona 2017/18 bo hkrati sezona, ko bo RK Celje Pivovarna Laško že triindvajsetič nastopal med elito evropskega rokometa, v tekmovanju imenovanem Liga prvakov. To se je začelo 29. avgusta 1993, prvo tekmo novega tekmovanja pa je odigralo prav Celje. Si je pa v teh triindvajsetih sezonah, ko Celje nastopa v tem tekmovanju, tekme v domačem Zlatorogu in še prej v Golovcu ogledalo že 402.305 gledalcev. Tem se jih bo v tej sezoni pridružilo še vsaj 700, kolikor abonmajskih vstopnic za sezono 2017/18 je v Zlatorogu že zasedenih, verjamemo pa, da jih bo seveda še precej več, doslej največ jih je bilo v sezoni 2004/2005, ko si je evropske tekme v eni sezoni ogledalo 32.327 gledalcev, v zadnjih dveh sezonah pa je bilo povprečje 25.900 gledalcev v tem tekmovanju (sicer pa si vse tekme v Zlatorogu vsako leto ogleda blizu 45.000 gledalcev). Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v minuli sezoni osvojili obe domači lovoriki, v sezoni 2017/18 pa navzlic številnim odhodom in močno spremenjeni zasedbi nameravajo zadržati primat najboljših na domačem prizorišču. Ob tem jih čakajo še izjemno naporne preizkušnje v elitni skupini evropske Lige prvakov ter regionalni ligi Seha. V najboljši slovenski rokometni ekipi vseh časov se zavedajo, da je pred njimi zelo zahtevna naloga. Mesto grofov so po koncu minule sezone zapustili številni nosilci igre, med njimi tudi trije slovenski reprezentanti. Krilni igralec Blaž Janc bo kariero nadaljeval na Poljskem, kjer se je v Kielcah pridružil Urošu Zormanu in Deanu Bombaču, srednji zunanji igralec Miha Zarabec je nove delodajalce našel v zvezdniški zasedbi nemškega Kiela, krožni napadalec Vid Poteko pa v najmočnejši beloruski ekipi iz Bresta.
Aktualni državni in pokalni slovenski prvaki bodo v prvem delu sezone igrali v regionalni ligi Seha, glavni poudarek pa bodo namenili nastopom v evropski Ligi prvakov.

Poleg omenjene trojice so klub zapustili še klubska legenda Luka Žvižej, Srb Ivan Gajić, Litovec Povilas Babarskas in nesrečni Brazilec Arthur Patrianova, velenjski strateg na celjski klopi Branko Tamše pa je navkljub slabemu izhodiščnemu položaju in pravemu kadrovskemu eksodusu znova pokazal svoje organizacijske sposobnosti in v mesto ob Savinji zvabil nekatera sposobna rokometna imena. V to kategorijo zagotovo sodita občasni francoski reprezentančni krožni napadalec Igor Anić in srbski organizator igre Luka Mitrović, veliko negotovosti pa je pri prihodu mladih, a nadarjenih rokometašev. Črnogorski desni zunanji Branko Vujović, Španec Daniel Dušebajev, najboljši strelec NLB Leasing lige v minuli sezoni Jan Jurečič in vratar Aljaž Panjtar bodo morali pojesti še nekaj žgancev na svoji rokometni poti, medtem ko ima preostanek ekipe nekaj mednarodnih izkušenj, a gre vendarle za razmeroma mlade igralce.

Branko Tamše
Branko Tamše FOTO: SEHA
V skupinskem delu jih čakajo zares imenitne mednarodne zasedbe, kot so nemška Flensburg-Handewitt in Kiel, francoski PSG, madžarski Veszprem, poljski Vive Tauron Kielce, danski Aalborg in beloruski Meškov Brest. Njihovi tekmeci v ligi Seha so makedonska Vardar Skopje in Metalurg Skopje, slovaški Tatran Prešov, beloruski Meškov Brest, srbska Vojvodina Novi Sad in Dinamo Pančevo, hrvaška Zagreb in Nexe Našice ter Gorenje Velenje.
Celjani v prvem delu ne bodo igrali v državnem prvenstvu, temveč v regionalni ligi Seha, kjer bodo poleg njih nastopili še Velenjsko Gorenje, makedonska Vardar Skopje in Metalurg Skopje, srbska Vojvodina Novi Sad in Dinamo Pančevo, hrvaška Zagreb in Nexe Našice, slovaški Tatran Prešov in beloruski Meškov Brest.

"Zavedam se, da je pred nami zelo težka in zahtevna sezona. Cilji morajo biti visoko postavljeni, le v tem primeru lahko zastavljene načrte tudi uresničiš. Zavedamo se, da bo zavoljo številnih kadrovskih sprememb znotraj naše ekipe vse cilje težko izpolniti, še posebej na mednarodni sceni, saj bomo imeli na nasprotni strani zares imenitne zasedbe z veliko večjim proračunom od našega. Za vse nas bo nova sezona velik izziv, najbolj pomembno pa je, da je pri nas prisotna velika želja, strast in vnema. Upam, da bomo v Celju naredili novo veliko zgodbo, ki si jo vsi želimo, hkrati pa v mednarodni prostor znova izstrelili kakšno novo rokometno ime," pravi trener Branko Tamše. Novi kapetan celjske zasedbe, ki bo v tej sezoni domače tekme igrala v tradicionalno rumeno-modri, gostujoče pa v roza opremi, je David Razgor. "Trenutna zasedba je sposobna izpolniti zastavljene načrte. Zavoljo neizkušenosti in številnih novih obrazov obstaja nevarnost, da bomo preveč nihali, a naredili bomo vse, da bo tega v naši igri čim manj. Od mladih igralcev je zelo težko zahtevati konstantno igro, v vsakem primeru pa naš glavni cilj ostaja naslov državnega prvaka, ki nam posledično prinaša nastop v elitni ligi prvakov," je dejal Razgor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.