Drugi športi

Cilj slovenskih rokometašic je osmina finala SP, na turnir brez številnih nosilk

Ljubljana, 30. 11. 2017 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred slovenskimi rokometašicami je najbolj pomembno tekmovanje v tem letu. Po sušnih 12 letih bodo znova nastopile na svetovnem prvenstvu, v Nemčijo pa bodo odpotovale v močno spremenjeni in okrnjeni zasedbi. Navkljub odsotnosti številnih igralk je njihov cilj preboj v osmino finala, ključna tekma v Trierju pa bo gotovo z Angolkami.

Uroš Bregar (na fotografiji) si je z varovankami po dolgi suši izboril nastop na mundialu.
Uroš Bregar (na fotografiji) si je z varovankami po dolgi suši izboril nastop na mundialu. FOTO: POP TV

Slovenija je v zadnjih šestih mesecih doživela korenite kadrovske spremembe. Dolgoletne igralke - vratarka Sergeja Stefanišin, srednja zunanja Nina Jeriček in leva zunanja Maja Užmah ‒ so se po letošnjih uspešnih junijskih kvalifikacijskih tekmah proti Hrvaški poslovile od reprezentance, slovenski selektor Uroš Bregar pa je pred začetkom svetovnega prvenstva ostal še brez nekaterih nosilk svoje ekipe. Vratarka Miša Marinček se je odločila, da bo svoje mesto med vratnicami prepustila mlajšim igralkam, medtem ko je desna zunanja igralka Barbara Lazović iz družinskih razlogov odpovedala nastop v Nemčiji. Bregar na svetovnem prvenstvu ne more računati tudi na krilno igralko Tamaro Mavsar, ki je še vedno v obdobju rehabilitacije po operaciji križnih vezi, na nedavni pripravljalni tekmi proti Franciji v Parizu pa je ostal še brez ene krilne igralke Polone Barič, ki si je prav tako strgala kolenske vezi. Slovenske rokometašice že v skupinskem delu čakajo izjemno močne tekmice. Francoske, romunske in španske rokometašice so po kakovosti pred njimi, odločilna tekma jih čaka na obračunu tretjega kroga z Angolkami. Na nedavni medsebojni tekmi v Parizu so jih slovenske rokometašice tudi premagale, medtem ko so Paragvajke absolutne "outsiderke" letošnjega turnirja v Nemčiji.

"Po lanskem nastopu na evropskem prvenstvu na Švedskem je bil naš osnovni cilj uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo. Primaren cilj smo po zmagi nad Hrvaško na junijskih tekmah tudi izpolnili, na sklepnem turnirju v Nemčiji pa se želimo prebiti v osmino finala," je uvodoma dejal Bregar, ki se je sprijaznil z dejstvom, da v Nemčiji ne bo mogel računati na nekatere zelo pomembne igralke. "Odsotnost vseh teh igralk se bo gotovo poznala, predvsem v naši igri v obrambi. V Nemčijo potujemo z mlajšo in manj izkušeno zasedbo, a prepričan sem, da je to še vedno ekipa, ki premore veliko energije in željo po dokazovanju. Nastalo vrzel bomo skušali zapolniti z obstoječim igralskim kadrom," je dejal Bregar, ki se zaveda, da bo v Trierju ključna tekma z Angolo.

"Francija, Romunija in Španija so korak pred Slovenijo. Bolj ali manj je jasno, da se bomo za četrto mesto borili z Angolo. Na nedavnem turnirju v francoski prestolnici smo jo premagali, a temu medsebojnemu dvoboju ne bi namenjal preveč pozornosti. Oboji smo na tej tekmi marsikatero zadevo tudi zakrili, a dejstvo je, da je Angola zelo sposobna reprezentanca, ki je višja in hitrejša od naše izbrane vrste. Verjamem, da jo bomo z ustrezno taktiko in evropskim slogom igre tudi premagali," je še na koncu dodal Bregar. Slovenske rokometašice so doslej štirikrat nastopile na svetovnih prvenstvih. Največji pečat so pustile na sklepnem turnirju na Hrvaškem 2003, kjer so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji 1997 pa 18. mesto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.