Drugi športi

Damir Dugonjić suvereno v veliki finale na 100 m prsno

Doha, 03. 12. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi uvrstil v četrtkov finale na 100 m prsno. Ravenčan, ki na prvenstvu brani srebro iz Carigrada 2012, je v polfinalu plaval 57,09 sekunde. V finale se je uvrstil s četrtim časom polfinala.

Damir Dugonjić se je v finale uvrstil s četrtim časom polfinala. Najhitrejši čas polfinala je postavil Britanec Adam Peaty (56,43), drugega Rus Kiril Prigoda (56,93), tretjega pa Japonec Jasuhiro Koseki (57,06). "Tekmoval sem z Rusom, ki je bil pred mano. Vedel sem, da bo hiter, zato sem se ga skušal držati. Na koncu mi ostalo še kar nekaj moči. Finala sem zelo vesel, vidi pa se, da smo z izjemo Peatyja vsi skupaj in ostali se bomo borili za srebro in bron," je po nastopu povedal 26-letni plavalec ravenskega Fužinarja.

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Reuters

Za četrtek visokorasli Korošec pravi, da bo skušal popraviti obrate, ki so bili daleč od optimalnih. "Tudi na prvih 50 metrih imam še kar nekaj rezerve. Danes sem začel zelo dobro, a tudi sproščeno, zato tukaj lahko še nekaj pridobim." Z finalom je Dugonjić izpolnil tudi prvi cilj na SP. "To so najboljši na svetu. Zdaj nimam česa izgubiti. Mislim, da se z ostalimi lahko borim enakovredno in jutri grem na polno. Z medaljo in uvrstitvijo nisem obremenjen, prvič v karieri pa si želim plavati pod 57 sekundami. Definitivno lahko plavam hitreje, potem bomo videli, ali bo to dovolj za medaljo," je še dejal plavalec, eden nosilcev blagovne znamke Head, kjer so ga po današnjih dosežkih že izpostavili na spletni strani.

Junakinja večera pa je Španka Mireia Belmonte Garcia, ki je z izidom 1:59,61 postala prva ženska v zgodovini človeštva, ki je 200 m delfin preplavala v manj kot dveh minutah. Svetovni rekord Kitajke Liu Zige je popravila za 1,17 sekunde in ugnala tudi prvo plavalko sveta Madžarko Katinko Hosszu.

V prvem današnjem finalu na 200 m prosto je veliki dvoboj dneva dobil Južnoafričan Chad Le Clos, ki se je za zmago udaril z Američanom Ryanom Lochtehem. Plavalca na progah sedem in osem sta bila izenačena skoraj do zadnjega obrata, ko je Le Clos prestavil v višjo prestavo, na koncu bronastega Lochteja pa je premagal tudi Rus Danil Izotov.

Izjemen izid je v polfinalu na 50 m prsno dosegla tudi Litovka Ruta Meilutyte, ki je z 28,81 za osem stotink sekunde popravila lasten evropski rekord, svetovnega pa Američanke Jessice Hardy pa zgrešila za stotinko.

Pred začetkom prvega finalnega dne so prireditelji pripravili tudi pestro odprtje prvenstva. Slovensko zastavo je na odprtju nosila mlada plavalka ravenskega Fužinarja Gaja Natlačen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.