Drugi športi

Davisov pokal: Španija po 18 letih izpadla iz elite

Madrid, 15. 09. 2014 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teniški reprezentanci Švice in Francije sta finalistki Davisovega pokala. Po 18 letih v izbrani teniški družbi pa so iz svetovne skupine izpadli petkratni nosilci naslova zmagovalcev Španci, ki so brez prve violine Rafaela Nadala morali priznati premoč Brazilcem.

Veliki uspeh slavijo Švicarji, ki so na čelu z Rogerjem Federerjem in Stanom Wawrinko v polfinalu svetovne skupine izločili Italijane ter se prvič po 22 letih uvrstili v finale tega prestižnega tekmovanja. Federer, s 17 osvojenimi naslovi na turnirjih za grand slam, je velikim uspehom dodal še reprezentančnega, saj se je prvič uvrstil v finale tega tekmovanja. Francozi so odpravili dvakratne branilce naslova Čehe. Finale Davisovega pokala bo med 21. in 23. novembrom, ne v Parizu, ampak najverjetneje v Lillu.

Zanimivi so bili tudi dvoboji v skupini za obstanek. Po 18 letih so iz elitne teniške družbe izpadli Španci, ki so jih Brazilci v Sao Paulu odpravili s 3:1. Španci so igrali brez dveh prvokategornikov Rafaela Nadala in Davida Ferrerja. Španija je naslov zmagovalcev Davisovega pokala osvojila v letih 2000, 2004, 2008, 2009 in 2011, finalistka pa je bila v letih 2003 in 2012.

Rafael Nadal
Rafael Nadal FOTO: Reuters

Slavijo Hrvati, ki so na krilih novega hrvaškega teniškega junaka, zmagovalca odprtega prvenstva ZDA, Marina Čilića s 3:2 v gosteh v Amsterdamu odpravili Nizozemce. Prvaki iz leta 2005 so si tako priigrali obstanek v svetovni skupini. Gladko so v svetovni skupini obstali Avstralci, ki so v Perthu s 5:0 izločili Uzbekistan, Američani so s 5:0 v Chicagu odpravili Slovake, Belgijci so bili v estonskem Tallinnu s 3:2 boljši od Ukrajincev, Kanadčani pa doma v Halifaxu od Kolumbijcev prav tako s 3:2. Z enakim izidom je Argentina v Sunrisu na Floridi izločila Izrael.

Kot zadnji pa se je končal obračun med Indijo in Srbijo. Odločilni dvoboj v Bangaloreju je bil prekinjen zaradi dežja, danes pa je Filip Krajinović s 6:3, 6:4 in 6:4 proti Yukiju Bhambriju Srbom, ki so igrali brez prvega zvezdnika Novaka Đokovića, zagotovil končno zmago.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.