Drugi športi

'Dekleta so pokazala karakter do Triglava'

Ljubljana, 15. 04. 2024 16.57 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ž.K., M.F
Komentarji
1

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je spisala zgodovino in se kot prva slovenska ženska ekipa v kolektivnih športih uvrstila na olimpijske igre. Dekleta so se dan po izjemnem uspehu vrnila v domovino, kjer so dočakala sprejem, na katerem so se počasi začela zavedati, kaj jim je uspelo.

Slovenske rokometašice so v nedeljo v Neu-Ulmu na tretji tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Parizu premagale Črno goro s 30:26 in si tako priigrale močno želeno vstopnico za OI.

"Jaz sem verjel v to, že 31. 3. 2021 sem imel jasno vizijo in vesel sem, da nam jo je uspelo izpolniti. Pot je bila težka, a dekleta so jo prestale herojsko in sem jim neizmerno hvaležen, tako kot ljudem, ki so verjeli v nas in nas podpirali," je ob prihodu v Slovenijo dejal črnogorski strateg na slovenski klopi Dragan Adžić.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

Čeprav so njegove varovanke izgubile uvodno tekmo kvalifikacijskega turnirja z Nemčijo, so se zbrale in prepričljivo premagale Paragvajke in Črnogorke: "Naš pogovor po tekmi z Nemčijo mi je dal vedeti, da smo na pravi poti in da bomo zmagali obe tekmi, saj so dekleta v porazu videle veliko dobrega in držale skupaj."

Po besedah Adžića je bil tako za uvrstitev na OI ključen karakter, ki ga imajo dekleta več kot dovolj: "To, kar je bilo zame ključno in se je pokazalo tudi na zadnji tekmi, je, da imajo dekleta fenomenalen karakter, ki je v tako velikih tekmah, kot je bila proti Črni gori, ključen. In dekleta so pokazala karakter do Triglava neverjetno močen in s takim karakterjem moramo nadaljevati."

"Ta čustva, ki jih doživljaš z reprezentanco na tako pomembnih tekmah, se ne morajo primerjati z ničemer, res nenormalno sem ponosna na našo ekipo, na delo, ki ga že vsa ta leta vlagamo, vse, čemur se odrekamo, tako da je to res ena super nagrada za vse nas," nam je ob prihodu na brniško letališče povedala Ana Gros.

Sprejem slovenskih rokometašic
Sprejem slovenskih rokometašic FOTO: Luka Kotnik

33-letna kapetanka slovenske reprezentance se skupaj s soigralkami šele po prihodu v domovino počasi začenja zavedati razsežnosti njihovega uspeha: "Mislim, da bo mogoče potreben še kakšen dan, čeprav takole ko nas ljudje pričakajo nekako začneš še bolj dojemati vse skupaj. Mislim, da potem, ko bomo enkrat odšle v Pariz, ko se bo vse skupaj začelo dogajati, bomo dejansko začele dojemati, kaj nam je uspelo, tako da se že veselim."

Članica madžarskega Györa bo zaradi reprezentančnega uspeha lažje dokončala klubsko sezono: "Preden sem šla na reprezentančni zbor, so v mojem klubu vse soigralke trdno navijale zame, in mi zaželele, da bi se nam le uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Mislim, da smo skoraj vse punce  iz mojega kluba uvrščene na olimpijske igre, tako da bo tudi zaradi tega lepo iti nazaj med njih."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adžićeve varovanke so postale prva slovenska ženska ekipa v kolektivnih športih, ki bo nastopila na olimpijskih igrah, a ne le dekleta, slovenski rokomet bosta v Parizu zastopali kar dve ekipi, saj so se v Pariz uvrstili tudi fantje.

"Jaz mislim, da je to super promocija za naš rokomet. Ne glede na to, da smo majhna država, da imamo majhen bazen nabora igralcev in igralk, je to lahko super reklama, da se še več otrok začne ukvarjati z rokometom, da ne bo teh velikih generacijskih lukenj, ki nastajajo in potem vplivajo na reprezentanco, tako da upam, da smo s tem še spodbudili koga, da se začne ukvarjati z rokometom," je o zgodovinskem uspehu za slovenski rokomet še dodala Grosova.

Ana Gros
Ana Gros FOTO: Luka Kotnik

Kaj prinaša žreb?
Poleg Nemčije in Slovenije bodo na olimpijske igre odpotovale še reprezentance Madžarske, Švedske, Nizozemske in Španije, ki so bile uspešne na preostalih dveh turnirjih v madžarskem Debrecenu in španski Torrevieji. Že prej so se na kontinentalnih prvenstvih in kvalifikacijah na olimpijski turnir v Parizu uvrstile Danska, Južna Koreja, Angola, Brazilija in Norveška ter Francija kot gostiteljica. Na olimpijskih igrah bo 12 ekip razdeljenih v dve skupini po šest, v končnico z dvoboji na izpadanje se bo uvrstila najboljša četverica. Žreb skupin bo na sporedu v torek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
15. 04. 2024 21.39
+1
Najprej čestitke vsem , dekletom in strokovnemu štabu, skratka vsem ki skrbijo za Reprezentanco Slovenije, nekaj pa bi še posebej poudaril Selektor Dragan Adžić , Črnogorec je pel Slovensko himno in izrekel čudovite besede o besedilu Zdravljice, kot je povedal čudovite besede v teh norih časih, HVALA .