Drugi športi

Dideriksnova prva v Dohi, Batageljevi najboljša slovenska uvrstitev na SP

Doha, 15. 10. 2016 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danska kolesarka Amalie Dideriksen je nova svetovna prvakinja med članicami v cestni preizkušnji. V Dohi je po 134,5 kilometra dobila sprint in za seboj pustila Nizozemko Kirsten Wild ter Finko Lotto Lepistö. Polona Batagelj je s 33. mestom vpisala najboljši slovenski rezultat na SP.

Amalie Dideriksen med vožnjo na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Amalie Dideriksen med vožnjo na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. FOTO: AP

Četrto mesto je osvojila branilka naslova Britanka Elizabeth Deignan, ki je lani v Richmondu osvojil mavrično majico še s priimkom Armitstead. Polona Batagelj je v zaključku ostala brez moči, da bi držala skupino, ki je obračunala za sprint, na 33. mestu je zaostala štiri sekunde. Druga Slovenka Urša Pintar je bila 45., zaostala je 12 sekund. "Z vožnjo sem zadovoljna. Na začetku nisem imela najboljših nog, po 50 kilometrih so se izboljšale. Počutila sem se dobro, vročina me ni motila. Iz kroga v krog mi je šlo bolje. Zadnji krog sem imela malo krčev, rekla sem si, da če sem se tako dobro peljala, se moram potruditi še zadnji krog. Skušala sem držati čim boljšo pozicijo. V sprintu so bile punce močne, hitrost je bila zame previsoka," je dirko pokomentirala Batageljeva, ki je je pred tem najboljši slovenski rezultat na SP vpisala v Kobenhavnu leta 2011, ko je bila 41. Zadovoljna je bila tudi Pintarjeva, ki je prav tako izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na SP.

"Od starta sem se dobro počutila. Visoke temperature so mi kar ugajale. Na koncu, ko je bila dirka vse bolj hitra, je bil pomemben boj za pozicijo. Zlezla sem nazaj, zadnji kilometer se je naredila selekcija, šlo je ena na ena. Izgubila sem nekaj pozicij in prišla s tem zaostankom v cilj. Sem zadovoljna, to je moja najboljša uvrstitev na SP," je povedala Pintarjeva. Mnogi so bili nad novo lastnico mavrične majice kar presenečeni, saj je Amalie Dideriksen komaj 20-letna kolesarka, ki na pravi preboj v svetovni seriji še čaka, a ima zdaj že tri naslove svetovne prvakinje. "Razpletati se je začelo v zadnjem krogu, ko so se na čelo postavile Nizozemke. Mislila sem, da bo uspelo Wildovi. Ni presenetljivo, da je zmagala Danka, bila je dvakrat svetovna prvakinja med mladinkami. Je zelo hitra tekmovalka. Očitno ji ležijo SP," je dodala Batageljeva.

Nad vsem dogajanjem v zadnjem tednu je lahko zadovoljen alfa in omega ekipa BTC City Ljubljana Gorazd Penko, njegova ekipa je kronometer v Dohi končala na sedmem mestu, danes pa je bila 18. Hrvatica Mia Radotić, 24. Srbkinja Jelena Erić, 31. Poljakinja Eugenia Bujak, nato pa že 33. Batageljeva. Penko je tokrat seveda bdel nad slovenskima reprezentantkama. "Zanimivo, da je Polona izboljšala uvrstitev na progi, ki ji ne ustreza. Z obema sem zadovoljen, saj sta izboljšali uvrstitev. V takšnih pogojih je bilo res težko. Vesel sem, da smo dosegli zastavljen cilj in postavili letvico višje," je ocenil Penko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.