Gombocu srebro na EP v judu

V Varšavi se je začelo evropsko prvenstvo v judu, že prvi dan turnirja pa je navdušil slovenski reprezentant Adrian Gomboc. V kategoriji do 66 kilogramov se je uvrstil v finale, kjer je izgubil z Gruzijcem Zantarajo in osvojil srebrno odličje.

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je bil Adrian Gomboc tako zelo blizu, a po drugi strani zelo daleč od medalje. Ta bi bila nekaj senzacionalnega za mladeniča iz Rakičana, ki se je pred leti v želji po medaljah, iz Prekmurja preselil v "kovnico" medalj na Lopato pri Celju. Pod taktirko Marjana Fabjana je napredoval v vseh pogledih, zdaj pa je na evropskem prvenstvu posegel po medalji.

Po zmagah nad Portugalcem Joaom Crisostomom, Petrom Zadrom iz BiH in Izraelcem Baruchom Smailovim, si je zagotovil nastop v polfinalu. Dvoboj s favoriziranim Izraelcem je bil izjemno zahteven, saj si je slovenski polfinalist priboril dve kazni, a ti nista bili usodni zanj. V boju za zlato točko je Smailov poizkušal z metom, Gomboc pa je po vsega devetih sekundah tekmeca med obrnil in si z iponom priboril polfinale.

Gomboc se je za preboj v veliki finale pomeril z  Azerbajdžancem Nijatom Šihalizado, z zmago si je že zagotovil vsaj srebrno medaljo, a pot do boja za naslov evropskega prvaka, bo vse prej, kot lahka. V finalu se je Gomboc za zlato pomeril z nekdanjim svetovnim in evropskim prvakom, Ukrajincem gruzijskega rodu Georgijem Zantarajo. Tekmec je dosegel ipon in osvojil zlato, Gomboc je osvojil srebro. Po zaslugi Gomboca je Slovenija na evropskih prvenstvih v judu osvojila že 43. kolajno.

"Vedel sem, da lahko vsakogar premagam. Malo me je motila poškodba, a vseeno je bil to danes moj dan. Škoda, ker sem izgubil finale, zato je nekaj grenkega priokusa, a Ukrajinec, s katerim se dobro poznava, je bil boljši in unovčil izkušnje. Tudi sam lahko rečem, da sem izpolnil svoje cilje, saj sem si želel kolajno. V finalu sem se spustil v borbo z njim, možnosti so bile izenačene, a bil je uspešnejši. To je moja prva medalja, mlad sem in upam, da jih bo še veliko," je po finalu vtise strnil današnji slovenski športni junak.

Slovenec s posamično medaljo na EP ter četrti v moški konkurenci po Stanku Topolniku, Aljažu Sedeju in Rokiju Drakšiču. "Judo je postal nekoliko drugačen. Kazni niso več tako pomembne s taktičnega vidika in danes so mi šla ta pravila prvič letos na roko. Kot kaže, sem najboljši na velikih tekmah in upam, da bo tako ostalo. Tudi Izraelec in Azerbajdžanec, ki sem ju ugnal danes, sta izredno dobra tekmeca. Azerbajdžanec je za moj način tekmovanja celo zelo neugoden, a danes sem ga presenetil z iponom," je še povedal Gomboc, ki je nakazal svoj talent že pred tremi leti in pol z bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu v Ljubljani.

Adrian Gomboc - 5

Adrian Gomboc (Foto: STA)

Največji uspehi:
- OI:
5. mesto, Rio de Janeiro 2016

- EP:
2. mesto, Varšava 2017
5. mesto, Kazan 2016

- MSP:
3. mesto, Ljubljana 2013

- svetovni pokal:
1. mesto European open, Cluj 2015
1. mesto Asian open, Tajpej 2015
3. mesto African open, Tunis 2015

- velika nagrada:
1. mesto, Budimpešta 2016
3. mesto, Zagreb 2014
5. mesto, Samsun 2015
5. mesto, Taškent 2015
7. mesto, Düsseldorf 2015

- grand slam:
5. mesto, Abu Dhabi 2014

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
Maja Košir 20.04.2017 20:11:27
Dokovic je nestetokrat bl znan od vseh judoistov/ judoistk na svetu !!
Somebody... 20.04.2017 21:04:01
Res je in je tudi veliko bogatejši od večine profesionalnih judoistov skupaj ... pa kaj potem? Šport ni le denar in slava!
MaunelNeuer 20.04.2017 22:22:59
Maja Košir ko boš ti osvojila odličje na EP se čujema
Več komentarjev