Drugi športi

Dugonjić zanesljivo v polfinale, Vozlova z novim slovenskim rekordom

Doha, 03. 12. 2014 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ospredju zanimanja slovenske javnosti na svetovnem plavalnem prvenstvu v kratkih bazenih bo nedvomno Ravenčan nastop Damir Dugonjić, ki bo na 100 m prsno branil srebrno odličje, osvojeno pred dvema letoma na prvenstvu v Carigradu. Vozlova je dosegla nov slovenski rekord na 50 metrov prsno.

V Dohi se začenja letošnje plavalno svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Prvi dan ima pet slovenskih plavalcev prijavljenih kar šest nastopov. Dugonjić, plavalec ravenskega Fužinarja, je bil ob pogledu na startno listo zelo previden, saj je v prsnem slogu prijavljena takorekoč vsa svetovna elita, zato najprej napoveduje finale, tam pa se bo nato skušal boriti še za eno od odličij. V predtekmovanju na 100 m prsno s 57,65 je zabeležil najboljši letošnji izid in bil sedmi.

"V vodi sem se počutil dobro. Seveda sem bil pred prvim startom živčen, saj nikoli ne veš, koliko si res pripravljen. A to je moj najboljši jutranji izid na teh tekmah, zato sem zelo zadovoljen," je dejal Dugonjić in opozoril na res ostro konkurenco. "Popoldan bo treba za finale treba plavati hitreje. Moram se pogovoriti s trenerjem, a morda sem imel malo prekratek zavesljaj. Vsekakor bom moral hitreje začeti," je po tekmi povedal 26-letni Dugonjić. Najhitrejši je bil v kvalifikacijah evropski prvak Britanec Adam Peaty, a med najboljše so se uvrstili prav vsi favoriti z južnoafriškim svetovnim rekorderjem Cameronom van der Burghom in Brazilcem Felipejem da Silvo na čelu.

Plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel je SP v 25-metrskih bazenih v Katarju začela z novim slovenskim rekordom 31,18 na 50 m prsno. Lasten rekord je izboljšala za dve stotinki sekunde, na najmočnejše zasedenem tovrstnem tekmovanju v zgodovini pa je popoldanski polfinale zgrešila za 46 stotink sekunde in zasedla 28. mesto. "S prvim nastopom sem zadovoljna, saj je osebni rekord le osebni rekord. Kar se 50 m prsno tiče rezerve še so, saj je tukaj res pomemben start in obrat, kjer mi še nekaj manjka. A vsekakor je izid zelo vzpodbuden za naprej," je ocenila Vozlova, plavala je ob sloviti Američanki Nathalie Coughlin, in dodala, da je bil že danes dosegljiv tudi izid pod 31 sekundami, če bi bolje izvedla skok.

Že pred njo je za ogrevanje na 200 m prosto nastopil Mariborčan Martin Bau in z 1:47,47 prav tako za dve stotinki popravil osebni rekord in bil 37. "Prvih 100 m sem odplaval zelo hitro, zato na zadnjih 50 metrih ni bilo tistega pravega finiša, malo pa mi je vseeno pomagal sosed na sosednji progi, s katerim sva se borila za mesto. Želja je bil izid 1:47, tudi če ne bi bil osebni rekord, saj bo moj glavni nastop na 400 m prosto v petek," je bil z nastopom zadovoljen tudi Bau.

Svetovna plavalna javnost bo nedvomno pozorna na največje zvezdnike prvenstva med 1100 plavalci iz 171 držav, ki si bodo na prvenstvu razdelili skoraj 900.000 dolarjev nagradnega sklada. V ženski konkurenci bo zmagovalka svetovnega pokala Madžarka Katinka Hosszu nastopila v osmih posamičnih disciplinah in napadala šest naslovov prvaka Američana Ryana Lochteja, osvojenih v Carigradu 2012. Lochte bo med zvezdniki prvenstva tudi tokrat, a svoj delež pogače želi tudi Južnoafričan Chad Le Clos, olimpijski prvak in letošnji zmagovalec svetovnega pokala, ki je pred kratkim prestal operacijo modrostnega zoba. V južnoafriškem taboru, v hotelu je JAR skupaj s Slovenijo, napovedujejo, da naj bi bil Le Clos tisti, ki bo v žep vsaj enkrat pospravil tudi posebno nagrado v višini 15.000 dolarjev za dosežen svetovni rekord.

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Damjan Žibert


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Redžepi
03. 12. 2014 14.31
Nagradni sklad je zanimiv, pa so prišli vsi taglavni; tako, da je vprašanje če se bo Dugi sploh prebil med prvih pet;