Drugi športi

Dugonjić ostal brez kolajne

Doha, 04. 12. 2014 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski plavalec Damir Dugonjič je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi v disciplini 100 m prsno osvojil peto mesto. Slavil je Brazilec Felipe Franca Silva, drugi je bil Britanec Adam Peaty, tretji pa Francoz Giacomo Perez-Dortona.

Damir Dugonjić si je delil peto mesto.
Damir Dugonjić si je delil peto mesto. FOTO: Reuters

Felipe Franca Silva je s 56,29 postavil nov rekord prvenstev. Srebro je osvojil Britanec Adam Peaty (56,35), tretji pa je bil Francoz Giacomo Perez-Dortona (56,78). Damir Dugonjić si je peto mesto delil z Japoncem Jasuhirom Kosekijem. Ravenčan je na prvenstvu branil srebro iz Carigrada 2012, a se mu finale ni izšel po načrtih. V nastopu je bilo preveč napak, da bi koroški hrust še enkrat več posegel po medalji, vseeno pa je spet potrdil, da v obeh krajših prsnih disciplinah ostaja stalen član svetovnega vrha.

"Že na skoku so mi tekmeci pobegnili, zato sem začel na silo. Ne vem, kaj se je zgodilo. Meni se je zdelo, da sem skočil dobro, a enostavno me je Brazilec s hitrim startom zmedel in začel sem vleči zavesljaje. Nato sem kot rečeno plaval veliko bolj na silo kot v polfinalu, porabil za vsak zavesljaj več energije in bilo je veliko težje kot v sredo, plaval pa sem le tri stotinke sekunde hitreje," je po prihodu iz vode dejal 26-letni plavalec, ki ni skrival razočaranja, in dodal, da se je na vso moč boril vse do cilja, čeprav na koncu ni imel več ne pravega zavesljaja in ne moči.

"Zadovoljen seveda sem s petim mestom in osebnim rekordom, ampak želja je bil dosežek pod 57 sekundami. Super je, da napredujem, a je bil napredek premajhen in tako ne bo medalj. Prepričan sem bil, da res lahko plavam ta izid pod 57 sekundami," je še dejal Dugonjić, ki je v finalu naredil tudi nekaj večjih napak, ki so ga bržkone stale celo medalje. Plavalca Fužinarja v soboto čaka še nastop na 50 m prsno, kjer bo prav tako branil srebro s prvenstva pred dvema letoma.

Felipe Franca Silva
Felipe Franca Silva FOTO: Reuters

V uvodu popoldneva je padel še peti svetovni rekord. Novi rekorderji v štafeti 4 x 50 m mešano so zdaj Brazilci Guilherme Guido, Felipe Franca Silva, Nicholas Santos in Cesar Cielo Filho, ki so razdaljo zmogli v 1:30,51 minute in bili 3,27 sekunde hitrejši od dopoldanskega rekorda Rusov. Hitrejših od ruskega rekorda je bilo kar šest reprezentanc, osmoljenci pa prav Rusi, ki so na četrtem mestu ostali brez odličja. Za šesti najboljši izid človeštva je na 100 m hrbtno z dosežkom 55,03 poskrbela madžarska zvezdnica Katinka Hosszu, ki je dvema srebrnima odličjema na Arabskem polotoku na ta način dodala še prvo zlato.

Večer rekordov je nadaljeval Južnoafričan Chad Le Clos ob zmagi na 100 m delfin. Nov najboljši izid človeštva zdaj znaša 48,44 sekunde, kar je štiri stotinke sekunde hitreje od prejšnjega dosežka Rusa Jevgenija Korotiškina iz leta 2009.

Blizu rekordu je bil ob zmagi na 400 m mešano tudi Japonec Daija Seto, ki je bil manj kot sekundo slabši od najhitrejšega plavalca v zgodovini doslej, Američana Ryana Lochteja. Na 50 m prsno je zmagala Litovka Ruta Meilutyte, ki je v sredo dosegla nov evropski rekord, na 100 m hrbtno je bil najhitrejši Avstralec Mitchell James Larkin.

Popoldan je bila znana tudi uvrstitev mlade Ravenčanke Gaje Natlačen na 800 m prosto. V finalu je zmagala Španka Mireia Belmonte Garcia, ki si je priplavala še tretji naslov najboljše na svetu. Natlačnova je v jutranjem nastopu z 8:28,49 izboljšala osebni rekord za debeli dve sekundi in zasedla 10. mesto, po nastopu finalistk pa je tekmovanje presenetljivo končala kot 17., saj je za njo zaostala Kitajka Yue Cao.

"Ne smem biti nezadovoljna z osebnim rekordom, čeprav bi bila lahko tudi nekaj hitrejša. Na 400, 500 metrih sem malo popustila, a čakali smo zelo dolgo, nastopala sem dopoldan in glede na vse je bil nastop dober," je dejala Korošica, ki jo že v petek čaka nastop na 400 m prosto, kjer prav tako napoveduje nov najboljši dosežek v karieri.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.