Drugi športi

Đoković kot zadnji v četrtfinale, Srb brez težav z Mannarinom, Muguruza kot prva v polfinale, Konta za zgodovino

London, 11. 07. 2017 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srb Novak Đoković je zadnji četrtfinalist teniškega turnirja v Wimbledonu. V osmini finala je s 6:2, 7:6 (5) in 6:4 premagal Francoza Adriana Mannarina. Za Đokovića bo to deveti wimbledonski četrtfinale, v njem pa se bo pomeril s Čehom Tomašem Berdychom. Znane pa so že vse polfinalistke: to so Garbine Muguruza, Venus Williams, domačinka Johanna Konta in presenečenje Magdalena Rybarikova.

Đoković na travi v tej sezoni še ni izgubil, v Wimbledonu pa še ni oddal niza.
Đoković na travi v tej sezoni še ni izgubil, v Wimbledonu pa še ni oddal niza. FOTO: AP

Doslej sta se igralca pomerila v 27 obračunih, Srb jih je dobil 25, Čeh pa je eno svojih zmag v medsebojnih dvobojih zabeležil prav v Wimbledonu, Srba je premagal v polfinalu leta 2010. Dvoboj med Novakom Đokovićem in Adrianom Mannarinom je bil edini današnji obračun v moški konkurenci. Preostali trije pari četrtfinala so bili znani že v ponedeljek, prvi nosilec Britanec Andy Murray se bo pomeril z Američanom Samom Querreyjem, Luksemburžan Gilles Müller, ki je v osmini finala izločil Španca Rafaela Nadala, s Hrvatom Marinom Čilićem, tretji nosilec Švicar Roger Federer pa s Kanadčanom črnogorskih korenin Milošem Raonićem.

Đoković tako na travi v letu 2017 še ni izgubil, v Wimbledonu pa na štirih obračunih še ni oddal niza. Srb je z zmago nad Mannarinom nanizal še osmo zaporedno zmago v karavani ATP. V ženski konkurenci se je kot prva v polfinale prebila Španka Garbine Muguruza. Ta je potrdila dobro formo, potem ko je v osmini finala izločila prvo igralko sveta Angelique Kerber, in v dveh nizih izločila krvnico Polone Hercog Svetlano Kuznjecovo. Dvoboj je trajal vsega uro in 17 minut, Španka pa je slavila z rezultatom 6:3, 6:4. Kot druga se je v polfinale uvrstila Venus Williams. Ta je v četrtfinalu s 6:3 in 7:5 premagala zadnjo zmagovalko Roland Garrosa, Latvijko Jeleno Ostapenko. Po uri in 14 minutah je na semaforju pisalo 6:3 in 7:5 v korist Američanke.

Konta prva Britanka po letu 1978 v polfinalu, Pliškova nova številka 1
Zgodovino pa je spisala domačinka Johanna Konta, ki je po pravem trilerju v treh nizih izločila drugo nosilko Simono Halep. (6:7, 7:6, 6:4) S tem je postala prva Britanka po letu 1978, ki se je prebila v polfinale. Zadnja, ki ji je to uspelo, je bila Virginia Wade. "To je neverjetno. Na domačem turnirju sem se uvrstila v polfinale, pri tem pa premagala odlično tekmico," so bile prve besede Konte, ki je prvi niz izgubila v podaljšani igri, potem ko sta obe igralki enkrat vzeli servis tekmici. V drugem nizu "breaka" ni bilo, spet je odločala podaljšana igra, ki jo je tokrat dobila Britanka. Ta si je končno zmago zagotovila z odvzemom servisa v peti igri tretjega niza. Konta se bo v polfinalu pomerila z ameriško veteranko Venus Willams. Ta je postala najstarejša polfinalistka turnirja po Martini Navratilovi, ki je v polfinalu igrala pred 23 leti. Američanka je danes zabeležila še 86. zmago na turnirju, s čimer se je izenačila s svojo sestro Sereno, s katero sta po tem najuspešnejši med še aktivnimi igralkami. "V tenisu preprosto uživam in to kažejo tudi rezultati. Pa tudi izkušnje opravijo svoje, mislim, da je to pokazal tudi današnji dvoboj, sama sem odigrala 100. tekmo na turnirju, Jelena šele osmo," je recept za uspešne igre predstavila Williamsova in dodala, da v svoji igri raste iz dvoboja v dvoboj. "Če hočeš do konca, moraš igrati boljše od prejšnjega dvoboja. Tekmice so vse boljše in povsem jasno je, da me v polfinalu čaka še težje delo," meni starejša od sester Williams.

Dodajmo, da je Halepova s porazom na osrednjem igrišču, ki je edino pod streho (dež je danes dodobra zmotil tekmovanje) zamudila priložnost, da postane nova številka ena ženskega tenisa, prvo mesto na kakovostni računalniški lestvici bo Nemki Angelique Kerber prevzela 25-letna Čehinja Katarina Pliškova, kljub temu, da je v Wimbledonu izpadla že v drugem krogu.

Za (morda celo največje) presenečenje letošnjega Wimbledona pa je poskrbela Magdalena Rybarikova. Simpatična, 28-letna Slovakinja, ki na lestvici WTA zaseda šele 87. mesto, se je prebila v polfinale najprestižnejšega turnirja na svetu. V četrtfinalu je domov poslala 24. nosilko, Američanko Coco Vandeweghe (6:3, 6:3). Rybarikova - ta se je v karavano vrnila po hudih poškodbah zapestja in kolena -  je tako postala sploh prva Slovakinja, ki se je prebila v polfinale Wimbledona. Pred tem je bil njen najboljši rezultat na katerem koli grand slamu tretji krog US Opena. Rybarikova je sicer dokazala, da ni muha enodnevnica, potem ko je že v drugem krogu domov poslala novo številko 1 svetovnega tenisa Karolino Pliškovo. V polfinalu jo zdaj čaka Garbine Muguruza. 

Wimbledon, osmina finala, moški: 

Novak Đoković (Srb/2) - Adrian Mannarino (Fra) 6:2, 7:6 (5), 6:4. 

Wimbledon, četrtfinale, ženske: 
Venus Williams (ZDA/10) -
Jeleno Ostapenko (Lat/13) - 6:3, 7:5
Johanna Konta (VB/6) - Simona Halep (Rom/2) 6:7 (2), 7:6 (5), 6:4
Garbine Muguruza (Špa/14) - Svetlana Kuznjecova (Rus/7) 6:3, 6:4
Magdalena Rybarikova (Svk) - Coco Vandeweghe (ZDA/24) 6:3, 6:3.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
11. 07. 2017 20.21
+1
Bravo noleeeeeeeeeeeeeeeeeee gremoooooooooooo naprej