Drugi športi

Đurić za slovo od Ria na nehvaležnem četrtem mestu, Novaku osmo mesto

Rio de Janeiro, 18. 09. 2016 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Riu v disciplini 50 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil četrto mesto. Za Đurića je bil ta nastop zadnji na letošnjih igrah v Braziliji, kjer je udeležence pretresla smrt iranskega kolesarja. Zadnji dan iger je nastopil tudi slepi maratonec Sandi Novak je v kategoriji T12 osvojil osmo mesto.

Paraolimpijske igre in njihove udeležence je v Riu pretresla tragična novica. Zaradi padca na kolesarski dirki je v soboto umrl iranski kolesar Bahman Golbarnezhad. Kot so sporočili prireditelji iger in krovni paraolimpijski komite IPC, je 48-letni Golbarnezhad, ki je bil v Riu na svojih drugih igrah, padel ob koncu prvega dela trase na eni od cestnih dirk, ki so za različne kategorije v Riu potekale v soboto. Iranski kolesar je padel na glavo in obležal na cesti, pozneje pa je v reševalnem vozilu doživel še srčni zastoj. Kljub takojšnji pomoči ga v bolnišnici niso mogli rešiti. "To je zares žalostno. Z mislimi smo pri njegovi družini, ki ji izražamo sožalje, prav tako pa njegovim prijateljem in drugim članom iranske paraolimpijske reprezentance," je ob tragičnem dogodku dejal predsednik IPC Philip Craven. V paraolimpijski vasi so iransko zastavo spustili na pol droga, spomin nesrečnega kolesarja pa bodo na nedeljski slavnostni prireditvi počastili z minuto molka.

Ker je bilo v tej disciplini v tej kategoriji le osem prijavljenih z normami, ni bilo predtekmovanja, ampak so bili vsi plavalci že uvrščeni v finale. Zmagal je Korejec Jo Gi Seong s časom 39,30, Darko Đurić je plaval 41,21, bronasti Ukrajinec Andrij Derevinski pa 40,92. "Dovolj imamo teh četrtih mest," je takoj po tekmi odkimaval z glavo trener Alen Kramar. Njegovemu plavalcu je spet samo nekaj malenkosti zmanjkalo, pa bi osvojil tako želeno medaljo, celo v disciplini, ki je ne šteje za svojo najmočnejšo. Tokrat je bil zares blizu, a so ga na koncu do brona ločile manj kot tri desetinke. Po še enem četrtem mestu, Đurić je do zdaj na igrah plaval na treh tekmah in bil četrti na 200 metrov prosto, peti na 100 metrov prosto in osmi na 50 metrov delfin, je bil plavalec iz Podbrezij takoj po koncu tekme seveda še precej razočaran. "Ni šlo tako, kot sem želel. Na 100 in 50 metrov sem imel idealno priložnost osvojiti medaljo. Plaval sem nekoliko v krču. Ne vem, ta medalja se mi je izmaknila, ali si je nisem zaslužil ali kaj. Pozabiti te igre in iti naprej," je o razpletu dejal Đurić.

Slovenec je bil zelo dolgo v igri za bron. Medtem ko sta poznejši prvak iz Južne Koreje in drugi Francoz David Smetanine tekmecem uhajala za več kot pol sekunde, je bil slovenski plavalec na progi 2 v liniji za bron. A na koncu se ni izšlo, Derevinski je, kot je ocenil Kramar, zaradi boljšega prihoda v cilj dobil bron, Đurić se je moral zadovoljiti s četrtim dosežkom. "Danes je Darko odplaval super, skok je bil v redu, frekvenca je bila dobra vso dolžino. Le ob prihodu v cilj očitno ni prišel s stegnjeno roko, Ukrajinec pa je. In to je to, teh nekaj stotink. Zelo blizu je, tudi rezultati so vrhunski, popravljal je osebne rekorde, manjka pa pika na i in morda malo športne sreče. Zdaj mora prespati in začeli novo sezono, projekt Mehika 2017," je zadnji nastop ocenil Kramar. "Tudi rezultati niso bili tako hitri, da jih ne bi mogel doseči. Razočaran sem, a moram dati glavo na 'off' ter se skoncentrirati za naprej, če bom nadaljeval. Moram sploh videti, ali imam voljo za naprej ali ne. S trenerjem se bova po nekaj dneh, čez kakšen teden, usedla in naredila analizo in načrt za naprej," je dejal Đurić o svoji prihodnosti v bazenih.

Nesrečno četrto mesto je bilo usojeno Đuriću v Riu.
Nesrečno četrto mesto je bilo usojeno Đuriću v Riu. FOTO: POP TV

Po dveh razočaranjih in tudi jezi zaradi sistema klasifikacij, razvrščanja športnikov invalidov v kategorije glede na stopnjo invalidnosti, ki je za marsikaterega plavalca sporen, Đurić še z razgreto glavo ni želel preveč razmišljati o svoji plavalni prihodnosti. "Vsi, s katerimi se plavalci pogovarjajo, se strinjajo, da ta junaka, Korejec in Kitajec, spadata v drugo kategorijo. A dokler ni uradno, ne moremo nič. Vsi so morali plavati z njima. Je pa res, da če njiju ne bi bilo, bi imel Darko nekaj več 'pleha' okrog vratu," je o tej temi dejal trener slovenskega plavalca. Trener je bil tudi bolj umirjen pri ocenjevanju prihodnosti Đurićeve kariere; zdaj bo imel prosto do novembra, potem pa bosta začela priprave na svetovno prvenstvo leta 2017. O nastopu na naslednjih igrah v Tokiu 2020 pa je bil tudi on še zadržan: "Dogovorjena sva, da se o tem zdaj ne bova pogovarjala. Je možnost, da plava do Tokia, a tu je veliko dejavnikov. Star je 27 let, čez štiri leta bo 31, tu je še služba ... mislim pa, da se lahko zgodi, da bo vztrajal do Tokia."

Novak osmi na maratonu
Novaka sta kot sotekača vsak na polovici razdalje maratona, trasa je potekala ob sloviti plaži Copacabana, spremljala Urban Jereb in Roman Kejžar. Novak je dosegel čas 3:02,36, zmagal pa je Maročan Amin El Chentouf (2:32:17) pred Špancem Albertom Suarezom Lasom (2:33:11) in Japoncem Masahirom Okamuro (2:33:59).

"Vročina je bila enaka za vse, a jaz sem močan v srcu in sem zgaral. Za vse je bilo isto, razmere moraš vzeti takšne, kot so. Jaz sem super zadovoljen. Največ pomoči sem potreboval v ovinkih, na ravnini sem se lahko osredotočil na tek. V ovinkih so bile grbine in vse to me je upočasnilo. A ko sem obrnil na 38. kilometru, sem si rekel, zdaj sem pa zmagal," je še dodal slovenski maratonec in poudaril: "To je najpomembnejša tekma v karieri. Najprej sem čakal na normo, tole je pa vrhunec."

Nastop Novaka je bil zadnji, ki ga je osmerica slovenskih športnikov opravila na največjem tekmovanju za športnike invalide. Tekmovanja v Riu se končujejo, poleg maratonov bo danes na sporedu le še finale v odbojki sede, zvečer po brazilskem času oziroma že v noči na ponedeljek po slovenskem pa bo na stadionu Maracana še zaključna slovesnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheTruth4u
18. 09. 2016 18.34
-1
Hja štejejo le medalje pa smo lahko še tako prizanesljivi in leporečimo. Medalje so tiste po katerih si zapomnemo športnike, ne 4., 5. ali katera koli druga mesta.
Julij Cezar
18. 09. 2016 17.16
+2
Darko, iskrene iskrene čestitke za vsa osvojena mesta, resnično za mene si junak paraolimpijskih iger. Zelim ti še veliko takšnih in podobnih uspehov. Kapo dol legenda bravo še 1x. Za mene si prvak.
flum
18. 09. 2016 14.44
+3
4.mesto je enako kot bronasta kolajna ! Bravo heorj Darko
Uporabnik1046796
18. 09. 2016 13.52
+2
Darko, vseeno je to izjemen rezultat! Respect!
bondjanez
18. 09. 2016 10.11
+12
Sramota za MOK . Kako je lahko clovek z obema rokama v isti kategoriji ????? Za mene vsaj 2x zlat. Drugace pa spoštovanje. Vzornik in motivator v življenju. Pa mi mislimo da nam je tažko.
TheTruth4u
18. 09. 2016 18.38
+1
Ne seri, to so paraolimpijske igre, če še ne veš... tu nastopajo invalidi. Lahko rečeš, da je Darko prikrajšan ker ima le eno roko ampak po drugi strani pa lahko modrujemo, da je pa zaradi tega lazji, prav tako, ker nima nog, manjši upor vode itd. lahko nakladamo, če hočemo ampak nima smisla, ker so to paraolimpijske igre. Če se ne motim, v teku tekmujejo tudi osebe brez nog na nekih tekaških umetnih nogah oz. vzvodih in vedno zmagujejo... tisto pa res ni fer ampak dobro, to so le paraolimpijske igre...
RONDO25
18. 09. 2016 09.17
+8
Iskrene cestitke..
Paštašutar
18. 09. 2016 08.57
+8
Trije izjemni rezultati !!! CESTITKE!!!!