Drugi športi

Domen Škofic in Janja Garnbret s prvega mesta v finale

Kranj, 26. 11. 2016 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znanih je 16 finalistov zadnje tekme svetovnega pokala športnih plezalcev in plezalk v težavnosti v sezoni v Kranju. V nedeljskem finalu bodo nastopili štirje Slovenci. Položaj slovenskih favoritov Kranja so upravičili Domen Škofic, Urban Primožič, Mina Markovič in Janja Garnbret. Garnbretova in Škofic bosta v finalu napadala s prvega mesta.

Uvrstitve v polfinale se je na krstni tekmi v svetovnem pokalu veselila tudi Vita Lukan (na fotografiji).
Uvrstitve v polfinale se je na krstni tekmi v svetovnem pokalu veselila tudi Vita Lukan (na fotografiji). FOTO: Domen Švab

Slovenski športni plezalci so odlično nastopili v kvalifikacijah za polfinale. Večerni nastop si je zagotovilo kar enajst slovenskih predstavnikov, štirje v moški in sedem v ženski konkurenci, s po dvema v vsaki od konkurenc povsem na vrhu seznama. V polfinalu so se izkazali tekmovalci, od katerih se je v prvih dveh krogih tekmovanja tudi največ pričakovalo. Janja Garnbret je v kvalifikacijah in polfinalu potrdila, da je trenutno najbolj "vroča" tekmovalka v karavani. Sedemnajstletna Korošica je kot edina od prvega oprimka do zadnjega na vrhu preplezala vse tri smeri, ki so jih v soboto postavili kranjski postavljavci. V finalu bo tako nastopila z najboljšim izhodiščem vodilne tekmovalke. Garnbretova je na sklepno tekmo svetovnega pokala prišla kot svetovna prvakinja v težavnosti in že skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, kar je dosegla v svoji prvi popolni sezoni v članski konkurenci. Želi pa si dodati domačo zmago v Kranju, ki jo še nima. Za zdaj je na zelo dobri poti tudi do tega cilja. Na tretje mesto se je v polfinalu zavihtela Mina Markovič, rekorderka po številu nastopov v Kranju in rekorderka po številu kranjskih zmag med še aktivnimi športnimi plezalkami. Markovičeva je bila po kvalifikacijah med vodilnimi, v finalu so jo malenkosti ločile od vrha smeri. Med Slovenkami se je tako vrinila Nizozemka Anak Verhoeven, ki pa vodstva Garnbretove ni ogrozila.

Tudi Domen Škofic je bil brezhiben tako v kvalifikacijah in polfinalu. Radovljičan je tako zelo prepričljivo začel boj za svojo krstno domačo zmago v Kranju, kjer še ni stopil na zmagovalne stopničke. Škoficu se nasmiha tudi skupna zmaga v težavnosti, a bo vse odvisno od zadnjega nedeljskega nastopa. Tudi Avstrijec Jakob Schubert, s katerim se Škofic meri za zgodovinsko krono sezone, naslov skupnega zmagovalca v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, je namreč v kvalifikacijah in polfinalu plezal brez napak. Schubertu in Škoficu na vrhu dela družbo še Italijan Stefano Ghisolfi. Trojica je edina od moških v soboto preplezala do vrha tri smeri, obe v kvalifikacijah in nato še polfinalno. Dobro formo je na zadnji tekmi pokazal še en Slovenec Urban Primožič, ki se je s sedmim izhodiščem prebil v finale, potem ko je bil v kvalifikacijah med vodilnimi. Primožič bo sicer po Kranju končal tekmovalno pot in se posvetil novim poslovnim izzivom. Mladi tekmovalci, ki sicer nimajo prav veliko priložnosti za dokazovanje na najvišji mednarodni članski ravni, so dobro izkoristili ponujeno priložnost ter zelo dobro nastopili v kvalifikacijah. V polfinalu pa se je še posebej izkazala Katja Kadič, ki je bila nekaj časa celo v igri za finale, nato pa je zasedla 11. mesto, potem ko je nadoknadila kar deset mest iz kvalifikacij.

Vita Lukan je tekmovanje končala na 19. mestu, Rebeka Kamin je bila 20. Tjaša Kalan je s sedmega mesta po kvalifikacijah po napaki padla na končno 24. mesto. Mia Krampl pa je zasedla 26. mesto med 26 polfinalistkami. V polfinalu sta nastopila tudi Jure Raztresen in Milan Preskar in pristala na 16. in 19. mestu. Selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren je dal priložnost 19 slovenskim plezalcem, osem jih je tekmovanje končalo v prvem krogu. Kaja Škvarc Božič (34.), Tjaša Slemenšek (35.), Veronika Meke (38.), Jernej Kruder (42.), Anže Peharc (46.), Martin Bergant (47.), Gregor Vezonik (51.) in Žan Sudar (54.) se niso kvalificirali za večerni nastop. Začetek finalnega dogajanja s kar štirimi slovenskimi finalisti na umetni steni v dvorani Zlato polje bo jutri ob 16.10.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.