Drugi športi

Fak napoveduje odločen začetek nove sezone

Pokljuka, 24. 09. 2014 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski biatlonci so bazične priprave zaključili konec tedna na Pokljuki s tekmama poletnega državnega prvenstva. Tam je v moški konkurenci blestel Jakov Fak, ki zase pravi, da si želi biti dobro pripravljen že v uvodu v novo sezono.

Jakov Fak je na Pokljuki pometel s slovensko konkurenco. Na sprinterski tekmi, kjer je imel nekaj slabše streljanje, mu je bil delno enakovreden le Klemen Bauer, na tekmi s skupinskim startom, kjer je že popravil strelski izkupiček, pa si je pritekel veliko prednost v konkurenci slovenskih tekmovalcev.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

Lani je imel Fak obilo težav z zdravjem, zato so njegovi cilji, tudi olimpijski, ostali neizpolnjeni. Za sezono 2014/15 jih ni spreminjal in spet si želi izboljšavo najboljše uvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ostaja četrto mesto iz sezone 2012/13. "Predvsem si želim sezono že začeti na visoki ravni, nato pa formo dvigniti za Pokljuko in svetovno prvenstvo," pred sezono pravi tekmovalec, ki ima v svoji zbirki medalj že olimpijsko kolajno in kar štiri odličja s SP.

Za pripravo imajo tekmovalci še kar nekaj časa, prav zdaj pa prihaja občutljivo obdobje. "Končali smo bazični del priprav. Tekmovanje na Pokljuki je malo spremenilo ta ritem in začenja se drugi segment. Ta prehod je vedno zelo težak, zato sem imel na tekmi tudi težave pri streljanju, saj v visokem tekmovalnem pulzu še nisem navajen streljati. A tudi še ni čas za to. Postopoma gremo do zime in državno prvenstvo je le neka vmesna postaja. Seveda je bila tekma dobrodošla."

Zanj je bil to tudi eden od redkih testov poleti. Poletno svetovno prvenstvo v Rusiji je načrtno izpustil. "Takrat še nisem bil razpoložen za tekmovanja. Lanska sezona je bila tudi zaradi zdravja zelo težka in telesu sem želel dati nekaj več časa brez tekme, enostavno sem poslušal telo in prave želje po tekmovanjih ni bilo."

Uroš Velepec
Uroš Velepec FOTO: Damjan Žibert

O samem stanju v reprezentanci Fak ni želel govoriti. Ni skrivnost, da je bil prav Fak med najbolj izpostavljenimi, ko se je zapletel položaj pri imenovanju glavnega trenerja, a slovenski reprezentant pravi, da o tem ne želi razpravljati. Odnosi s trenerjem Urošem Velepcem so takšni, da Fak verjame, da se za zimo lahko vrhunsko pripravi.

Tekmovalec se v tem obdobju povsem posveča treningu, v katerega je dodal nekaj novosti pri vajah za moč in pri fizioterapiji, da je lahko odpravil težave s poškodovano ramo. "Tudi sam pristop je letos nekaj drugačen in delamo dobro. Zdaj nas čaka tempiranje forme. Imamo dobre temelje in zidamo naprej." Kot pravi, je zelo pomemben dejavnik tudi zdravje, ki je letos takšno, kot si je želel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoSJA71T1VRSmedo
24. 09. 2014 16.10
-5
Vsi so enaki, na začetku sezone obljubljajo odlične dosežke, da s takim nakladanjem dobijo čim več naivnih sponzorjev. Npr. pri alpskem smučanju je škoda metati denar za preživljanje fantov, za katere bo super dosežek 30. mesto.