Drugi športi

Farah poskrbel za veliko britansko slavje, Bolt po slabem štartu zanesljivo naprej, slovo Šutejeve

London, 05. 08. 2017 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanec Mo Farah je na zmagal v uvodni disciplini 16. svetovnega prvenstva v atletiki na 10.000 m in z desetim naslovom v nizu na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih navdušil domače občinstvo na prepolnem olimpijskem stadionu v Londonu. V nadaljnje tekmovanje tudi Usain Bolt. Slovenska predstavnica Tina Šutej izpadla v kvalifikacijah.

Štiriintridesetletni v Somaliji rojeni Mo Farah je z drugim izidom dosedanjih svetovnih prvenstev (26:49,51) tretjič zapored zmagal na SP na 10 km, drugi je bil Joshua Kiprui Cheptegei iz Ugande (26:49,94), tretji pa še tretjič v nizu bronast na SP Paul Kipngetich Tanui iz Kenije (26:50,60). Faraha na domačem prvenstvu čaka še lov na tretji zaporedni svetovni naslov na 5000 m. Tokrat so navijači v zadnjem krogu dvakrat pošteno zajeli sapo, ko je dvakrat klecnil, drugič okrog 200 m pred ciljem je celo stopil prek robnika iz tekmovališča, nato pa se je v častnem krogu vseeno veselil novega zlata v družbi žene Tanie Nell ter otrok. "Ponosen sem na to, da sem Britanec. Za mano je dolga pot, toda tudi neverjetna. Tudi današnja dirka je bila težka, posebej psihično, da sem zdržal. Na začetku sem bil ob vsem, kar se je dogajalo okrog mene, tudi zelo čustveno razpoložen, pa sem se med tekom umiril. Toda po dvanajstem krogu je postalo težko, tekmeci so pritiskali. Na koncu so mi pomagale tudi izkušnje. Vedel sem, kako moram teči, da bom lahko s svojim značilnim zaključnim sprintom prišel do zlata. In ta je sedaj okrog mojega vratu," je bil raznežen Farah.

Mo Farah v cilju pred Joshuo Kipruijem Cheptegeijem.
Mo Farah v cilju pred Joshuo Kipruijem Cheptegeijem. FOTO: AP

Prvič v zgodovini SP je kar sedem atletov teklo pod 27 minutami, saj so tekmovalci iz Ugande in Kenije uprizorili taktiko izčrpavanja Faraha s pogostimi menjavami ritma, ki je bil že tako dovolj hiter, vendar je Farah zdržal in na koncu v finalu znova strl odpor vseh na tekmi. S tem je odločno stopil na pot do osvojitve petega zaporednega dvojnega naslova, kar mu je uspelo že na olimpijskih igrah prav v Londonu leta 2012 in Riu de Janeiru 2016 ter na prejšnjih dveh svetovnih prvenstvih v Moskvi 2013 in Pekingu 2015. V južnokorejskem Daeguju je bil leta 2011 poleg zmagoslavja na 5000 m "le" srebrn na še enkrat daljši razdalji. Na EP na prostem je osvojil pet zlatih medalj, zadnji z dvojčkom leta 2014 v Zürichu.

Poslavljajoči se Bolt brez težav v polfinale
Jamajčan Usain Bolt, najuspešnejši atlet v zgodovini, je na prvenstvu v Londonu, kjer je napovedal tekmovalno slovo, zmagal v zadnji kvalifikacijski skupini na 100 m z 10,07 sekunde. S tem se je uvrstil v polfinale, finale pa bo njegov zadnji posamični nastop v karieri; tekel bo še v štafeti 4 x 100 m. Tridesetletni Bolt, enajstkratni svetovni in osemkratni olimpijski prvak, je po zanj dokaj običajnem počasnem startu na koncu z zanesljivo zmago v skupini dosegel skupno osmi čas prvega kroga, v katerem je bil najhitrejši njegov rojak Julian Forte, ki je edini tekel pod 10 sekundami (9,99). "To pa je bilo kar slabo, počasi sem prišel iz startnih blokov, ki že tako niso moje priljubljeno orodje, ti pa so najslabši, kar sem jih izkusil. Moral bom čim prej sestaviti ta start, saj ne morem v nedogled ponavljati takega zaključka," je menil Bolt, ki pa je kljub majhnemu številu tekem in neprepričljivi sezoni še vedno prvi favorit za končni uspeh. Ponovno je požel val navdušenja s strani 60.000 gledalcev, ki so nedolgo pred tem žvižgali in kričali Američanu Justinu Gatlinu, nekdanjemu svetovnemu prvaku, ki pa je v preteklosti po osvojenih olimpijskih in svetovnih naslovih dobil prepoved nastopanja zaradi jemanja nedovoljenih poživil. "Gledalci me sploh ne motijo, osredotočil sem se na tekmo in zmagal v skupini. Bolt je videti zelo dobro. Ima dolge noge in odtod malo počasnejši izhod iz startnih blokov, toda zelo dobro ohranja energijo za za zaključek" je menil Gatlin.

Poleg Šutejeve brez finala na SP tudi ameriška olimpijska zmagovalca
Tina Šutej
ni bila edina tekmovalka, ki je razočarana zapuščala kvalifikacije v uvodnem tekmovalnem dnevu 16. svetovnega prvenstva v atletiki v Londonu. Poleg slovenske rekorderke v skoku s palico, ki je bila 15., sta izpadla tudi olimpijska zmagovalca iz ZDA, Jennifer Suhr (palica) in Jeff Henderson (daljina). Svetovna dvoranska prvakinja Suhrjeva, ki je bila zlata na OI v britanski prestolnici leta 2012 in srebrna leto dni pozneje na SP v Moskvi, je ostala brez rezultata, ker ni preskočila svoje začetne višine, Henderson, prvi na lanskih OI v Riu de Janieru, pa je skočil le 7,84 m, daleč manj od osebnega rekorda (8,58 m) iz leta 2015 in svojega izida sezone (8,28 m), ter bil 17. "Imela sem tri neveljavne poskuse, posebej v prvem sem bila zelo blizu uspeha, vendar je letvica padla in to je veliko razočaranje zame. Niti nočem o tem sedaj razmišljati ali razpravljati, saj me na ta stadion vežejo tako lepi spomini izpred petih let ... Mogoče lahko svoj neuspeh pojasnim s tem, da je za mano zelo naporna sezona ter 12 mesecev nepretrganega dela in tekmovanj. Telo očitno potrebuje počitek, da se potem vrnem močnejša," je pojasnila 35-letna Suhrjeva. Sedem let mlajši Henderson je bil brez izida v drugem skoku, v prvem so mu namerili le 7,74 m in je v zadnji kvalifikacijski seriji neuspešno reševal svoj nastop v finalu. "Jasno je, da sem napravil mnogo manj, kot sem se nadejal. Toda jasno je tudi, da je zmage težje braniti kot jih osvojiti. Sem žalosten, ker nisem prišel tja, kamor sodim, toda obenem bo to dragocena izkušnja za naprej. Treninga verjetno ne bomo spreminjali, gotovo pa bom naslednje leto prišel na tekmovališča veliko bolj lačen uspeha in boste videli drugačnega Jeffa Hendersona," je obljubil drugi osmoljenec iz ameriškega tabora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.