Drugi športi

Filipini so se ji odrekli, zdaj gre na OI pod zastavo Slonokoščene obale

Pariz, 21. 03. 2024 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šport piše zanimive zgodbe in eno izmed takšnih je pred kratkim spisala tudi Maxine Esteban. Sabljačici so se namreč izpolnile otroške sanje, saj bo letos nastopila na svojih prvih olimpijskih igrah, čeprav je morala na poti do Pariza premostiti številne ovire.

Maxine Esteban sabljanje trenira že od 12. leta in njena največja želja je vselej bila nastop na olimpijskih igrah. Mlada Filipinka je bila na dobri poti, saj je bila osemkratna filipinska državna prvakinja, pri mladinkah uvrščena na 16. mesto svetovne lestvice, pri članicah pa na 62., kar je najvišje v zgodovini filipinskega sabljanja. Na južnoazijskih igrah je osvojila tri medalje, postala prva Filipinka z medaljo na turnirje FIE Tournoi Satellite, na azijskem prvenstvu 2021 pa je bila z 11. mestom najvišje uvrščena predstavnica svoje države. 

Maxine Esteban
Maxine Esteban FOTO: Sports Corner PH

Filipine je nato Estebanova zastopala še na svetovnem prvenstvu julija 2022, potem pa so se začele težave. Takrat 21-letna sabljačica si je huje poškodovala koleno, zaradi česar je morala izpustiti preostanek sezone, posledično pa je izgubila mesto v filipinski reprezentanci. Sabljačica se je počutila nespoštovano in trdila, da je prišlo do dvojnih meril, saj so drugi filipinski sabljači pred njo kljub poškodbam obdržali svoja mesta v reprezentanci. Filipinska sabljaška zveza njeni prošnji za vrnitev v reprezentanco ni ugodila, zato se je Estebanova znašla drugače.

Maja lani je z naturalizacijo postala državljanka Slonokoščene obale, države, v kateri je že pred tem vodila seminarje sabljanja. Pod zastavo "nove domovine" je nato na afriškem prvenstvu v sabljanju v Kairu osvojila bronasto medaljo in tako na novo začela pot do kvalifikacij na olimpijske igre. Estebanova se je tako kot reprezentantka Slonokoščene obale začela udeleževati mednarodnih turnirjev in prejšnji konec tedna nastopila tudi v ZDA na turnirju za veliko nagrado Washingtona, ki šteje za kvalifikacije na OI. Po zmagi nad Kim Hjunjin iz Južne Koreje se je Estebanova uvrstila med najboljših 128 sabljačic na svetu, po porazu proti Slovakinji Adeline Senič pa ji je nato spodletela uvrstitev med najboljših 64. Po točkah se je na koncu uvrstila na 83. meto, kar je bilo po kontinentalni kvoti dovolj za neposredno uvrstitev na OI.

23-letna sabljačica je po izpolnitvi otroških sanj na Facebooku med drugim zapisala: "Pomen olimpijskega odra za športnika ni le v samem dogodku, gre za to, kar simbolizira: neomajno strast in disciplino. Naj navdihujem tiste, ki sanjajo in so v nekem trenutku skoraj obupali, da vztrajajo sredi neviht in razburkanih voda." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem pa se je Estebanova zahvalila tudi obema državama in poudarila, da goji zamero le proti filipinski sabljaški zvezi, ki jo je v trenutku, ko jo je najbolj potrebovala, pustila na cedilu, in ne proti državi, ki jo je pred tem ponosno zastopala: "To je za Slonokoščeno obalo, državo, ki me je sprejela, verjela vame in me ves čas podpirala, in za Filipine, državo, za katero bo moje srce vedno ponosno utripalo."

Ob tem velja poudariti, da se niti enemu izmed filipinskih predstavnikov v sabljanju (vsaj za zdaj) ni uspelo uvrstiti na letošnje olimpijske igre v Parizu. Karma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PoldeVeliki
21. 03. 2024 19.18
+6
COVID-19 ZA OVCE
21. 03. 2024 18.15
+2
DavorPraprotnik
21. 03. 2024 17.44
+7
Bravo Maxime 💪💪💪
titomeni
21. 03. 2024 21.18
+1
Nas davor je tudi sabljanje treniral.. Sam ni bilo kaj dosti od njega