Drugi športi

Brazilski ples v dežju na robu regularnosti in po številnih prekinitvah dobil Hamilton, prvenstvo še ni odločeno

Sao Paulo, 13. 11. 2016 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je dobil kaotično dirko formule 1 za VN Brazilije v Sao Paulu in tako preprečil, da bi njegov moštveni kolega Nemec Nico Rosberg predčasno osvojil naslov prvaka. Rosberg je moral tokrat na dirki, ki so jo poleg dežja zaznamovale številne nesreče in prekinitve, priznati premoč na drugem mestu.

Mercedesova dirkača vozita mimo ostankov dirkalnika Kimija Räikkönena. Finčeva nesreča je bila povod za prvo daljšo prekinitev nedeljske dirke.
Mercedesova dirkača vozita mimo ostankov dirkalnika Kimija Räikkönena. Finčeva nesreča je bila povod za prvo daljšo prekinitev nedeljske dirke. FOTO: AP
Hamilton z zmago na dirki v Braziliji ni le preložil odločitve o skupni zmagi sezone na zadnjo dirko, ampak je tudi dosegel že 52. uspeh v karieri ter s tem na večni lestvici najboljših vseh časov prehitel Francoza Alaina Prosta, tako da je zdaj sam na drugem mestu. Na prvem ostaja še nekaj časa nedosegljiv Nemec Michael Schumacher z 91 zmagami. Hamilton je Prosta ujel na prejšnji dirki v Mehiki, ko je zmagal 51., v nedeljo pa je dosegel še eno zmago in prišel pred Francoza, ki je dolga leta zasedal drugo mesto. Četrti na tej lestvici je Nemec Sebastian Vettel z 42 uspehi. Med še aktivnimi dirkači je Španec Fernando Alonso z 32 zmagami na šestem mestu. Vodilni v letošnjem SP, Hamiltonov moštveni sotekmovalec Nico Rosberg, je s 23 zmagami dvanajsti.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Braziliji. V Sao Paulu je premagal moštvenega sotekmovalca Nemca Nica Rosberga in s tem odločitev o prvaku za sezono 2016 prestavil na zadnjo dirko v Abu Dabiju čez 14 dni. Hamilton je dosegel 52. zmago v karieri in ima zdaj 355 točk, zaostanek na drugem mestu pa je zmanjšal za sedem točk; zdaj jih ima še 12 manj od Rosberga (367). Nemcu bo sicer za naslov prvaka zadoščalo že tretje mesto na zadnji dirki, če bo zmagal Hamilton. V Braziliji je bil tretji po izjemni predstavi, ki je navdušila tudi legendarnega Nikija Laudo (označil jo je za "izvrstno"), Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Predzadnjo dirko sezone formule 1 so zaznamovali tudi nesreče in močno deževje, ki je dvakrat poskrbelo za prekinitev. Po prvi v 20. krogu so dirko nadaljevali in jo pozneje še enkrat prekinili v 28. krogu. V tretjem poskusu so dirko nato speljali do konca in izvedli vseh predvidenih 71 krogov. Rosbergov načrt je bil preprost: zmagati in s tem pred zadnjo dirko dobiti neulovljiv naskok pred Hamiltonom. V igri je bilo še nekaj kombinacij, po katerih bi moral biti Nemec pred Britancem, a so se nazadnje vse izkazale zgolj za teorijo.

Dirka v Braziliji je imela dva dela; v prvem so dirkači več časa preživeli za varnostnim avtomobilom kot pa dirkali, v drugem pa so tudi navijači prišli na svoj račun in v zadnjih 20 krogih spremljali odprt boj, navdušil pa je mladi Nizozemec Verstappen, ki se je v zadnjih krogih z desetega mesta prebil do stopničk. Po kakšni uri dogajanja v Braziliji je kazalo, da bodo dirko le težko speljali do konca. Močan dež je zalival bokse in stezo, start so najprej prestavili, potem pa začeli za varnostnim avtomobilom. Sledili sta kar dve prekinitvi, prvo v 20. krogu je povzročil Finec Räikkönen, ki je svojega Ferrarija raztreščil ob ogradi ciljne ravnine. Pozneje so dirkači še enkrat šli v bokse v 28. krogu, zadnje večje posredovanje varnostnega avtomobila pa je v 48. zakrivil domači dirkač Felipe Massa, ki je tudi dodobra uničil svoj dirkalnik. To je bilo bridko slovo Brazilca, ki je vozil zadnjo dirko pred svojimi navijači, pozneje pa se je tudi čustveno in s solzami v očeh poslovil od njih, ko se je peš vračal v bokse, ovit v brazilsko zastavo.

Takrat se je sicer boj na stezi vendarle razplamtel. Med oba Mercedesa - Hamilton je vseskozi vodil, tudi ob obeh prekinitvah - se je sprva vmešal Verstappen, ki je drzno prehitel drugega Rosberga. Če bi ostalo pri tej razvrstitvi, bi imel Nemec pred zadnjo dirko le še devet točk naskoka. A je Red Bullov voznik pozneje zaradi napake, po kateri pa je mojstrsko ujel avto, in dveh postankov v boksih padel na deseto mesto. Medtem ko sta v ospredju Mercedesa dokaj mirno vozila na prvem in drugem mestu, le enkrat je Rosberg zdrsnil, a še pravočasno ujel dirkalnik, pa je Nizozemec uprizoril pravi lov iz ozadja. Po vrsti je prehiteval tekmece in se v nekaj krogih prebil tik za Sebastiana Vettla, s katerim sta imela vroč dvoboj že v Mehiki. Tokrat je Nemec potegnil krajšo, čeprav se je pritoževal, da ga je mlajši tekmec zrinil s steze, pozneje pa je krog pred koncem Verstappen prehitel še Sergia Pereza in dirkaču Force Indie v zadnjem trenutku še speljal mesto na stopničkah. Hamilton ima zdaj 355 točk, zaostanek na drugem mestu v SP pa je zmanjšal za sedem; ima jih le še 12 manj od Rosberga (367). Nemcu bo sicer za naslov prvaka zadoščalo že tretje mesto na zadnji dirki, če bo zmagal Hamilton.

Izidi (71 krogov, 305,909 km):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 3:01:01,335 sekunde/povp. hitrost: 101,406 km/h
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 11,455
3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 21,481
4. Sergio Perez (Meh/Force India) 25,346
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 26,334
6. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 29,160
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 29,827
8. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 30,486
9. Felipe Nasr (Bra/Sauber) 42,620
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 44,432
...

SP skupno (20):

- dirkači:
1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 367 točk
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 355
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 246
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 197
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 192
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 178
7. Sergio Perez (Meh/Force India) 97
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 85
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 66
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 53
...

- konstruktorji:
1. Mercedes 722 točk
2. Red Bull 446
3. Ferrari 375
4. Force India 163
5. Williams 136
6. McLaren 75
7. Toro Rosso 63
8. Haas 29
9. Renault 8
10. Sauber 2
11. Manor 1

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
13. 11. 2016 22.14
-5
dirka, kjer se več kot pol le te vozijo za varnostnim avtom pač ne more prinesti polnih pik, ali pa ni regularna.
ronnie1
13. 11. 2016 21.34
+5
Ne vem zakaj ves ta cirkus okoli vode. To ni Indy, v F1 se pač vozi v dežju in dirkanje je treba pač prilagoditi dežnim razmeram. V preteklosti so vozili veliko manj sofisticirane bolide brez elektronskih pomagal in z manj downforca, pa dirkališča in dirkalniki so bili veliko bolj nevarni pa niso pošiljali varnostnega avtomobila na stezo in dirkači se niso jokali in pritoževali. To je dirkanje, ravno zaradi takšnih posegov in nekaterih jokic med dirkači je postala F1 to kar je. Sterilna in nezanimiva, sploh v primerjavi z MotoGP. Razen izjem v obliki takšnih dirk, kot je bila današnja.
DeBill
13. 11. 2016 22.14
-1
dirkanje pred 20 leti je bilo dirkanje, enostavno manj sofisticiranega crapa in bolj za dež rpilagojeni dirkalniki. pa mnogo močnejši. recimo, pri takem dirkanju bi danes mad max imel hude težave. on živi še v svetu gocarta in f1 na žalost vedno bolj postaja to in manj f1. včasih sploh niso imeli varnostnega avta.
theGenius
13. 11. 2016 21.24
-4
Danes UFC205 prvič v legendarni areni MSG, Conor se vpiše zgodovino kot prvi,ki ima 2 pasa v različnih kategorijah. 1milijon "mentionov" na Twitterju, vi pa objavlate novice o slovenski 8ligi pa take fore..
Soulless
13. 11. 2016 22.05
+3
Ti si pa močno zašel. Če nimaš palice za slepe, si nabavi psa vodnika...
krnekilojz
14. 11. 2016 08.38
+4
In kaj nas brigajo neki pretepači povrhu še tuji? Ja slovenski portal objavlja slo. 8. ligo, ki je za nas bolj pomembna, kot nek poldogodek polmožganskih pretepačev v MSG. Zjokaj se
DeBill
13. 11. 2016 21.19
-2
če bi bila to suha dirka,bi Mad Max naredil ene 5 do 10 nesreč. Tako teženje, da so enostavno pametnejši popustili, vsaj 10x bi ga lahko zaprli. Drugače pa, zakaj na tem starem sekretu sploh prirejajo dirke. pri nesreči Kimija in Felipeja je bila samo fortuna zaslužna,, da danes ni mrtvih. Kako lahko stoji voda na dirkališču, saj to ni AC. To je imelo z dirkanjem malo skupnega, bolj z norostjo, kot kaj drugega.