Drugi športi

FOTO in VIDEO: 'Zloglasni' McGregor spisal zgodovino in zaokrožil nepozabno noč v New Yorku

Las Vegas, 13. 11. 2016 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Irec Conor McGregor je v slovitem Madison Square Gardnu izpolnil obljube, s praktično brezhibno predstavo ugnal Američana Eddieja Alvareza in postal svetovni prvak organizacije UFC v lahki kategoriji. S tem je postal prvi borec, ki ima v lasti dva šampionska pasova naenkrat.

Najboljša organizacija za borbe po pravilih MMA (mešane borilne veščine) je ponoči prvič v zgodovini gostovala v mestu New York, v zgodovinski dvorani Madison Square Garden. Vse do aprila letošnjega leta je bil namreč MMA v enem izmed najbolj slovitih mest na svetu zakonsko prepovedan. Kako zelo so navijači v New Yorku pogrešali borbe 'prostega sloga' dokazuje dejsto, da je bila dvorana razprodana, organizatorji pa so s prodajo kart zaslužili nekaj manj kot 18 milijonov dolarjev. Da bo premierno gostovanje organizacije UFC ostalo za zmeraj zapisano v zgodovino, je poskrbel nihče drug kot trenutno prvi zvezdnik tega športa Conor McGregor. Irec, sicer prvak peresnolahke kategorije, se je v borbi večera za naslov najboljšega v lahki kategoriji pomeril s trdoživim Eddiejem Alvarezom. 'Zloglasni' McGregor je pred samo borbo napovedoval, da bo tekmecu 'preuredil obraz' in ga nokavtiral, pogumne, za marsikoga celo arogantne besede, pa je okrepil še v oktagonu (kletki). Superzvezdnik iz Dublina je prevladoval od prvega gonga in s kirurško natančnimi udarci z levico Alvareza že v prvi rundi kar trikrat poslal na tla. Delo je dokončal po treh minutah druge runde, ko je borca iz Philadelphie še enkrat 'prizemljil' in slavil z nokavtom. McGregor je tako postal prvi borec v zgodovini UFC z dvema naslovoma svetovnega prvaka istočasno. "Moje sanje so postale resničnost. Hvala bogu," je po borbi od sreče žarel 28-letni Irec, ko so mu v kletko prinesli še njegov drugi šampionski pas pa enostavno ni mogel iz svoje kože: "Veliko časa sem porabil s tem, da sem se poigraval z vsemi v organizaciji, osmešil sem vse borce … Zato bi iskreno, iz vsega srce, izkoristil to priložnost in se opravičil … Povsem nikomur! Dvojni prvak počne, kar hudiča si zaželi!" To je bila sicer 21. zmaga v McGregorjevi karieri, ob tem ima tri poraze.

Conor McGregor v "akciji".
Conor McGregor v "akciji". FOTO: AP

Ob omenjenem dvoboju sta bili sicer še dve borbi za naslov prvaka, najbolj zanimiv pa je bil predzadnji obračun večera med aktualnim prvakom velterske kategorije Tyronom Woodleyjem in Stephenom Thompsonom. Borbo je bolje začel branilec naslova in 'Wonderboya', sicer nekdnajega svetovnega prvaka v kikboksu, v prvi rundi spravil na tla ter ga zasul z močnimi udarci. Thompson se je vrnil in z, za mešane borilne veščine, precej nenavadnim slogom, ki izhaja iz karateja, povzročal precej težav Woodleyju ter dobil naslednji dve rundi. Šampion se je vrnil v četrti rundi, z močnim udarcem z desnico kar dvakrat poslal Thompsona na tla, nato poskušal še z davljenjem (giljotino), a izzivalec se je čudežno izvlekel. Tudi peta runda je nato pripadla 'neuničljivemu' Thompsonu, odločitev o zmagovalcu je pripadla sodnikom. Nato je v oktagonu zavladala zmeda. Uradni napovedovalec Bruce Buffer je namreč prebral rezultate, dvakrat 47:47 in enkrat 48:47 v korist Woodleyja ter slednejga razglasil za zmagovalca. Medtem, ko je 'Izbrani' (The Chosen One) že dajal zmagovalni intervju pa so odločitev popravili v večinski remi. Kar je, glede na sodniške točke seveda tudi pravilno. Woodley je kljub temu obdržal šampionski pas, ljubitelji MMA pa se že nadejajo povratnega obračuna.

V borbi za naslov najboljše borke v slamnati kategoriji je v vsepoljskem obračunu Joanna Jedrzejczyk ugnala Karolino Kowalkiewicz in ubranila šampionski pas. Nesporna vladarka najlažje ženske kategorije v UFC je imela nekaj težav le v četrti rundi, ko jo je izzivalka z natančnim udarcem uspela poslati na zadnjico, a se je pobrala in borbo dobila po soglasni sodniški odločitvi.

Domače navijače je utišal Yoel Romero, ki je v borbi za naziv prvega izzivalca v srednji kategoriji nokavtiral nekdanjega prvaka Chrisa Weidmana. Newyorčana so si navijači zagotovo najbolj zapolnili po tem, ko je dvakrat zapored premagal, po mnenju mnogih najboljšega borca v zgodovini, Andersona Silvo. Weidman je borbo sicer dobro začel, prevladoval v prvi rundi, bil nekoliko boljši tudi v drugi, a eksplozivni Kubanec se ni predal. Na začetku zadnje runde je Američana ob poskusu rušenja presenetil z udarcem s kolenom in Weidman je okrvavljen obležal na tleh. Romero, sicer dobitnik srebrne kolajne v rokoborbi prostega sloga na olimpojskih igrah leta 2000, si je s tem prislužil borbo za naslov prvaka z aktualnim šampionom Michaelom Bispingom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
13. 11. 2016 22.11
+13
McGregor zasluženo!... Popolna dominacija..... A prihaja Nurmagomedov, neporažen s 24 zmagami.... Včeraj je proti Johnsonu popolnoma dominiral in dvoboj z McGregorjem je že na obzorju.... To zna biti prava drama in McGregorja je lahko upravičeno strah.... Nurmagomedov je trenutno nepremagljiv!!!! Rusi izpod Kavkaza so trdi kot jeklo, vzdržljivi kot usnje in hitri kot zajci.... Dominacija Rusije je zagotovljena!
Mikrostruktura
14. 11. 2016 10.31
+3
Domainacije mogoče ravno ne tudi Irci niso mehkužci. Bo pa zelo zanimivo.
Baletka
14. 11. 2016 19.39
+2
skor mam občutek da to te borbe nebo pršlo.. če pogledate realno,. mcgregor si SAM izbira borbe.. vedno proti nekem klasičnem "strikerju" .. LE ena borba proti graplerju in to proti mendesu, borba z veliko težavami za conorja, ampak njegova levica je levica.. mendes pa v primerjavi s khabibom, mala macka.. khabib je žival.. ZASLUŽI si borbo za pas! s takim scorom, s tako dominacijo.. če ne pride do te borbe, je ta ufc res ena cirkuška organizacija..
SEJBOBOL
13. 11. 2016 19.40
-5
A N T I P A T I Č E N do kraja , dugač pa gz za zmago ....
SEJBOBOL
13. 11. 2016 19.57
+5
gcek
13. 11. 2016 19.00
+8
Ta McGregor je dober borec ampak meni je antipatik do konca je navaden provokator pa čeprov je to šov zmeraj pretirava z zmerjanjem samo pride palica tudi za njega lp.
Baletka
13. 11. 2016 16.57
+7
več kot očitno, khabib nima niti medijske pozornosti, kaj šele pozornosti ufcja.. lik ma neverjeten score, kljub poškodbam, se vedno vrne z novimi zmagami, definitivno žival, ki jo v tej kategoriji težko najdem.. že res, da ni bla borba za pas, je pa vseen borba več kot omembe vredna..
TheMHT
13. 11. 2016 14.49
+14
Svaka mu čast... ampak McGregor naj raje izzove Khabiba Nurmagomedova! Tipček ni tako glasen kakor drugi borci, skormen vendar čista žival! Trenutno ima 24-0. Upam da pride do tega dvoboja, da jih McGregor že spet malo dobi po kepci.
fadile
13. 11. 2016 14.59
+26
Ta borba bi bila bolano dobra...če bi se borba odvijala v stand upu bi biu podoben scenarij mcgregor vs alvarez,če bi pa borbo khabib preseliu v parter bi biu pa mcgregor brez moznosti. Siguren sem pa,da ima mcgregor velike moznosti tudi proti khabibu,ker tako preciznost,tehniko,hitrost ,ki jo ima on je nima noben :)
ILoveGaming
13. 11. 2016 15.36
+3
Se strinjam z fadile ampak Khabib ni Alvarez....Khabib ve kje je najmočnejši in definitivno nebo stau z McAnimal...sem velik fan McGOAT ampak če bo to res biu nasledni izziv za njega bo to izjemno težko....ampak McGregor bo zmagu haha :D
Baletka
13. 11. 2016 16.52
+4
realno gledano alvarez pa khabib čiz druga klasa borca v parterju.. realno gledano, je khabib najbolši na tleh v tej kategoriji.. tut številke ne lažejo 24:0 .. res da je bil kar dost poškodovan.. ampak za vsakim "comebackom" je lik spet zmagoval, znova in znova.. a kje je možnost za naslov? res ne razumm zakaj ga tako odrežejo vedno.. zdej po po vsej vrjetnosti ta ufc, ki vse bolj spominja na cirkus, ker se vse vrti le še okol denarja vrjetno zakuhal res triologijo z nate diazom.. v primeru da pas vzame diaz, ali ne.. bo khabib spet prikrajšan za možnost naslova.. že preteklost - nejt ga je vsaj parkrat zavrnu, možnost fajta s khabibom.. conor, si pa več kot očitno sam izbira nasprotnike..