Drugi športi

FOTO: Mojstri snookerja navdušili in nasmejali Tivoli, Murphy za konec presenetil v vlogi sodnika

Ljubljana, 23. 12. 2016 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hala Tivoli je gostila štiri vrhunske igralce snookerja, ki vsi krojijo vrh tega zelo elegantnega športa. Čeprav dogodek poimenovan Best of snooker ni imel pravega tekmovalnega naboja so Mark Selby, Neil Robertson, Shaun Murphy in Judd Trump navdušili kakšnih dva tisoč navdušencev. Krstne zmage v Ljubljani pa se je na koncu veselil prvi igralec sveta Selby.

"Vsi skupaj smo prvič v Sloveniji. Vselej je zelo zanimivo priti v nove kraje in zraven pokazati in predstaviti snooker. Zelo je pomembno, da naš šport pridobiva na prepoznavnosti tudi v drugih državah. Dober primer tega sta Nemčija in Bolgarija in kdo ve? Morda je Slovenija naslednja država, kjer bo snooker hitro zrasel in pridobil na veljavi," je v naš mikrofon uvodoma povedal Shaun Murphy, ki je leta 2005 tudi osvojil naslov svetovnega prvaka v sloviti dvorani Crucible v Sheffieldu. Turnir Best of snooker je prvič obiskal slovensko prestolnico v upanju, da bi v prihodnosti na teh temeljih lahko organizirali kakšen pravi turnir z denarnim skladom, kot se je to zgodilo v Nemčiji, Romuniji in Bolgariji. V omenjenih državah so prav tako začeli z ekshibicijskimi turnirji, kateri pa so zaradi zanimanja hitro prerasli v prave tekmovalne turnirje, ki sedaj štejejo za svetovno snookeraško lestvico.

Štirje omenjeni tekmovalci so se po uvodni predstavitvi, med katero so jih gledalci bučno sprejeli, pomerili v dveh polfinalih in finalu. Polfinalni žreb, katerega je opravil mladi ljubitelj športa iz publike, je določil, da sta se na prvem obračunu večera pomerila Mark Selby in Murphy, v drugem pa Judd Trump in Neil Robertson. In že prvi obračun je zelo navdušil in dodobra nasmejal zbrano občinstvo. Selby in Murphy sta se ves čas šalila in zbadala drug drugega, posledično se igra ni nikoli ni do konca razvila v pravi dvoboj, kakršnih smo ljubitelji tega plemenitega športa vajeni iz velikih tekmovanj in svetovnega prvenstva. Oba sta večkrat izvedla veliko zabavnih udarcev, s katerimi sta navduševala in jih na pravem dvoboju ne bi nikoli izvedla. Britanca sta igrala na štiri dobljene 'frame', s 4:2 pa je na koncu slavil Selby, ki je tako potrdil status številke 1 svetovnega snookerja in se uvrstil v finale. V šestem 'framu' smo videli tudi najvišji 'brake' turnirja, ko je Selby pri enem obisku mize uspel nanizati 97 točk. Občinstvo si je močno želelo videti tudi stotico oziroma 'century brake', a mu je spodletelo na roza žogici, katero je poskušal pospraviti v sredinsko luknjo. Igralca sta po velikem aplavzu zapustila dvorano, središče pa sta zavzela Trump in Robertson. Ta obračun pa je že spominjal na tisti pravi snookeraški 'showdown'. V drugem polfinalu se gledalci niso veliko nasmejali, saj sta oba obračun vzela zelo resno in se je odločil šele v sedmem, odločilnem, 'framu'. Z zmago 75:4 in 4:3 skupno je Robertson potrdil uvrstitev v veliki finale.

Mark Selby in Shaun Murphy sta poskrbela za največ smeha v dvorani.
Mark Selby in Shaun Murphy sta poskrbela za največ smeha v dvorani. FOTO: Aljoša Kravanja

Murphy prevzel sodniške vajeti
Ker sta polfinalna dvoboja trajal dlje, od predvidenega časa, so se organizatorji odločili, da finalni dvoboj skrajšajo. Tako sta se Selby in Robertson pomerila na tri namesto pet dobljenih 'framov'. Ker je to nekoliko razočaralo zbrano občinstvo, pa so jih navdušile naslednje besede uradnega napovedovalca, ki je najavil, da bo finale sodil Shaun 'The Magician' Murphy. In ta odločitev ni razočarala ljubiteljev snookerja. Britanec je znova skrbel za šale in smeh v dvorani, ter neprestano zbadal oba finalista. Med dvobojem je celo priznal, da je delo sodnika snookerja nekaj najlažjega, kar je kadarkoli počel in da bi z veseljem zamenjal za svoj sedanji poklic igralca. V finalu je sicer slavil Selby, čeprav je Roberston z močnim 'brakom' 82 povedel z 1:0. Naslednji trije so nato pripadli številki ena, ki je tako kot prvi osvojil pokal Ljubljane. V zadnjem 'framu' je zmago s 3:1 potrdil z 'brakom', ki je štel 60 točk. Ob koncu so se vsi igralci še enkrat zahvalili organizatorjem in občinstvo, ter dejali, da upajo, da se bodo kdaj še lahko vrnili. Seveda je bil ekshibicijski turnir, namenjen predvsem promociji snookerja. Toda, če so bili igralci zadovoljni in če so gledalci pokazali navdušenje, zakaj ne bi v prihodnosti Slovenija dobila tudi pravega turnirja, katerega bi se udeležila vsa velika imena svetovnega snookerja. Gledalci so seveda najbolj pogrešali Roonija O'Sullivana, ki ima po svetu daleč največ navijačev in velja za najbolj talentiranega igralca vseh časov. Kdo ve? Morda pa 'The Rocket'preseneti prihodnje leto, ko organizatorji znova obljubljajo tovrstni poklon snookerju.

Izidi:

Finale:
Mark Selby - Neil Robertson 3:1

Polfinale:
Mark Selby - Shaun Murphy 4:2

Judd Trump - Neil Robertson 3:4

Neil Robertson je bil najbolj resen med vsemi, a se je v finalu tudi on nasmejal vragolijam Murphyja in Selbyja.
Neil Robertson je bil najbolj resen med vsemi, a se je v finalu tudi on nasmejal vragolijam Murphyja in Selbyja. FOTO: Aljoša Kravanja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodnik21
24. 12. 2016 17.56
Za Runčija bi pa še Gorenc plačov. Drgač pa super, bravo.
xxman.y
24. 12. 2016 15.22
-1
Najbolj naporen šport.
nejmarsaks
23. 12. 2016 20.07
+2
ronnie bo pršu takrat k bo nagrada vsaj 50jurčkov
r32i
23. 12. 2016 17.28
+9
Cool je bilo, Ronnie je sicer manjkal ampak ok. Edino vstop/izstop v dvorano mimo šanka (skozi bar) in glasnost ljudi v baru in koga v dvorani so malo motili vse skupaj.
Maddox
23. 12. 2016 18.08
+2
Jaa, men je zelo žal, da nisem mogel priti. Sem šele v sredo vidu, da je :) Samo karte so ble pa relativno drage?! 35€...
Mich Diam
23. 12. 2016 17.10
+4
To je bila pa res imenitna predstava v Tivoliju. Škoda, da ni bilo Roonja. Ta človek pa zelo malo razmišlja in mnogokrat ga še sodnik ne dohaja, ko mora postavljati nazaj barvne kuglice.