Drugi športi

FOTO: Prevc po poletu s Podlunškom: Najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju!

Murska Sobota, 28. 08. 2015 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski smučarski skakalni as Peter Prevc in najboljši slovenski akrobatski pilot in edini Slovenec v najhitrejši motošportni seriji na svetu Red Bull Air Race Peter Podlunšek, sta tokrat letela skupaj. Gorenjec je lahko občutil, česa vse je sposoben Prekmurec.

"To je bilo najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju," je v petek po pristanku na murskosoboško letališče povedal superšportnik Peter Prevc. Peter Podlunšek, najboljši slovenski akrobatski pilot in edini Slovenec v najhitrejši motošportni seriji na svetu Red Bull Air Race, je izzval dobitnika dveh olimpijskih odličij, malega kristalnega globusa in prvega skakalca na svetu, ki je preletel 250 metrov.

Prevc, ki se v zraku počuti kot riba v vodi, ni imel nobenega zadržka, da ne bi sprejel izziva. Odporen na vrtoglavico, vajen hitrosti in težkih telesnih obremenitev se je na trdna tla po precejšnjem obračanju v zraku vrnil nasmejan in z zdravo barvo na obrazu.

Pred poletom s Podlunškom je Prevc povedal, da je še najbolj zanimivo pri vsem tem, da ne ve, kaj lahko sploh pričakuje. "Nekaj izkušenj z letenjem sicer imam, poznam na primer občutek prostega pada, saj sem že večkrat skočil s padalom, vem pa, da bo tole nekaj čisto drugega." je za spletno stran Red Bulla povedal simpatični sogovornik z Gorenjskega, tik preden so se mu uresničile najbolj divje sanje.

Dan je bil za doživljanje preizkušenj v stilu slovitega holivudskega filma iz osemdesetih prejšnjega stoletja Top Gun kot naročen, v zraku so bili padalci ter vojaška letala in nasploh se je na najstarejšem slovenskem letališču kot se spodobi več dogajalo v zraku kot na tleh.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Tina Torelli

Po skrbnem pregledu opreme je Podlunšek Prevcu dal nekaj osnovnih informacij glede poleta. Povedal mu je, da bosta letela 400 km na uro in da naj s pogledom ves čas gleda zemljo, ker bo tako stabiliziral možgane. "Ne bom te izpostavil tako hudim obremenitvam, kot jih doživljam sam, zato pa ti bo velik izziv orientacija. Ko bova letela nižje, boš bistveno bolj občutil hitrost, mi je pa žal, da ni tu niti enega pilona - občutek, ko greš z 8 m širokimi krili skozi vratca, ki so narazen le 12 m, je res nekaj posebnega. Sicer pa je najbolj pomembno, da se čim bolj sprostiš in mi zaupaš," je Prevca pripravil Podlunšek.

Petra sta se s poleta vrnila takšna, kot da bi šla na sprehod v ljubljanski Tivoli, čeprav je s tal vse skupaj delovalo precej ekstremno. Na vprašanje, kaj se mu je dogajalo v glavi med poletom, je Peter Prevc v šali odgovoril: "Enkrat sem pomislil, ali mi bo treba uporabiti padalo, ki sem ga imel na sebi."

Prihodnji teden se Peter Prevc odpravlja na priprave, Peter Podlunšek pa na šesto tekmo v sezoni - najboljši piloti na svetu bodo 5. in 6. septembra leteli na dirki v avstrijskem Spielbergu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
29. 08. 2015 14.10
-1
srebrnibreg
29. 08. 2015 14.28
+1