Drugi športi

Gabrovec po 20 letih odstopil z mesta predsednika JZS

Maribor, 11. 12. 2014 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec je na seji izvršnega odbora JZS podal odstopno izjavo. Zvezo je vodil 20 let, šport pa je medtem nanizal vrsto vrhunskih uspehov, med drugim tudi zlato olimpijsko kolajno leta 2012 v Londonu.

Bogdan Gabrovec je z mesta predsednika JZS odstopil zaradi kandidature za predsednika OKS. Izvršni odbor je njegovo odstopno izjavo sprejel, do volilne skupščine leta 2016 pa bo naloge predsednika začasno opravljal dosedanji prvi podpredsednik Darko Mušič. Enainšestdesetletni Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je uspešno vodil Judo zvezo Slovenije pet mandatov. Pod njegovim vodstvom je Urška Žolnir na olimpijskih igrah v Londonu 2012 osvojila prvo žensko zlato olimpijsko odličje za Slovenijo. Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je na minulih volitvah za predsednika Judo zveze Slovenije prejel vseh 51 glasov prisotnih kandidatov in vseskozi užival podporo klubov. Čeprav je ob zadnji izvolitvi na mesto predsednika JZS dejal, da bo na čelu organizacije ostal tudi v sedanjem olimpijskem obdobju do leta 2016, pa si je ob kandidaturi za predsednika OKS premislil in kandidaturo pogojeval s prenehanjem funkcije v matični zvezi. Povezanost in sodelovanje z Mariusom Vizerjem, predsednikom SportAccorda in Mednarodne judo zveze, so Gabrovcu omogočile povečanje izjemnega napredka juda na domačih tleh, med drugim je Ljubljana leta 2013 gostila tudi mladinsko svetovno prvenstvo, že pred tem pa je bilo v Mariboru 2002 evropsko člansko prvenstvo, v Kopru pa kadetsko EP leta 2009.

Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec
Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec FOTO: Damjan Žibert

"Reči moram, da je bilo v slovenskem judu s športnega vidika doseženo skoraj vse, manjkata nam edino še moška kolajna na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah. Dvajset let je dolga doba, v naši zvezi pa ni razlogov za moj odstop v kakšnih notranjih trenjih, odločil pa sem se, da je 20 let tista doba, ko ugotoviš sam pri sebi, da je prišel čas, ko prepustiš mesto komu drugemu. Zveza je stabilna, ni težav, tudi finančnih ne, zgradili smo sistem, ki ne bo doživljal pretresov. Do naslednjih volitev bo posle vodil prvi podpredsednik in ne glede na to, ali 16. decembra dobim volitve v OKS, je ta moja odločitev dokončna," je dejal Gabrovec o razlogih za predčasni odstop z mesta predsednika JZS. Slovenija je v 20 letih osvojila številne kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih, med drugim tudi tri olimpijske. "Prelomnih trenutkov je bilo veliko. Po osamosvojitvi smo začeli postavljati nov sistem v organizacijsko tekmovalnem smislu. Leta 2002 so prišle prve evropske kolajne na EP v Mariboru, potem prva kolajna na OI 2004, ko smo odprli tudi olimpijska mednarodna vrata, ki so zelo pomembna pri prepoznavanju športa na slovenskih tleh. Uspehi so se nadaljevali, tako da zdaj mnogi že jemljejo naše kolajne kot samoumevne," je dejal Gabrovec, ki si za velik uspeh šteje tudi razmah juda na slovenskih tleh: "Začeli smo s 17 klubi, danes pa imamo že 82 klubov brez sivih lis v Sloveniji, tako da je judo prisoten povsod." Za svojega naslednika vidi Darka Mušiča. "Kot naslednika vidim zdajšnjega prvega podpredsednika Darka Mušiča, mladega in zagnanega judo delavca, ki že zdaj en del življenja posveča judu kot direktor kluba Branik Broker. Ob tem ne bom rekel, da so čevlji, ki ga čakajo, veliki, so sprejemljivi, mislim, da bo prišel na dobro postlano posteljo, tega mi pred leti nismo imeli," je še dejal Gabrovec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
12. 12. 2014 08.01
+1
Spet Janković na sliki !!!!!! A brez njega pa ne gre ??