Drugi športi

VIDEO: Gajser tretji v Trentinu in še vedno vodilni v SP

Trento, 15. 05. 2016 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Antonio Cairoli je zmagovalec osme dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Na domači preizkušnji v Pietramurati je premagal Francoza Romaina Febvreja, tretji pa je bil slovenski dirkač Tim Gajser, ki je z novimi stopničkami, že osmimi v sezoni, ohranil skupno vodstvo v SP. Zdaj ima 335 točk, drugi Febvre pa 331.

Italijan Antonio Cairoli je zmagovalec osme dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Na današnji domači preizkušnji v Pietramurati je premagal Francoza Romaina Febvreja, tretji pa je bil Tim Gajser. Zanj so to že osme stopničke v sezoni, s 36 točkami iz Trentina pa je obdržal vodstvo v SP. Zdaj ima 335 točk, drugi Febvre pa 331. Gajserju sta za nove stopničke zadostovali dve četrti mesti v obeh vožnjah, pri čemer je v drugi vožnji že vodil, a se je po padcu moral vračati s šestega mesta. To vožnjo je dobil Febvre pred Cairolijem in Jevgenijem Bobriševim. V prvi vožnji je zmagal Cairoli, drugi je bil Nemec Maximilian Nagl, tretji pa Belgijec Kevin Strijbos. Skupno na dirki je Cairoli zbral 47 točk, Febvre 40, Gajser pa 36. Pravzaprav dirka ni bila domača le za Cairolija, temveč predvsem za Gajserja. Kajti navijači, pretežno oblečeni v rumeno in v znamenju njegove številke 243, so povsem preplavili okolico proge, na posameznih sektorjih pa so popolnoma izrinili in preglasili druge privržence motokrosa. Po številu zastav pa so Slovenci skorajda že spomnili na Planico in brez težav "premagali" gostitelje Italijane. Ob takšni podpori je Gajser odlično začel konec tedna, kjer je pred letom dni zmagal v razredu MX2 in postavil temelje za svoj bliskovit napredek.

Tim Gajser
Tim Gajser FOTO: Honda

V kvalifikacijah je četrtič v sezoni za seboj pustil vso konkurenco, danes, ko so se vremenske razmere precej spremenile (namesto dežja je dirkače pričakala precej suha steza in sončno vreme), pa je želel dokazati, da lahko nadaljuje izjemno serijo v sezoni, kjer je v prvih sedmih dirkah vselej stal na stopničkah in dobil že štiri dirke (Katar, Argentina, Mehika, Latvija). A povsem po načrtih danes ni šlo. V prvi vožnji je slabše startal in v prvem krogu padel že na 18. mesto, s katerega se je sicer hitro prebijal naprej, vendar povsem na vrh ni mogel. Dolgo časa je bil peti, tik pred koncem pa je po ostrem boju premagal Jeremyja van Horebeeka in se prebil na četrto. To je bilo dobro izhodišče za drugo vožnjo, kjer je bil start povsem drugačen. Gajser je dosegel "hole shot" za najboljšega dirkača na startu in povedel, že po nekaj krogih pa si je nabral takšno prednost, da ga tekmeci že niso več videli. A je nato sredi preizkušnje naredil napako, zapeljal ob rob steze in poletel čez krmilo motorja. Izguba je bila precejšnja, preden se je pobral in spravil sebe ter motor nazaj v pravo smer, je bil šesti. Tako ga je spet čakal trd boj za vrnitev med najboljše, podobno kot v prvi vožnji pa je nazadnje prišel do četrtega mesta. To je bilo ravno dovolj, da je skupno še ujel stopničke. Za njim sta točko zaostala Strijbos in Nagl s po 35. "Vse me boli, ampak ne bo hudega. Sem pa malo razočaran, v prvi vožnji sem slabo startal in se potem vračal naprej. V drugi je bil start bistveno boljši, vse sem imel pod nadzorom, potem pa sem naredil neumno napako. Vseeno hvala vsem, ki me vedno podpirajo, še posebej pa mojim navijačem, ki so se tukaj res izkazali," je po dirki dejal Gajser. Slovenci so v Pietramurati res pripravili izjemno navijaško vzdušje, po koncu druge vožnje so preplavili iztek proge in tudi z dimnimi baklami proslavili uvrstitev svojega dirkača.

Na dirki je nastopil še en slovenski dirkač Peter Irt; v prvi vožnji je bil 25., v drugi pa 20., tako da je osvojil prvo letošnjo točko za SP, skupno pa je bil 23.

Sezona se bo z deveto dirko nadaljevala v španski Talaveri de la Reini čez 14 dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ggargamell
16. 05. 2016 11.15
+9
če nebi 3x na tekmo padu bi bil skos 1 ampak vseen čestitke norc :)
motokrosistka
15. 05. 2016 22.45
+28
24.ur lahko vas je sram da v oddaji na tv-ju pri športu niste tut besede povedal od Gajserja, ampak govoril samo od fuzbala in ostalih športov k pomožnosti sploh ni nobenga slovenca umes!!!
CURVANORD Zanetti
16. 05. 2016 08.53
+9
Ker nimajo denarja da bi se kdo od snemalcev in novinarjev odpeljal na tekmo.Decko je v drugi dirki suvereno vodil do padca,je pol tudi vozil na mejah zmogljivosti.Se vedno ostaja vodilni in to je pomembno
Peter Knechtl
15. 05. 2016 22.05
+9
svetovna dirka :D skoda da tim ni tako konstanten kot je hiter. bo se z leti stabiliziral. to je njegova prva sezona v kraljevem razredu pa mu trenutno fantastično kaze. upam da bo zdrzal in osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu!
HAILWOODmike
15. 05. 2016 19.12
+35
Kakšne borbe...kakšna hitrost našega tima!!!! Svaka mu čast! Res sem ponosen da jih poznam! Pa vsi ki vozijo motokros v svetovni špici, so gladiatorji brez primere!!!! Nobena sekunda podarjena, borba za vsak meter! Upam da bo folk uvidel prave ase....in jih nagradil...ne pa da se zija nek fuzbal itd....
el_salvador
15. 05. 2016 19.34
-22
Dolgcajt za gledat.. za vozit je druga pesem..
HAILWOODmike
15. 05. 2016 20.27
+14
Dolgcajt za gledat???? Meni je gledat fantasticno!
el_salvador
15. 05. 2016 20.48
-9
waga7
15. 05. 2016 18.17
+17
Bravo, Tim! Vedno poskrbiš za pestro nedeljsko popoldne. Śe vedno si zmagovalec, ,da bo le brez poškodb.
5TIG
15. 05. 2016 17.57
+26
Bravo Tim,kar korajžno naprej. Tudi najboljšim se napake dogajajo. Nič zato. Bravo Tim The doctor.