Drugi športi

Grčija v Solunu končala zmagoviti niz Slovenije v svetovni ligi

Solun, 26. 06. 2016 22.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je predtekmovalne nastope v tretji kakovostni skupini svetovne lige končala s porazom, prvim nasploh. V zadnji tekmi turnirja v Solunu jo je premagala Grčija, izid je bil 3:1 (23, -22, 21, 27).

Selektor slovenskih odbojkarjev Andrea Giani.
Selektor slovenskih odbojkarjev Andrea Giani. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija, ki je prve tri nize igrala neprepričljivo v vseh elementih, zadnjega pa z rezervno postavo (zasluži si pohvale), je predtekmovanje vseeno končala na prvem mestu, v polfinalnem dvoboju zaključnega turnirja - ta bo konec tedna v Frankfurtu, pa se bo z Grčijo pomerila še enkrat. Že pred obračunom z Grčijo je bilo jasno, da se bo Slovenija na zaključnem turnirju, ki bo v petek in soboto v Frankfurtu, borila za napredovanje v drugo kakovostno skupino. Isto je veljalo za Grke, ki so sicer po šokantnem porazu proti Katarju prišli v nevarnost, toda tudi če se ne bi rešili sami, bi jim šli na roko drugi rezultati. Jasno je tudi bilo, da bo Slovenija predtekmovanje končala na prvem mestu, lahko bi si tudi izbirala tekmeca (Grčijo, če bi izgubila). A kapetan Tine Urnaut je odločno zavrnil kakršna koli preračunavanja. "Tudi proti Grkom gremo na zmago in to s 3:0," je Korošec dejal pred obračunom s tradicionalnimi tekmeci, ki so tokrat igrali brez njihovega velikega prijatelja Mitra Đurića. Naturalizirani Grk je zaradi bolezni ostal v hotelu.

Na krilih glasnih navijačev se jim to ni dosti poznalo. Čeprav so slabo začeli in po blokih Alena Pajenka in Mitje Gasparinija ob prvem odmoru zaostajali s 5:8, nekaj trenutkov pozneje pa po asu Gasparinija tudi s 6:11, pa so nato s serijo sedmih zaporednih točk, ki so bile v večji meri posledica slovenskih napak, pred končnico povedli z 21:18, kar jim je na koncu tudi zadostovalo za vodstvo 1:0. Zelo podoben potek je imel tudi drugi niz. Gosti so na začetku ušli, po asu Klemna Čebulja so vodili z 11:7, toda domači so jih na 15. točki ujeli. Obetal se je dramatičen zaključek, toda do njega vendarle ni prišlo, za kar je poskrbel predvsem Čebulj, ki je najprej dosegel as za vodstvo 19:16, nato pa še pomembno točko, ko je bilo videti, da se bo tekmec spet povsem približal. Po točki Gasparinija je Slovenija povedla s 24:20, nato zapravila dve zaključni žogi, tretjo pa je s prvim tempom v izenačenje vendarle spremenil Pajenk.

Tako kot v prvih dveh nizih Slovenci, so v tretjem, v katerem sta v igro vstopila mladi Sašo Štalekar in Alen Šket, na začetku ušli Grki, ki so izkoristili nezbrano igro tekmecev in vodili 14:9. A tudi vloga lovcev Slovencem ni ustrezala, največ so se približali na dve točki, resno priložnost za znižanje na eno točko pa so imeli le pri rezultatu 18:20, ko je v protinapadu žogo v out poslal Šket. V četrtem nizu je na igrišče prišla druga postava Slovenije, v igro so vstopili še podajalec Gregor Ropret, libero Klemen Hribar, Jan Klobučar in Tonček Štern. Rezervisti so se vzorno borili, bili ves čas za petami tekmecev, najprej rešili zaostanek 22:24, nato ubranili še nekaj zaključnih žog, toda preobrat jim kljub dobri igri vendarle ni uspel.

Izid:

Grčija ‒ Slovenija 3:1 (23, -22, 21, 27)
Grčija: Gkaras, Papalexiou, Terzis, Stivachtis 5, Petreas 7, Zisis, Andreadis 6, Smaragdis, Koumentakis 19, Dalakouras, Fragkos 15, Protopsaltis 11, Aspiotis.
Slovenija: Štern 4, Pajenk 5, Šket 8, Gasparini 15, Hribar, Vinčić 1, Štalekar 5, Koncilja 5, Klobučar 5, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 3, Čebulj 11, Purič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.