Drugi športi

Hamilton z drugega štartnega položaja pred Rosberga in prvič v sezoni na vrh skupnega seštevka

Mogyorod, 24. 07. 2016 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanski dirkač Mercedesa Lewis Hamilton je z moštvenim kolegom Nicom Rosbergom na madžarskem dirkališču Hungaroring poskrbel za novo dvojno zmago srebrnih, s katero se je Otočan prvič v sezoni prebil povsem na vrh skupnega seštevka, kjer ima zdaj pred nemškim sotekmovalcem Rosbergom šest točk prednosti. Tretje mesto Danielu Ricciardu (Red Bull).

Britanec je ob povratku v bokse proslavljal v svojem slogu.
Britanec je ob povratku v bokse proslavljal v svojem slogu. FOTO: AP

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je dobil enajsto dirko sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na Madžarskem je premagal moštvenega sotekmovalca Nemca Nica Rosberga, s tem uspehom pa je tudi, prvič v sezoni, ob 30. obletnici madžarskega dirkališča prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Tretji je bil Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull). Rosberg je na Madžarsko prišel le s točko prednosti, a je priložnost za obrambo minimalnega naskoka zapravil že na startu, ko ga je moštveni tekmec prehitel v prvih sekundah. Hamilton je vodstvo obdržal do konca, zdaj ima v SP 192 točk, Rosberg pa šest manj. Za svetovnega prvaka je nedeljska zmaga že peta v karieri na tem prizorišču, s čimer se je izenačil z Nemcem Michaelom Schumacherjem. Naslednja dirka SP bo že čez teden dni v Nemčiji. Ne preveč razburljiva dirka formule 1 v Budimpešti je vendarle prinesla pomembno spremembo prav na vrhu. Po zmagi Hamiltona namreč v SP ne vodi več njegov moštveni sotekmovalec Rosberg, ki je bil na Madžarskem drugi, pač pa si je svetovni prvak Hamilton z 48. zmago v karieri privozil tudi vodstvo v seštevku. Rosberg je tako prav pred domačo dirko, Nemčija bo čez teden dni naslednja postaja svetovnega prvenstva, ki se je z nedeljsko 11. od 21 dirk že prevesilo v drugo polovico, ostal brez skupnega vodstva. Prednost se je že nekaj časa topila, pred Hungaroringom je znašala le eno točko, dokončno pa se je stopila v Budimpešti.

Prednost prvega startnega položaja, ki si ga je Rosberg priboril v kaotičnih in zaradi dežja ter trčenj močno razvlečenih sobotnih kvalifikacijah, je trajala le nekaj metrov, potem pa se je Hamilton prebil pred Rosberga. Tam je tudi ostal, z izjemo postankov v boksih je prednost na prvem mestu zadržal do konca. Ni bila velika, a je bilo vseeno dovolj, da v zadnjih krogih ni prišlo do preveč bližnjih stikov med obema dirkačema Mercedesa, kar je verjetno najbolj razveselilo vodilne v ekipi, ki so v tej sezoni že večkrat dobivali sive lase zaradi neumnih medsebojnih trčenj obeh svojih dirkačev. Zmaga Hamiltona pomeni, da je po 126 dneh spet na vrhu SP, s petimi zmagami na madžarskem prizorišču pa je še popravil dosežek Schumacherja, ki je na Hungaroringu slavil štirikrat. Zdaj ima Britanec 192 točk, šest več kot Rosberg, ki bo Madžarsko tako zapustil z mešanimi občutki. Začelo se je dobro, s podpisom nove dveletne pogodbe v petek, nadaljevalo tudi z zmago v kvalifikacijah, danes pa z drugim mestom ne more biti povsem zadovoljen.

"Hvala navijačem, ki so bili odlični. Start je tokrat res odločal. V ekipi smo postavili odlično strategijo, zato gre zahvala tudi njim. Kakšen super dan," je bil navdušen Hamilton po skupno že 48. zmagi v karieri, s katero se vztrajno približuje Alainu Prostu na drugem mestu večne lestvice zmagovalcev formule 1. Na prvem je verjetno še dolgo nedosegljivi Schumacher z 91 uspehi, Prosta pa bi lahko Hamilton, če bo nadaljeval trend zadnjih uspehov (zdaj ima že pet zmag v sezoni), prehitel že kmalu, saj ima Francoz 51 zmag. "Start je bil zelo pomemben in žal sem tam nekaj izgubil. Skušal sem se vrniti, toda Lewis je bil premočan in ga nisem mogel prehiteti," je dirko opisal Rosberg. V ozadju boja srebrnih in spremembe na prvem mestu v SP je bil boj za zadnjo stopničko. Dobil ga je Daniel Ricciardo v Red Bullu, čeprav je bil v zadnjih krogih Sebastian Vettel s Ferrarijem blizu. "Vesel sem, da sem na stopničkah. Veseli me tudi, da vse bolj napredujemo," je dejal Avstralec. Za njima sta imela še en oster boj ekip s krili in rdečih Max Verstappen in Kimi Räikkönen; slednji je nekaj krogov pred koncem mladega Nizozemca napadel in pri tem poškodoval dirkalnik, nazadnje pa ostal na šestem mestu. Za prepričljivo vodilnima Mercedesovima dirkačema (192-186) je tretji v SP tudi danes tretji Ricciardo (115), četrti je Räikkönen (114), peti pa Vettel (110).

Izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:40:30,115
(povp. hitrost: 183,978 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 1,977
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 27,539
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 28,213
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 48,659
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 49,044
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1 krog
8. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1 krog
9. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1 krog
10. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog

SP skupno (11):
- dirkači:
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 192 točk
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 186
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 115
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 114
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 110
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 100
7. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 56
8. Sergio Perez (Meh/Force India) 47
9. Felipe Massa (Bra/Williams) 38
10. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 30

- konstruktorji:
1. Mercedes 378 točk
2. Ferrari 224
3. Red Bull 223
4. Williams 94
5. Force India 74
6. Toro Rosso 45
7. McLaren 38
8. Haas 28
9. Renault 6
10. Manor 1

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mxman
24. 07. 2016 20.00
+2
no so se zmenil dokoncno da mora bit hamilton prvak haha
.jest
24. 07. 2016 19.08
+0
A danes je bila dirka?
SENNA1
24. 07. 2016 17.00
+0