Iaaf zaradi podkupnine suspendiral Frankieja Fredericksa

Mednarodna atletska zveza je začasno suspendirala člana sveta Iaaf Frankieja Fredericksa, ker naj bi podjetje nekdanjega sprinterskega zvezdnika v zameno za glas na volitvah za olimpijske igre 2016 prejelo plačilo s strani drugega podjetja.

Podjetje, ki je v lasti Pape Massate Diacka, sina nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Lamineja Diacka, naj bi 2. oktobra 2009 nakazalo 299.300 ameriških dolarjev na račun podjetja na Sejšelih, pri tem pa je bila razkrita povezava z nekdanjim namibijskim atletom Frankiejem Fredericksom, ki je bil v volilni komisiji Mednarodnega olimpijskega komitetaj (Mok) ob izboru prireditelja olimpijskih iger 2016.

Štirikratni dobitnik srebrnega olimpijskega odličja 49-letni Fredericks je na račun obtožb povedal: "Kategorično zanikam vsakršno direktno ali indirektno vpletenost v prekrške in lahko potrdim, da nikoli nisem kršil zakona ali pravil etike v zvezi z volitvami Mednarodnega olimpijskega komiteja."

Fredericksa je že pred tem izstopil iz posebne delovne skupine IAAF, ki preiskuje ruski doping, v njej ga je zamenjal slovenski rekorder v skoku v višino Rože Prezelj. Nekdanji atlet je predsednik atletske komisije IAAF in s tem član sveta mednarodne zveze. Na nov položaj ga je imenoval predsednik IAAF Sebastian Coe.

Sebastian Coe, Frankie Fredericks

Sebastian Coe in Frankie Fredericks. (Foto: AP)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev