Drugi športi

Jamajška protidopinška organizacija lani kar šest mesecev ni opravljala testiranj

Lozana, 15. 10. 2013 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svetovna protidopinška agencija Wada bo podrobno proučila delovanje jamajške organizacije za boj proti dopingu v športu. Za preiskavo delovanja jamajške podružnice so se odločili zaradi sumov o pomanjkljivem nadzoru.

Jamajška atletska zveza je letos doživela udarec za udarcem, ko je na dopinških testih padlo pet atletov, med drugimi Asafa Powell, Sherone Simpson in Veronica Campbell-Brown, ki pa je jamajška atletska zveza ni kaznovala, temveč ji je izrekla le opomin. Razlog za začetek preiskave so navedbe nekdanje direktorice jamajške protidopinške organizacije Jadco Renee Anne Shirley, da med januarjem in julijem 2012, ko so potekale priprave atletov na poletne olimpijske igre v Londonu, niso opravili niti enega resnega testiranja svojih atletov.

Med dopinškimi grešniki se je znašel tudi Asafa Powell.
Med dopinškimi grešniki se je znašel tudi Asafa Powell. FOTO: Reuters

Nato je sledila klofuta z jamajške strani. V afero se je vpletla tudi jamajška premierka Portia Simpson-Miller, ki je uslužbence Wade uradno povabila na obisk, vendar pa so predstavniki svetovne organizacije izvedeli, da lahko tamkajšnja komisija Jadco prošnji za obisk mednarodnih preiskovalcev ugodi šele prihodnje leto.

Takšno izmikanje bi lahko imelo daljnosežne posledice. Wada bi lahko jamajško zvezo postavila na črn seznam ter razglasila, da ne izpolnjuje pravilnika svetovne protidopinške agencije, kar bi lahko za posledico imelo začasen suspenz ter začasno izključitev jamajških športnikov, med njimi tudi svetovnega superzvezdnika Usaina Bolta, z mednarodnih tekmovanj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomy 14
16. 10. 2013 00.43
-1
zakaj sploh trenirajo če si z tem sranjem zajebejo vso karijero? prepovedat vse substance po velike kazni nabit.