Drugi športi

Janja Garnbret in Domen Škofic v Franciji poskrbela za dvojno slovensko zmago

Briancon, 24. 07. 2016 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska športnoplezalna junaka Janja Garnbret in Domen Škofic na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v francoskem Brianconu nista ugnala le vseh tekmecev, ampak tudi dež, ki je močno otežil plezanje v finalu. V soboto zvečer sta že drugič v tej sezoni skupaj stopila na najvišjo stopničko.

Domen Škofic.
Domen Škofic. FOTO: Luka Fonda

17-letna Korošica Janja Garnbret je prepričljivo zmagala že tretjič zapored, medtem ko je 22-letni Radovljičan Domen Škofic vpisal drugo letošnjo zmago. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je tako na prvih treh tekmah sezone zbrala pet od šestih zmag. Škofjeločan Urban Primožič je v svojem drugem letošnjem finalu dosegel sedmo mesto. Neusmiljeni dež je otežil plezanje najuspešnejših v finalu, a ni mogel zmesti slovenske šampionke Janje Garnbret (Šaleški AO), trdno odločene, da po vrhovih v kvalifikacijah in polfinalu doseže tudi vrh finalne smeri. "Smer je bila enkratna in ravno prav težka. Med smerjo sem zelo uživala ne glede na to, da so bili oprimki vlažni, stena pa na nekaterih delih mokra. Čeprav mi je dva oprimka pod vrhom zmanjkalo časa, sem se še vseeno veselila neuradnega vrha. Zmaga pa je še boljša, ker nama je z Domnom ponovno uspelo skupaj stati na najvišji stopnički," je bila navdušena, ko si je priplezala še tretjo zaporedno zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju.

Potem ko je vso konkurenco ugnala že na uvodnih dveh tekmah sezone v Villarsu v Švici in francoskem Chamonixu, je 17-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu zmagala tudi v Brianconu v Franciji. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Avstrijki Jessica Pilz in Magdalena Röck. Janjini najresnejši tekmici, Južnokorejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven, s katerima je na prvih dveh tekmah skupaj stala na zmagovalnih stopničkah, sta ostali brez odličij. Moški finale so zaradi močnega dežja prestavili na pozen večer, vendar je Škofic (ŠPO PD Radovljica) zbral dovolj koncentracije in moči za zahtevno finalno smer ter svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu. "Sploh ne vem, kaj naj rečem, čeprav nama je z Janjo uspelo že v Chamonixu, mi je ponovno neverjetno vse skupaj. Po katastrofi v Villarsu mi je spet uspelo sestaviti vrhunsko plezanje. V finalni smeri sem skoraj padel po nekaj gibih, ko sem brezglavo lovil oprimek in skoraj zgrešil. Zaradi tega sem do kapnika na koncu strehe plezal izjemno zategnjeno, tam pa sem se lahko ponovno zbral in zaključil tako, kot je treba," se je 22-letni Radovljičan veselil svoje druge letošnje zmage, medtem ko je bil na drugi tekmi trinajsti. Drugi je bil Francoz Romain Desgranges, tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Seanu McCollu.

Janja Garnbret.
Janja Garnbret. FOTO: Luka Fonda

Drugi slovenski finalist Urban Primožič (PK Škofja Loka) je kljub napaki v finalu ohranil sedmo mesto iz polfinala: "Zadovoljen sem z drugo letošnjo uvrstitvijo v finale, kjer ni šlo vse po načrtih. Na ogrevanju sem se počutil dobro, prav tako tudi v samem začetnem delu smeri. V srednjem delu pa sem na žalost storil preveliko napako, ko mi je med vpenjanjem spodrsnila noga. Vseeno sem zadovoljen s končnim sedmim mestom in motiviran za prihajajoče tekme." Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, je bil zadovoljen: "Še ena zmaga Janje in Domna ter ponovni finale za Urbana je nov izkupiček tretje tekme svetovnega pokala. Za nami je odlična tekma v zelo težkih razmerah, saj do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali bo zaradi dežja sploh izpeljana. Sicer bi odpoved finala avtomatsko pomenila dvojno zmagoslavje za Slovenijo, saj sta Janja in Domen vodila že po polfinalu, a so tekmovalci želeli pošten boj v finalu. Medtem ko je Urbanu v finalu žal zdrsnilo, si Janja in Domen te napake nista privoščila. Odplezala sta brezhibno in oba osvojila svojo tretjo zmago v karieri." 

Na francoskem prizorišču, ki najboljše plezalce in plezalke gosti že od leta 2010, je slovenske barve zastopalo osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. V polfinalu sta nastopili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 17. mesto, in Rebeka Kamin (AO PD Domžale) na končnem 24. mestu. V kvalifikacijah so tekmovanje sklenili Martin Bergant (PK Škofja Loka, 38.), Veronika Meke (DPK Šmartno, 39.) in Milan Preskar (PK Škofja Loka, 50.). Trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič v Franciji ni nastopila, saj se bo v letošnji sezoni udeležila le posameznih tekem. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letošnji sezoni v težavnostnem plezanju daleč vodilna po zmagah, saj jih je na treh tekmah zbrala že pet od šestih. Garnbretova je zmagala na vseh treh tekmah, na prvi in tretji pa je na najvišji stopnički stal tudi Škofic. V finalu je enkrat plezala še Markovičeva ter dvakrat Primožič, ki je s petim mestom v Villarsu izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Športne plezalce čaka krajši premor, nato pa tekme v Imstu (Avstrija) 19. in 20. avgusta, Arcu (Italija) 26. in 27. avgusta, Xiamenu (Kitajska) 22. in 23. oktobra ter za konec sezone 26. in 27. novembra še v domačem Kranju (Slovenija). Športnoplezalna elita se bo letos pomerila tudi na svetovnem prvenstvu (težavnost in balvani), ki bo od 14. do 18. septembra v Parizu (Francija).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hardwear
24. 07. 2016 21.39
+2
Bravo......postajamo se mocnejsi.......upam da bo plezanje olimpijska disciplina 2020...