Drugi športi

Janja Garnbret stopila na svetovni prestol v težavnostnem plezanju, Mina Markovič bronasta

Pariz, 17. 09. 2016 22.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na svetovnem prvenstvu v Parizu je bila sobota izjemno uspešna za slovensko plezanje. Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju, Mina Markovič pa je bila na SP bronasta.

Janja Garnbret je s slovensko delegacijo proslavljala osebni uspeh, ki pa ni bil edini ...
Janja Garnbret je s slovensko delegacijo proslavljala osebni uspeh, ki pa ni bil edini ... FOTO: Luka Fonda

Slovensko športno plezanje ime dve novi svetovni junakinji. Še ne polnoletna Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju, Mina Markovič pa je največji dosežek Garnbretove dopolnila z bronasto kolajno za popoln slovenski večer na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu. Garnbretova, ki bo naslednjega marca dopolnila 18 let, je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci osvojila naslov svetovne prvakinje. Pred tem je v mlajših kategorijah osvojila vse, kar se je osvojiti dalo. Gre za šele drugo slovensko zlato kolajno na članskih svetovnih prvenstvih ter prvo v zadnjih 15 letih. Pred tem je zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Winterthuru osvojila Martina Čufar, ko je bila Garnbretova stara komaj dve leti. 

Korošica je v Pariz pripotovala s sijajno popotnico treh zmag v svetovnem pokalu ter zanesljivim mestom vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. V prenovljeni dvorani Bercy je nadaljevala v tem slogu. Na svojem prvem svetovnem prvenstvu med članicami se ni niti najmanj ustrašila konkurence. Prikazala je izjemno formo in odločenost, ko prvega mesta ni izpustila iz rok v vseh treh krogih tekmovanja, vodilna po kvalifikacijah, najboljša je bila tudi v polfinalu, naslov svetovne prvakinja pa je potrdila na najlepši možni način z osvojenim vrhom smeri in dvignjeno pestjo.

Zelo dobra je bila tudi enajst let starejša Markovičeva. V kvalifikacijah sta Slovenki delili prvo mesto, v polfinalu sta bili najbolj prepričljivi, Markovičeva se je uvrstila tik za moštveno kolegico, v finalu pa je padla pod vrhom (43+), na mestu kjer sta padli še dve tekmovalki. Vrh smeri sta v finalu osvojili najboljši plezalki v tej sezoni, ob Garnbretovi še Belgijka Anak Verhoeven, ki pa je bila zaradi slabšega polfinala na koncu srebrna. Verhoevenova je trenutno druga v seštevku svetovnega pokala. Svetovna prvakinja izpred dveh let Južnokorejka Jain Kim je ostala brez kolajne na četrtem mestu. Gre za novi slovenski kolajni v mozaiku sijajnih uspehov slovenskega športnega plezanja na tekmovanjih najvišje ravni v težavnosti.

Maja Vidmar je bila na prvenstvih leta 2007 in 2009 bronasta v Avilesu in Xiningu, pred dvema letoma pa je bila Slovenija dvakrat srebrna po zaslugi Markovičeve v težavnosti na SP v Gijonu ter Jerneja Krudra v balvanih na SP v Münchnu, Markovičeva je takrat domov prinesla tudi bron v kombinaciji treh disciplin, težavnosti, balvanih in hitrosti. Z novimi stopničkami in bronom pa je sklenila tudi tokratno svetovno prvenstvo.

Slovenija ima še eno zelo vroče železo v ognju. Prvenstvo se bo sklenilo v nedeljo popoldan z moškim finalom v težavnosti. Na startu finala bo tudi najboljši Slovenec in vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Domen Škofic, ki je v odločilni krog tekmovanja napredoval z drugim izidom polfinala. Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2018 v Innsbruck, športno plezanje pa se je, sicer v drugačnem formatu kot na svetovnem prvenstvu, v ospredju je hitrost, v kateri Slovenci sploh ne tekmujejo, uvrstilo tudi na spored poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2020 v Tokiu.

Izidi, SP:
- težavnost, ženske, finale:
 1. Janja Garnbret (Slo)             vrh
 2. Anak Verhoeven (Bel)             vrh
 3. Mina Markovič (Slo)              43+
 4. Jain Kim (JKo)                   43+
 5. Jessica Pilz (Avt)               43+
 6. Julia Chanourdie (Fra)           25+
 7. Claire Buhrfeind (ZDA)           23+
  . Magdalena Röck (Avt)             23+
  . Alina Ring (Švi)                 19
...
21. Rebeka Kamin (Slo)
27. Tjaša Kalan (Slo)

- balvani, finale, moški:
 1. Tomoa Narasaki (Jap)           3t6 4b7
 2. Adam Ondra (Češ)               3t11 4b10
 3. Manuel Cornu (Fra)             2t9 3b8
...
11. Jernej Kruder (Slo)
45. Gregor Vezonik (Slo)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kemuri
18. 09. 2016 08.42
-1
in znova bo polovica Slovenije zapadla v delirij..:))))
CURVANORD Zanetti
18. 09. 2016 08.05
+4